Home Kolumne ‘ZLATNA KOKA’ RI-INGA: ViK održavanje informatičkog sustava platio 5 puta više od...

‘ZLATNA KOKA’ RI-INGA: ViK održavanje informatičkog sustava platio 5 puta više od sustava

3586
1

U niski poslovnih uspjeha poduzeća Ri-ing d.o.o., čiji osnivač, SDP-ov načelnik Matulja Mario Ćiković, tvrdi kako s tvrtkom registiriranom na svojoj kućnoj adresi nema nikakve poslovne veze, nezaobilazno mjesto pripada riječkom komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija.

Krajem 2009. godine Vodovod i kanalizacija je sklopio ugovor za pružanje usluga redovnog održavanja programske opreme i ostalih usluga na programskoj opremi u iznosu od 2.040.000,00 kn. Odgovorne u ViK-u upitali smo zbog čega za ovaj posao nije raspisan otvoreni javni natječaj, nego je umjesto toga odabran Pregovarački postupak bez prethodne objave. Iz ViK-a nam je stigao sljedeći odgovor: ‘Informacijske podsustave koje već više od 10 godina koristi Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka izradila je tvrtka RI-ING d.o.o. Matulji. Obzirom da su oni jedini autor svih informacijskih podsustava koji su predmet redovnog održavanja, u ovom postupku javne nabave ukazuje se potreba da ih ista tvrtka i održava. Tvrtka RI-ING d.o.o. detaljno je proučila poslovanje Društva i na temelju toga izradila integralni informacijski sustav pod nazivom VIKING. Svi podsustavi VIKING-a izrađeni su na temelju pojedinačnih zahtjeva stručnih službi Društva. Izmjenom zakonskih propisa, te odlukama o izmjeni pojedinih poslovnih procesa, sve navedene podsustave potrebno je redovno održavati, unaprjeđivati i dorađivati što tehnički može izvršiti jedino tvrtka koja je i izradila informacijski sustav.’

Udio pojedine vrste natječaja u pregovaračkim postupcima ViK-a

Zanimljivo je da su u ViK-u i inače skloni izbjegavanju otvorenih postupaka kod javnih natječaja. Od 2009. godine do danas na 9 provedenih otvorenih postupaka, provedeno je čak 8 pregovaračkih postupaka bez prethodne objave dok je 6 natječaja poništeno. Aplikacija Vjetrenjača – provjetravanje javne nabave pokazuje nam kako je kod čak 5 ugovora ponuđač u kunu pogodio procijenjenu vrijednost ugovora naručitelja što je prilično čvrsta indicija dogovaranja cijena između naručitelja i ponuđača. Od svih prijavljenih ponuditelja odskače tvrtka GP Krk koja je bila ponuditelj u čak 71% objavljenih natječaja ViK-a.

Prema informacijama koje smo dobili iz KD Vodovod i kanalizacija, Informatički sustav Viking je implementiran 2000. godine nakon što je još u studenom 1995. godine donesena odluka o potrebi uvođenja integriranog informatičkog sustava. Poziv je poslan 11. prosinca 1995. godine tvrtkama GLOBTRADE iz Rijeke, RAČUNARSKI INŽENJERING (Ri-Ing) iz Matulja te INFOSISTEMU iz Zagreba. Kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona RI-ING d.o.o. iz Matulja. Posao je uključio projektiranje informatičkog sustava, izradu glavnog i idejnog projekta, programiranje i uvođenje podsustava za financijsko knjigovodstvo, salda konti korisnika pravnih osoba i dobavljača, likvidaturu, blagajnu, prodaju vode, praćenje rada vodoopskrbnih područja, praćenje gubitaka i kvarova, materijalno knjigovodstvo, nabavu, skladištenje, prodaja usluga, održavanje kanalizacije, sitni inventar i zaštitna sredstva, osnovna sredstva, vodomjeri, auto park, kadrovsku evidenciju, obračun plaća, evidenciju investicija i likvidature investicija te aplikativna rješenja laboratorija vode za piće. Ukupno je od 1996. do 2000. godine u te svrhe investirano 1.173.931,52 kn bez PDV-a. Radi se o iznosu koji je prihvatljiv za taj obujam posla, ali kvaka je u održavanju sustava čija je cijena višestruko premašila trošak implementacije sustava. Od početka rada sustava pa do danas, ViK je potrošio gotovo šest puta više na ‘godišnje ugovore za održavanje programske opreme i ostale usluge na programskoj opremi’ nego na izradu i implementaciju samog sustava. Od 2000. do 2008. ViK je za tu uslugu Ri-ingu plaćao 35.055 kn s PDV-om ili sveukupno nešto manje od 4 milijuna kuna. Godine 2009., nakon već spomenutog pregovaračkog postupka bez prethodne objave, potpisuje se novi ugovor s Ri-Ingom za pružanje usluga redovnog održavanja programske opreme i ostalih usluga na programskoj opremi na 4 godine u vrijednosti od još 2 milijuna kuna. Prema tumačenju iz ViK-a, godišnjim ugovorima koji su sklopljeni s Ri-Ing-om d.o.o. Rijeka temeljem okvirnog sporazuma određena je cijena od 37.515,00 kuna mjesečno s PDV-om, odnosno 450.180,00 kuna godišnje s PDV-om i to za redovno održavanje postojećeg informatičkog sustava ViKing.

1,2 milijuna za informacijski sustav, preko 5 milijuna kuna na održavanje

‘Iznos od 177.120,00 kn s PDV-om, odnosno razliku do iznosa koji je okvirnim sporazumom definiran za jednu godinu, predviđen je za ostale usluge na programskoj opremi. Ugovorima je određena cijena sata programerskog rada, ali ne i njihov fond te zbog toga godišnjim ugovorima nije moguće točno odrediti iznos namijenjen za ostale usluge na programskoj opremi. Moguće je da se do kraja važenja okvirnog sporazuma ne realizira u cijelosti njegov planirani iznos.’

Gubitaš KD ViK tako je postao prava ‘zlatna koka’ za poduzetne vlasnike tvrtke Ri-ing. Za informatički sustav vrijedan nešto manje od 1,2 milijuna, ViK-u godišnje naplaćuju oko pola milijuna kuna za usluge održavanja sustava i ostale poslove na programskoj opremi. Za poslove održavanja se ne raspisuju otvoreni javni natječaji s obrazloženjem da ih nitko drugi ne može obavljati kada je sam Ri-ing izradio informatički sustav. Ispada da je Ri-ing ovaj milijunski posao dobio zauvijek.

Samo 200-tinjak metara od upravne zgrade KD ViK-a nalazi se gradski Zavod za informatičku djelatnost koji prema podacima sa službene gradske web-stranice obavlja poslove planiranja, projektiranja, izgradnje i uspostavljanja informacijskih sustava. Odgovornima u ViK-u smo zbog toga postavili upit zbog čega kao komunalna tvrtka ne koriste usluge ZID-a, koji porezne obveznike godišnje stoji oko 17.5 milijuna kuna, umjesto što ih outsourcaju privatnoj tvrtki. Odgovor na pitanje vrijedno 6 milijuna kuna nije stigao. (Sanja Perinić)

1 COMMENT

  1. Ovaj graf je premalen, dajte ga povećajte. Na ovom portalu su slike ili totalno minijaturne ili ogromne, nijedna normalna.

  2. Godinama se dobro zna da su određene firme u velikoj milosti Grada Rijeke, gradskih i komunalnih tvrtki, te ustanova naslonjenih na grad. Informatički mastodonti naviknuti na “dogovorene prihode” bez puno muke… Ri-Ing, NetCom, Multilink… Nekad je tu bila i Zagrebačka ekipa: Infosistem itd…
    U jednu ruku ne treba osporavati sposobnosti ljudi tih tvrtki, ali način dogovaranja poslova i iznosi koji se tu “vrte” su zaista bezobrazni. Na koncu konca, sve je to novac građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here