Home Vijesti DORH zbog nenamjenske potrošnje istražuje Keruma, što je s Obersnelom?

DORH zbog nenamjenske potrošnje istražuje Keruma, što je s Obersnelom?

1254
0

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu započelo je provoditi istragu protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog toga što je navodno “nestao” novac koji se prikupljao namjenski za sanaciju gradskog odlagališta komunalnog otpada Karepovac.

Iz splitske gradske uprave potvrdili su za Slobodnu Dalmaciju da novca za Karepovac na računu nema, ‘jer je raspoređen za podmirivanje nekih drugih, neplaniranih troškova u iznosu od 100 milijuna kuna, koji su bili prioritet’.

Radi se o sredstvima koje građani namjenski izdvajaju za zbrinjavanje otpada i ne mogu se koristiti u druge svrhe.

Podsjetimo, zbog istog razloga je prije nešto više od godinu dana DORH-U podnesena prijava i protiv gradonačelnika Obersnela. Podnijela ju je Lista za Rijeku zbog nenamjenski utrošenog proračunskog novca. Između ostalog nenamjenski je utrošeno 22,3 milijuna kuna koji su umjesto za sanaciju deponija otpada i ekološke bombe “Viševac”, završili u bazenu. Kršenje zakona je utvrdila Državna revizija, a javno ga je priznao i gradonačelnik Obersnel pravdavši se – lošim zakonima.

Zanimljivo je da je splitsko obrazloženje razloga zbog kojih su sredstva prenamijenjena gotovo identičan s onim riječkim: “Novac je prenamijenjen jer trenutno projekt sanacije splitskog odlagališta ne prati dinamiku prihoda. Novac će, kazala je Vučetić, za taj projekt biti vraćen skidanjem s nekih drugih proračunskih stavki kada krene projekt sanacije odlagališta, no to za sada još nije slučaj.”

Za razliku od riječkog slučaja gdje je novac završio u dovršetku bazena, u Splitu je novac nenamjenski utrošen na pokrivanje ‘određenih neplaniranih troškova’, poput ovrha u iznosu preko 10 milijuna kuna svake godine, koje nisu bile planirane u proračunu. Sredstva su se potrošila i dijelom za plaćanje brodogradilištu i MORH-u za zamjenske objekte u Lori od cca 51 milijun kuna, budući da za ove troškove nije uplaćen komunalni doprinos od druge faze izgradnje Spaladium centra.

Unatoč identičnom slučaju uz identično opravdanje odgovornih, splitski slučaj DORH istražuje, a riječki stoji u ladici. U Splitu i Rijeci je na snazi isti pravni poredak ali pred zakonom očito nisu svi isti…(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here