Home Vijesti Žičarom na Učku: Liburnija nakon više od 50 godina pred ostvarenjem obećanja

Žičarom na Učku: Liburnija nakon više od 50 godina pred ostvarenjem obećanja

912
0

Talijani su čak i svojim jelima dali romantičan naziv “mare e monti”, povezujući tako čak i u tjestenini more s planinom, a na Liburniji se već pedeset godina priča o ideji da se Opatija poveže s Učkom. Konzorcij Rivijera Učka, koji priprema prve dokumente za gradnju žičare, obuhvatio je grad Opatiju i općinu Lovran, Park prirode Učka te još nekoliko važnih subjekata s Liburnije. Na drugom Učkarskom sajmu konzorcij je predstavljen na svom štandu, a podijeljeni su i anketni listići kako bi se čulo mišljenje žitelja pod Učkom o ideji gradnje žičare. Odaziv je – potvrdio nam je član konzorcija, Milorad Stanić, iznimno dobar.

– Dvije trećine anketiranih dalo nam je svoje podatke jer žele biti uključeni u projekt i žele da se njihov glas s mišljenjem o tome čuje. Smatram da je to vrlo dobro – kaže Stanić. Dodaje kako još nema odgovora na pitanje s koje će se lokacije kretati put Učke. Atraktivne su i Medveja, s koje bi žica vodila na Vojak, te Ika, s koje bi se išlo na Poklon.

– Zadaća je konzorcija ispitati pluseve i minuse i jedne i druge lokacije koje su zasad ravnopravne i vidjeti kako se uklapaju u prostorne planove Opatije i Lovrana – kaže Stanić. Odaje da zainteresiranih investitora uvijek ima, ali je govoriti o njima prerano.

Prema Večernjakovim izvorima, kamen je smutnje svima potreban veliki prostor u podnožju na kojem mora biti veliko parkiralište za automobile i autobuse, a takvog nema ni u Medveji, ni u Iki.

Zadovoljan i Komadina

Projek žičare podržao je na Poklonu u nedjelju i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
– Ideja povezivanja mora i Učke žičarom je stara, ali je uvijek na putu njene realizacije bio nedostatak novca. Sada je priprema krenula dobro, a i projket žičare se definitivno uklapa u županijski Master plan turizma.

Vjerujem i da bi se u trgovačkom društvu mogla zatvoriti financijska kontrukcija, pa čestitam svima koji su se uhvatili toga posla – poručio je Komadina. To je izvrsna ideja. Ne znam zašto već nije ostvarena jer je Liburnija postala velika spavaonica.

Previous articleStručnjaci protiv LNG-a u Omišlju?
Next articleKvarner: Turistički kolovoz jednak lanjskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here