Home Kolumne Zašto policija zbog vjetra zatvara autocestu za automobile i kad nije nužno?...

Zašto policija zbog vjetra zatvara autocestu za automobile i kad nije nužno? Zato što može! Nužne su ove 2 mjere:

448
1

Kad se uspoređuje utjecaj snažnog vjetra, posebice bure na zatvaranje autoceste A1, u pravilu se apostrofira loša pozicija Masliničkog mosta, za koju je odgovorna “politička struka” (“struka” određuje kako diktira politika), koju je predvodio svojedobno vrlo moćni resorni sveučilišni profesor i predstojnik ureda predsjednika RH, odnosno IGH.

Pretjeruje se s kritikom, jer to je samo jedan od dva negativna utjecaja, piše Željko Marušić za Autoportal.

Drugi su klimatske promjene, koje u negativnom međudjelovanju s lošim (površno analiziranim) položajem Masliničkog mosta stvaraju situacije da je autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje, (pre)često zatvorena, pa je cestovna poveznica Hrvatske, sjever-jug, postaje praktički nefunkcionalna. Da je u pitanju (i) utjecaj klimatskih promjena, pokazuje česta zatvorenost državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački.

Problem je što mnogi protestiraju, jer smatraju da se autocesta zatvara, kao svojevrsna alibi mjera policije, kad treba i kad baš nije nužno za osobna vozila. I to izgleda točno.

To je jedna od posljedica situacije da Hrvatska, kao jedna od rijetkih zemalja u Europi nema Agenciju za sigurnost cestovnog prometa, pa sigurnošću cestovnog prometa upravlja MUP, koji je jedna od sastavnica sustava sigurnosti cestovnog prometa.

Zbog toga, u situaciji svojevrsnog sukoba interesa, kad obavljaju bitnu funkciju u sustavu kojim istodobno upravljanu, umjesto neovisnog stručnog tijela pribjegavaju komfornom alibi-rješenju zatvaranja autoceste kas je imalo sumnjivo i kad to može biti kontraproduktivno za prometni sustav i sigurnost (mnogi, naknadno izgubljeno vrijeme u čekanju nastoje kompenzirati bržom vožnjom) i nacionalne interese.

Nužne sljedeće mjere:

1. Treba osnovati Agenciju za sigurnost cestovnog prometa u sklopu Ministarstva prometa, koja bi bila odgovorna za funkcionalnost i sigurnost cestovnog prometa.

2. U slučaju jakog vjetra, koji ugrožava sigurnost i funkcionalnost cestovnog prometa, potrebno je propisati mjeru propuštanja osobnih vozila u policijski kontroliranim cestovnim konvojima, prilagođenom brzinom (30, 40, 50… km/h).

Previous articleTrump je uhićen
Next articleUmro od gotovo zaboravljene bolesti i to čak pet mjeseci nakon što je usred noći osjetio da ga nešto grize

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here