Home Mozaik Zašto djeca postaju egocentrična i razmažena? Evo što kaže znanost

Zašto djeca postaju egocentrična i razmažena? Evo što kaže znanost

151
0

Važno je da djeca rano nauče da ne mogu uvijek biti u centru pažnje i da ponekad moraju ostaviti svoj egocentrizam po strani.

Djeca su po prirodi egocentrična i prepotentna. To je normalno s obzirom na to da su u vrlo ranom djetinjstvu bili u središtu pozornosti svojih roditelja u svijetu koji se u njihovim očima vrtio oko njih i njihovih potreba.

Kako odrastaju, međutim, dobro je da nauče koja je njihova uloga i kada smiju pokazati svoj ego, a kada je, umjesto toga, prikladno odstupiti.

Psiholozi objašnjavaju da se to najčešće događa u prvim godinama školovanja, kada dijete počinje shvaćati da osim njega postoje i druga djeca koja imaju iste zahtjeve kao i da učitelj svima mora biti podrška na potpuno isti način. U obitelji, međutim, i među rođacima, još uvijek može biti nekih problema.

U tim je slučajevima prije svega potrebno da se roditelji preispitaju: ako se dijete ne zna ponašati, vjerojatno ga nitko nije naučio ili su se majka i otac često žrtvovali, lišavajući se bilo kakvog osobnog prostora, kako bi mu udovoljili.

Stoga, započnite tako da mu objasnite da on nije jedini koji postoji i da imate ista prava kao i on uživati ​​u malo privatnosti bez njegovih stalnih zahtjeva. Drugo, objasnite mu da postoje trenuci kada može intervenirati i reći svoje i trenuci kada bi bilo bolje da šuti ili sluša druge kako govore i raspravljaju.

Ako riječi ne idu, prijeđite na drastičnije i odlučnije metode: stari trik koji preporučuju psiholozi je gnjaviti ga pitanjima, molbama, maženjem…, baš kao što on radi s vama, možda kad je u društvu prijatelja i on ne želi osjetiti vašu prisutnost u blizini. Ako se požali na vašu nametljivost, objasnite mu razlog vašeg ponašanja, dajte mu do znanja kako se osjećate vi kad on to čini.

Kada se suočite s djetetom koje ne može odvojiti svijet odraslih od vlastitog i želi “aktivno” sudjelovati u svim sastancima, večerama, raspravama s vašim prijateljima, nemojte se ustručavati da ga silovito izgrdite, a ako želite izbjeći ponižavanje u javnosti, nakon što ste mu objasnili da i drugi postoje, dajte mu do znanja kakve bi mogle biti posljedice njegovog ponašanja, na primjer da ćete ga pred svima predstaviti kao nepristojnog i nasilnika.

Važno je da dijete odmah nauči pravila života među drugima ako se ne želite naći kod kuće s mrzovoljnim mališanom kojeg svi isključuju zbog njegovog  bahatog i sebičnog ponašanja. Među njima, naime, djeca više vole društvo onih koji su sposobni dati prostora svima i koji ne žele uvijek biti glavni u svakoj situaciji.

Previous articleŽivio je kao beskućnik na ulici, a onda je upoznao nju: starica ga je odvela kući i tražila da joj ispuni želju (VIDEO)
Next articleSvi jezici svijeta dijele ove dvije male riječi koje su uvijek iste

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here