Home Vijesti Zmajlović traži hitnu inspekciju u pogonu DINA-e

Zmajlović traži hitnu inspekciju u pogonu DINA-e

1190
0

dina_09Ministarstvo zaštite okoliša i prirode traži da mjerodavne inspekcijske službe žurno, tijekom idućega tjedna, pregledaju i provjere pogone DINA Petrokemije d.d. u Omišlju, posebice postupke s kemikalijama, zaštitu voda, elektroenergetiku, opremu pod tlakom i zaštitu na radu te zaštitu od požara

Hitnu inspekciju to ministarstvo traži kako bi se utvrdilo stanje i donijele potrebne mjere te spriječila opasnost za stanovništvo, dobra i okoliš, stoji u današnjem priopćenju tog ministarstva.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode napominje kako nije izravno ovlašteno za testiranje opreme u pogonu DINA Petrokemije te ističe da je, s obzirom na ozbiljno stanje i moguću opasnost za stanovništvo i okoliš, poslalo hitan zahtjev za izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor ministarstvima zdravlja, unutarnjih poslova i poljoprivrede te Državnom inspektoratu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i sporazuma o suradnji mjerodavnih inspekcijskih službi kad je riječ o okolišu.

Navodi da je koordinirani nadzor nužan jer je za taj slučaj ovlašteno više ministarstava, agencija i sama uprava DINA Petrokemije, a precizno spominje sva područja, među kojima ponajprije ovlast uprave Petrokemije za provođenje redovitoga nadzora opreme pod tlakom u kojoj su uskladištene različite kemikalije, a odgovorna je i za pravodobnoo obavještavanje mjerodavnih institucija koje se bave atestiranjem takve opreme. Tako je, primjerice, za pitanja vezana uz kemikalije mjerodavna Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja.

Kad je riječ o ovlasti Ministarstva zaštite okoliša i prirode, napominje se, još je na snazi hitna mjera Inspekcije zaštite okoliša iz ožujka 2012. kojom je upravi DINA Petrokemije naređeno da osigura sustav za praćenja stanja svih pogona zbog opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš. Ta mjera uključuje i obvezu praćenja stanja atestiranja opreme.

Prestavnici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije obišli su danas pogone DINA Petrokemije te su ih izvijestili da je sustav prevencije pod nadzorom, da su pripravne vatrogasne ekipe i dva spremnika vode, priopćio je popodne ured za odnose s javnošću Primorsko-goranske županije.

Iz županije ističu da je, po informacijama koje su dobili, opasnih kemikalija u DINA Petrokemiji manje – 120, a ne 900 tona, a za atestiranje opreme koje već dulje nije obavljeno mjerodavan je Nacionalni stožer za zaštitu i spašavanje.

Od Nacionalnog stožera Županijski stožer još čeka povratnu informaciju o stanju i mjerama u DINA Petrokemiji.(tportal)

Previous articleOdbijen Hajdukov zahtjev za odgodom Jadranskog derbija
Next articleU utorak gorivo poskupljuje za čak 60 lipa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here