Home Vijesti Znanstvenih Goran Lauc o pandemiji kod nas: ‘Hrvatska je uspjela!

Znanstvenih Goran Lauc o pandemiji kod nas: ‘Hrvatska je uspjela!

4481
0

Hrvatski znanstvenik dr. Gordan Lauc, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma, oglasio se na Facebooku vezano za hrvatsku borbu protiv koronavirusa.

“Hrvatska je uspjela! Pred nekoliko tjedana su me optuživali da širim paniku, pa je u redu da sada malo širim optimizam. Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja, za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sustavnog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav”, navodi Lauc.

Ipak, dodaje kako se ne smijemo još previše opustiti, jer stiže još jedan val zahladnjenja i epidemija bi mogla ponovo ubrzati, no dolazi vrijeme za jako ozbiljne izračune kojom brzinom puštati ovu epidemiju da se širi i kako je kontrolirati.

“U svakom slučaju, prolazno vrijeme nam je jako dobro i negdje smo između zapada Europe i Dalekog istoka”, naveo je Lauc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here