Home Vijesti Zvonimir Gržeta o paroli ‘Za dom spremni’: Mi Primorci smo im kontrirali...

Zvonimir Gržeta o paroli ‘Za dom spremni’: Mi Primorci smo im kontrirali pozdravom ‘Za doma parićani’!

7523
0

Jednog jutra u kasno proljeće 1992 godine, na platou vojarne u Lici, postrojili su se svi pripadnici HOS-a u brigadi, započinje svoje reagiranje na posljednje događaje bivši pripadnik Hrvatske vojske i član predsjedništva Liste za Rijeku Zvonimir Gržeta.
‘Pred njih je izašao zapovjednik brigade i održao uvodni govor o postojanju samo jedne Hrvatske vojske u kojoj nema mjesta za paravojske, rekao im da smiju upotrebljavati samo službena vojna obilježja i oznake Hrvatske vojske te zatražio da skinu s uniforma oznake HOS-a. Samo trojica su odbila postupiti po zapovijedi i skinuti oznake HOS-a. Isto jutro su sva trojica po zapovijedi razdužili naoružanje, demobilizirani su i poslani kući. Ostali HOS-ovci postali su „obični” pripadnici Hrvatske vojske kao i svi drugi, HDS-ovci, HDZ-ovci, SDP-ovci, HSS-ovci, Liberali, Regionalisti, ribari, vulkanizeri, učitelji, doktori i Hrvati i Srbi. Nestala su obilježja HOS-a i „Za dom spremni”. To je povijest. I da ne zaboravim, kod nas Primoraca ostala je kontra-parola iz tog vremena, „za doma parićani”.
Danas se, u političke svrhe, zloupotrebljavaju razno razne udruge bivših i sadašnjih pripadnika Hrvatske vojske kao i, nadam se, bivših pripadnika paravojski, koji svojataju ili razdvajaju poginule vojnike. Mrtvi ne govore. Ne mogu izraziti svoje stavove i svoja mišljenja o današnjoj situaciji u državi ili njenoj politici. Oni su mrtvi i nisu im potrebni nikakvi glasnogovornici. Pustite ih da počivaju u miru.
Najnovija događanja ukazuju da su stvarno izbori pred vratima. Ne biraju se sredstva u toj borbi, napada se čak i osoba koja je u demokratskoj proceduri, nedavno, voljom naroda izabrana kao Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske. Osoba koja nije član, formalno ili ne, nijedne stranke i ne smije aktivno učestvovati ni na jednoj strani u izborima. Napad radi napada ‘jer nije naš nego njihov’, ‘šatoraši’ opet jašu, nadam se bez plinskih boca. Već viđeno. Ne hvala, dosta je, zaključuje Gržeta u svom reagiranju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here