Home Mozaik Zašto prostorija u kojoj polažete ispit može utjecati na vaš rezultat?

Zašto prostorija u kojoj polažete ispit može utjecati na vaš rezultat?

89
0
pexels pixabay 207691

Novo istraživanje pokazalo je da jedna značajka prostorije u kojoj studenti polažu ispite mogla bi utjecati na njihove rezultate: visok strop.

Prostorije za učenje naspram prostorija za ispite

Studenti u školama i visokom obrazovanju uče uglavnom u malim sobama ili predavaonicama. Kao druga opcija, uče sami u prostorijama normalne veličine. No, na dan ispita, zbog velikog broja ljudi koji polažu ispite, studenti su smješteni u velikim prostorijama poput dvorana za za završne testove.

Utjecaj visokih stropova na koncentraciju

Iako ovo može imati smisla s gledišta cijene i logistike, nedavna istraživanja sugeriraju da sobe s visokim stropovima mogu utjecati na aktivnost mozga povezanu s koncentracijom. Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije i Sveučilišta Deakin proučavali su ovaj učinak analizirajući podatke iz stvarnog svijeta. Uzeli su uzorak od 15.400 studenata dodiplomskih studija u tri kampusa na australskom sveučilištu između 2011. i 2019., te visinu stropa soba u kojima su provodili svoje ispite.

Rezultati istraživanja: koje su prostorije najbolje za ispit

Uzeli su u obzir čimbenike kao što su rezultati kolegija, dob učenika, doba godine, predmet koji se studira i jesu li studenti prije polagali ispite. Tim je otkrio da postoji značajna razlika u uspješnosti između studenata koji sjede u sobama s normalnim i visokim stropovima.

“Ovi prostori često su dizajnirani za druge svrhe osim ispita, kao što su dvorane za vježbanje, izložbe, događaji i performansi,” rekla je dr. Isabella Bower, glavna autorica istraživačkog rada. “Ključna stvar je da se čini da su velike sobe s visokim stropovima u nepovoljnom položaju za učenike i moramo razumjeti koji su moždani mehanizmi u igri i utječe li to na sve učenike u istoj mjeri.”

Mogući uzroci slabijih rezultata

Samo iz ovog istraživanja nije jasno što je uzrokovalo slabiji uspjeh učenika u sobama s višim stropovima.

“Ključno ograničenje ove naturalističke retrospektivne studije je to što nismo u mogućnosti ispitati je li promatrani rezultat izravan rezultat dizajna prostorija ili se razlike pojavljuju zbog parametara unutarnjeg okoliša koje omogućuje odstupanje u rezultatima,” napisao je tim u njihovom radu.

Prostorije koje nisu zamišljene i projektirane za ispit

“Na primjer, budući da su povećani prostori gimnazijskih dvorana često loše izolirani i skupi za kontrolu klime, uočeni učinak može biti posljedica niže temperature okoline na učenike. To je pokazalo da smanjuje kognitivne funkcije kod mladih odraslih osoba.”

Ostali čimbenici mogu uključivati ​​nepoznavanje sobe za ispite i gužvu u takvim sobama. Na primjer, pokazalo se da se kognitivna izvedba smanjuje u prepunim prostorima. “Na kraju, manja prostorija može studentima omogućiti više prilika za varanje,” nastavlja tim. “Iako je omjer nadzornika i učenika daleko veći, omjer učenika i učenika niži je. To smanjuje nadzor od strane vršnjaka koji mogu utjecati na to da učenik vara korištenjem šalabahtera.”

Dodatna istraživanja

Međutim, iako ne znamo mehanizam, čini se da je veličina sobe djelomičan faktor. Prethodno istraživanje tima smjestilo je sudionike u VR okruženja koja su promijenila veličinu virtualne “sobe” u koju su bili smješteni. Elektroencefalografija (EEG) je bilježila reakciju u njihovim mozgovima. Elektroencefalografija je otkrila da se aktivnost mozga uključena u koncentraciju na teške zadatke povećava kako su sudionici sjedili u većim virtualnim sobama. Istraživanje bi moglo dovesti do poboljšanja pregleda i testiranja.

“U Australiji mnoga sveučilišta i škole koriste velike zatvorene prostore za ispite kako bi racionalizirali logistiku i troškove. Ključno je prepoznati potencijalni utjecaj fizičkog okruženja na uspjeh učenika. Zato je potrebno izvršiti potrebne prilagodbe kako bi se osiguralo da svi studenti imaju jednaku priliku za uspjeh,” dodao je Bower.

“Ova otkrića omogućit će nam da bolje projektiramo zgrade u kojima živimo i radimo, tako da možemo raditi najbolje što možemo.” (iflscience)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here