Home Vijesti Zelensky i Greta Thunberg glavni kandidati za Nobelovu nagradu za mir

Zelensky i Greta Thunberg glavni kandidati za Nobelovu nagradu za mir

450
0

Nagrada će biti objavljena u Oslu za tjedan dana. Članovi vijeća moraju odlučiti između osude ruske invazije i osude klimatskih promjena.

Kako piše talijanska La Stampa, izbor žirija “Nobelove nagrade za mir” je između rusko-ukrajinskog rata i “klimatskih promjena”. Za sedam dana dobitnik Nobelove nagrade za mir mogao bi osuditi rusku invaziju na Ukrajinu ili osuditi klimatske promjene. Nagrada će biti objavljena 7. listopada u Oslu. Odbor bi mogao odati počast disidentima i volontiranju.

Izbor

Nagradu bi mogla dobiti aktivistica za klimatske promjene Greta ili antiputinovski vođa Navalny. Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir mogao bi osuditi rat u Ukrajini odajući priznanje protivnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, volonterima koji su pomagali civilima ili ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Ovo su profili na vrhu kladioničarskih lista. Ili bi se mogao usredotočiti na klimatske promjene i prepoznati aktivisticu za zaštitu okoliša poput Grete Thunberg – ili se odlučiti za potpuno iznenađenje, kao što je već učinio Norveški Nobelov odbor. Prema kladioničarima, novine Kyiv Independent i Zelenskiy trenutno su favoriti za za dobitnike Nobelove nagrade za mir 7. listopada, zajedno s osobama poput Nelsona Mandele, Jimmyja Cartera, Mihaila Gorbačova i Andreja Saharova.

Signal
“To bi mogla biti nagrada za ukrajinske aktere, za utvrđivanje činjenica i humanitarnu pomoć“, rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu. “To bi također mogla biti nagrada za oporbene ličnosti u susjednim zemljama”, rekao je, citirajući Bjeloruskinju Sviatlanu Tsikhanousskaya i Rusa Alexei Navalnyja, koji su trenutno u zatvoru. “Obojica su kritizirali ruske postupke u Ukrajini i snažno su podržavali demokraciju i nenasilje u svojim zemljama.” Tsikhanouskaya i Navalny obojica su nominirani za ovogodišnju nagradu, prema Reutersovoj anketi među norveškim zakonodavcima koji imaju solidne rezultate u odabiru mogućeg dobitnika. Tisuće ljudi mogu predložiti imena, uključujući bivše diplomante, članove parlamenata i sveučilišne profesore povijesti ili prava. Nominacije su tajne 50 godina, ali oni koji ih pošalju mogu odlučiti otkriti svoje izbore. Prošle godine novinari Maria Ressa i Dmitry Muratov, koji su izazvali bijes čelnika Filipina i Rusije, na taj način osuđujući korupciju i loše vladanje u tim zemljama, osvojili su nagradu za mir, potvrdivši slobodu govora kao glavni kriterij, koja je ionako pod velikim upitnikom u većini zemalja.


U najopasnijem trenutku
U Kijevu je savjetnik Zelenskog rekao da bi nagrada predsjedniku bila priznanje da je “preuzeo punu odgovornost u najopasnijem trenutku”. To bi također bila nagrada za “ukrajinski narod, koji danas plaća najveću cijenu za pravo da živi bez rata”, rekao je Mykhailo Podolyak. Ivan Bezdudnyi, Kijevljanin rođen u istočnom gradu Mariupolu, rekao je da bi Nobelova nagrada posvećena Ukrajini “još jednom pokazala potporu svijeta”. “Za ukrajinski narod to bi bio signal da radimo pravu stvar, da smo na pravom putu i da se moramo boriti do kraja”, rekla je 24-godišnja učiteljica. Međutim, Urdal je rekao da će tijelo za dodjelu nagrade biti “oprezno” u priznavanju čelnika države koji je uključen u rat, čak i ako ga Ukrajina nije potaknula, jer je strana u oružanom sukobu “uvijek uključena u aktivnosti koje su problematične”. Rusija naziva rat u Ukrajini “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju svog susjeda. Ukrajina i zapadne zemlje odbacile su ovu tvrdnju kao neutemeljeni izgovor za agresiju.

Previous articleStrahonja: Rijeka oštećena u derbiju, Awaziema trebao dobiti drugi žuti! Objasnio zašto nije bilo penala.
Next articleKatalonski separatizam pet godina nakon (propalog) referenduma: gdje je zapelo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here