Home Mozaik Zašto ne biste trebali puniti svoj telefon tijekom noći

Zašto ne biste trebali puniti svoj telefon tijekom noći

95
0

Punjenje telefona noću može se činiti kao najlogičniji potez, ali jeste li znali da to zapravo može negativno utjecati na trajanje baterije vašeg uređaja tijekom vremena? Ništa nije tako frustrirajuće od punjenja vašeg telefona samo da bi se on naizgled trenutno ispraznio, a zaštita vaše baterije je najbolji način da to izbjegnete, pa pogledajmo kada proizvođači preporučuju uključivanje.

Prema USA Today, proizvođači Androida Huawei protive se noćnom punjenju baterija. “Ne ostavljajte telefon priključen na punjač dulje vrijeme ili preko noći”, kažu.

Umjesto toga, oni preporučuju da bateriju držite između 30 i 70 posto kao najbolji način za produljenje vijeka trajanja baterije. Ako vam je teško shvatiti kako bi to moglo izgledati, mnogi telefoni nude opciju prikaza preostale baterije kao postotak u postavkama. Ovaj osjećaj odražavaju Apple iPhone uređaji koji nude optimiziranu postavku punjenja baterije koja će zadržati napunjenost ispod 80 posto.

Većina pametnih telefona napaja se litij-ionskim baterijama (ako imate Garfield telefon, vjerojatno radi na nečem drugom) i one će se s vremenom uvijek pogoršati bez obzira na to kako punite svoj telefon. To je zato što funkcioniraju pomicanjem nositelja naboja između elektroda, a time su opteretili sastavne dijelove što je s vremenom oštetilo njihovu učinkovitost.

Taj se stres zapravo povećava kada pokušavate ugurati zadnjih nekoliko postotaka. Ako je to pomalo zbunjujuće zamisliti, Kevin Purdy iz iFixita dao je New York Timesu zgodnu metaforu spužve koja bi vam mogla pomoći da razumijete.

“Prilično je lako napuniti spužvu od suhe do uglavnom zasićene”, rekao je. “No pokušaj prisiljavanja gotovo zasićene spužve da upije posljednje kapi tekućine zahtijeva pritisak i vjerojatno ostavlja više tekućine skupljene na površini. To ‘pooling’ je S.E.I. (čvrsto elektrolitičko sučelje) nakupljanje na bateriji. S.E.I. nakupljanje smanjuje ukupni kapacitet baterije.”

Ovo se oslanja na Huaweijev savjet da svoju bateriju držite između 30 i 70 posto, umjesto da težite punih 100. Možda se čini pogrešnim, ali kada je riječ o dugovječnosti baterije, dugoročno je to ispravno. Slično tome, izbjegavanje da vam baterija radi sve do 0 posto također će smanjiti stres na elektrodama i nastaviti da veselo zuji dulje.

Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja preko noći također može predstavljati zdravstveni i sigurnosni problem ako ne vodite računa o tome gdje ih ostavljate da se pune. To je zato što punjenje obično dolazi s određenim stupnjem povećanja temperature, a ako nešto pođe po zlu, zapaljive površine mogu brzo postati opasne.

“Ne biste trebali stavljati telefone ispod jastuka niti ih puniti na posteljini”, rekao je za Guardian Paul Shaw, voditelj istrage požara u vatrogasnoj službi Staffordshirea. “To se zove toplinski bijeg u bateriji. Samozagrijava se. Ide i ide. Radna površina ili drveni stolić su u redu, jer baterija neće proizvoditi dovoljno topline.”

Nitko ne voli raditi stvari na brzinu, ali ako želite da vaš uređaj ima dulje trajanje baterije, možda je vrijeme da da prestanete puniti mobitel noću.

Previous articleGledanje filmova za odrasle zaglupljuje ljude? Znanost ima odgovor
Next articleUhićen dječak (15) iz Srbije, poslao prijeteću poruku curici iz razreda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here