Home Vijesti 20 znanstvenika podržalo Jovanovića, Zelenika napušta ministarstvo

20 znanstvenika podržalo Jovanovića, Zelenika napušta ministarstvo

1904
1

Vladinu odluku da povuče prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju Jovanovićevog ministarstva neočekivano je podržao bivši HDZ-ov ministar Radovan Fuchs, a osudilo dvadesetak znanstvenika i profesora koji žale zbog povlačenja prijedloga Zakona. Umjesto ministra znanosti Željka Jovanovića koji je najavio ostavku ukoliko dođe po povlačenja Zakona to je uradio njegov pomoćnik Saša Zelenika koji revoltiran odlukom Vlade napušta Ministarstvo.

“Još jednom je pokazano da će za nužne promjene u domaćem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, kako bi se on počeo suočavati s navedenim činjenicama i pripremio za izazove u Europi i globaliziranom svijetu, biti potrebna čvrsta politička volja i odlučnost kakve u Hrvatskoj, nažalost, očito nema”, stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuje niz javnih osoba i to Dean Ajduković, Ivica Puljak, Dinka Čorkalo-Biruški, Marin Roje, Bojan Čukić, Guste Santini, Ivan Đikić, Vlatko Silobrčić, Pavel Gregorić, Tvrtko Smital, Stipan Jonjić, Aleksandar Štulhofer, Hrvoje Kraljević, Maja Vehovec, Boris Lenhard, Dejan Vinković, Đuro Miljanić, Kristian Vlahovićek, Darko Polšek i Janoš Terzić.

Kako je pojasnio jedan od potpisnika akademik Vlatko Silobrčić za index.hr ono što treba uvesti u sustav znanosti i visokog obrazovanja jest kontrola kvalitete.

“Zamislite da mi u Hrvatskoj tražimo i kažemo recimo, čekajte malo, svijet košarku igra s koševima na dva metra, a mi ćemo u Hrvatskoj igrati na metar”, kaže Silobrčić. Akademik navodi i konkretan primjer. Na jednom fakultetu čak je 85 posto onih o kojima se odlučivalo da ostanu raditi iza 65. godine života.

1 COMMENT

  1. Postovani kolega Zelenika mslimda je to moralni cin osobe koju sam upoznao kao mojg studenta a i prijatelje mog zeta.
    Posveti se i dalje znanosti a politiku ostavi nemoralinim, bezobraznim i nekarakternim politicarima osim casnim izuzecima kojih ima i medu politicarima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here