Home Vijesti Zbog obilnih pljuskova proglašen narančasti meteoalarm za Kvarner!

Zbog obilnih pljuskova proglašen narančasti meteoalarm za Kvarner!

97
0
1280w 240531web r0 20240530153622
DHMZ

Petak će donijeti česte kiše, gdjegod i obilne, uz grmljavinu, lokalno i nevrijeme s tučom. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Vikend će biti sunčaniji, ali posvuda ne i suh.  

Detaljna prognoza za petak

Prema stručnjacima DHMZ-a, lokalne nestabilnosti koje su obilježile četvrtak bile su uvod u vremenski izazovniji petak. Očekuje se kiša diljem Hrvatske, često u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalno i olujnog nevremena s tučom. Zbog toga je izdano narančasto upozorenje, drugo od tri moguća stupnja.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom i mjestimice grmljavinom. Moguće je i olujno nevrijeme s tučom. Temperature će se kretati od 14 do 16 °C ujutro, a tijekom dana doseći će oko 25 °C uz slab do umjeren jugoistočnjak.

Upozorenje za Kvarner i Gorsku Hrvatsku

U središnjoj Hrvatskoj jutro će biti toplije nego u četvrtak, ali će dnevne temperature biti niže zbog oblačnog vremena s povremenom kišom, obilnijim pljuskovima s grmljavinom i lokalno jakim vjetrom i tučom.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuju se još nestabilniji uvjeti, uz narančasto upozorenje za obilne pljuskove s grmljavinom i lokalno nevrijeme. Postoji mogućnost bujičnih poplava. Temperature će se kretati od 12 do 15 °C ujutro, uz more do 18 °C, a tijekom dana između 20 i 23 °C.

U Dalmaciji će biti više sunčanih sati i toplije, s dnevnim temperaturama oko 25 °C. No, očekuju se česti pljuskovi s grmljavinom te umjereno i jako jugo koje će uzrokovati umjereno valovito i valovito more na krajnjem jugu Hrvatske.

Stabilnije u subotu

Tijekom vikenda na Jadranu će biti manje vjetrovito i valovito, iako će prevladavati jugo. Subota će biti prolazno stabilnija, ali ne i posvuda suha. Do kraja nedjelje i posebice u ponedjeljak ponovno se očekuju česti pljuskovi s grmljavinom, koji mogu zahtijevati nova upozorenja.

Diljem kopnenog područja ponedjeljak će biti vrlo nestabilan. U manje oblačnu nedjelju pljuskovi i grmljavina očekuju se uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će subota biti pretežno suha i sunčana. Vikend će biti topliji od petka, mnogima i sparan, ali uz svježija jutra koja mogu biti maglovita.

Prema riječima HRT-ovog meteorologa Zorana Vakule, sredinom i krajem sljedećeg tjedna povećava se vjerojatnost za prvi dašak ljeta – stabilnije, sunčanije i prve lipanjske vruće dane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here