Home Najnovije Završena autocesta Rijeka – Zagreb

Završena autocesta Rijeka – Zagreb

2697
0

Nakon gotovo 38 godina od početka gradnje, danas se simbolično dovršava spajanje autoceste Rijeka – Zagreb, jer bi u večernjim satima trebala biti puštena u promet posljednja dionica Oštrovica – Vrata, duga oko 11 kilometara. Sinoć je sav promet preusmjeren i na novu dionicu od Kupjaka do Stare Sušice, koja je duga oko 3,5 kilometara i time se zaokružuje projekt punog profila u Gorskom kotaru te istovremeno počinje rekonstrukcija starog kolnika na spomenutim dionicama Oštrovica – Vrata i Kupjak – Stara Sušica. To znači da vozači još neko vrijeme neće imati na raspolaganju sva četiri prometna traka, jer u ARZ-u planiraju do kraja listopada završiti rekonstrukciju, što znači da bi tada u prometu bila sva četiri traka na svim dionicama autoceste Rijeka – Zagreb u ukupnoj dužini od 146,5 kilometara. Nimalo slučajno kraj listopada odabran je kao rok dovršenja autoceste, jer se sve aktivnosti nastoje uskladiti s projektom izgradnje posljednjeg dijela autoceste u Mađarskoj, gdje se upravo u navedenom razdoblju očekuje dovršenje autoceste od Budimpešte do mađarsko-hrvatske granice. 

Obnova povijesnih veza

    Riječ je o svojevrsnom generacijskom infrastrukturnom pothvatu, kojim se obnavljaju povijesno itekako isprepletene političke, prometne i gospodarske veze Hrvatske i Mađarske, a sve to planira se obilježiti zajedničkim otvaranjem autoceste Rijeka – Budimpešta, kojemu bi trebali prisustvovati predsjednici država i premijeri Hrvatske i Mađarske. Sve to potvrđuje i resorni ministar prometa Božidar Kalmeta, naglašavajući kako se gotovo poklapaju termini dovršetka posljednjih dionica i objekata autoceste u obje države.
    – Dovršava se spajanje mosta pre ko Mure i Mađari imaju dovršiti oko 500 metara autocestovnog spoja na granici, dok Hrvatske autoceste dovršavaju oko 1.500 metara pristupne autoceste na hrvatskoj strani. Tehnički pregled za oba ova projekta zakazan je 6. listopada i on će zatim potrajati nekih desetak dana. Paralelno se dovršava projekt punog profila autoceste Rijeka – Zagreb, koji bi krajem listopada trebao biti definitivno završen.    
   

    Time bi u cjelini na području Hrvatske bila dovršena oko 250 kilometara duga autocesta Rijeka – Zagreb – Goričan uključujući i spoj na granici. U Mađarskoj su od Budimpešte do granice već izgrađena 234 kilometra autoceste. Iz toga se može zaključiti da bi autocesta Rijeka – Budimpešta bila duga gotovo 500 kilometara, zaključuje Kalmeta dodajući kako će efekti povezivanja dviju država u prometnom i gospodarskom smislu biti mnogobrojni i vrlo konkretni. Oko pet sati vožnje osobnim automobilom trebalo bi trajati putovanje od Rijeke do Budimpešte, a od toga je još važniji teretni promet, odnosno kvalitetnije cestovno povezivanje Rijeke s mrežom prometnica u srcu Europe te otvaranje novih mogućnosti povećanja prometa riječke luke u trenutku kad se izgradi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i proširi postojeći na Brajdici. Prometno povezivanje time neće stati, jer bi do kraja ove godine trebala početi dugo najavljivana gradnja ravničarske pruge Rijeka – Zagreb – Botovo, koja će također ići do Budimpešte. (Novi list)

Do Budimpešte za pet sati

Previous articleCinestarov dar za početak školske godine: Na matineje za 10 kn
Next articleRiječki HSLS ima svog kandidata, ali podržava Frančiškovića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here