Home Vijesti Vasilić, Muzur i Švorinić u Krku: Za regionalizam se vrijedi boriti!

Vasilić, Muzur i Švorinić u Krku: Za regionalizam se vrijedi boriti!

2034
1
foto: vs
foto: vs
foto: vs

U gradskoj vijećnici u Krku održana je tiskovna konferencija Partnerstva hrvatskog centar na kojoj su sudjelovali prof.dr.Amir Muzur, kandidat Partnerstva hrvatskog centra za za izbore za EU parlament, prof. Darijo Vasilić, predsjednik Primorsko goranskog saveza, Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku i Josip Staničić, potpredsjednik županijskog vijeća HSLS-a.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić istaknuo je važnost decentralizacije i regionalizacije Hrvatske u kontekstu izbora za EU parlament.
– Umjesto da se decentralizira, Hrvatska se pod aktualnom vlašću dodatno centralizira za što je najnoviji primjer centralizacija sudbene vlasti. Jedan od zadataka našeg europarlamentarca biti će upravo lobiranje za stvaranje normativnog okvira na razini EU koji će propisati minimalni stupanj decentralizacije, tvrdi Vasilić koji smatra kako postojeće centralističke politike SDP-a i HDZ-a provincijaliziraju Hrvatsku.
Predsjednik Liste za Rijeku se slaže kako ni od SDP-a ni HDZ-a ne treba očekivati decentralizaciju ni regionalizaciju.
– Doduše predstavnici SDP-a na ovom području tvrde da jesu za decentralizaciju ali zato jer je misle sprovesti nego zato jer znaju da ljudi to žele čuti, tvrdi Švorinić i navodi primjer župana Komadine koji je na posljednjim sjednicama županijske Skupštine postao najžešći regionalist iako je dopredsjednik stranke koja je u posljednje dvije godine odgovorna za dodatnu centralizaciju.
– Najrazvijenije regije u EU su one u kojima su na vlasti regionalne stranke, a europska iskustva nam pokazuju da se decentralizacija nikad ne događa voljom centralističkih stranaka nego jačanjem regionalističkih na lokalnoj i nacionalnoj razini, zaključuje Švorinić
Kandidat za EU parlament Amir Muzur istaknuo je specifičnost EU parlamenta u kojem su regije bitnije od nacija iz razloga što predstavnici niti jedne od europskih nacija nisu ni blizu većine u tom predstavničkom tijelu.
– To je vidljivo i iz sustava formiranja većine gdje se zastupnici okupljaju oko političkih grupacija, a ne oko država iz kojih dolaze, zaključio je Muzur kojem je također potpuno jasno da unatoč tome što je decentralizacija bilo ključno obećanje Kukuriku koalicije, do nje neće doći u ovom mandatu.
Sustav fukcioniranja nacionalnih stranaka bazira se na ljudima koji žive od proračuna, koji su zaposleni putem političkih stranaka I koji su danas biračko tijelo političkih stranaka koje su im osigurale zaposlenje, ustvrdio je Muzur uz konstataciju da je promjena takvog modela uz regionalizaciju i princip supsidijarnosti cilj za kojeg se vrijedi boriti.

Novinarima se obratio potpredsjednik županijskog vijeća HSLS-a Josip Staničić koji je istaknuo kako je njegova stranka nacionalna ali prihvaća regionalizam i decentralizaciju kao potrebu hrvatskog društva. Staničić je podržao Muzura kao najkvalitetnijeg kandidata našega kraja za EU parlament.

Kandidat Partnerstva hrvatskog centra Amir Muzur, jedini je od svih kandidata za EU parlament koji ima podršku European Free Alliancea čiji će član kluba postati uđe li u EU parlament po sustavu preferencijalnih glasova. Jedna od 9 EU političkih stranaka čija je Lista za Rijeku član od 2006. godine okuplja 40-tak političkih stanaka u 17 zemalja regioalističe, autonomističke i independističke orijentacije na platformi zalaganja za princip supsidijarnosti i principa prava na odlučivanje o bitnim pitanjima i sredstvima tamo gdje ona nastaju.

1 COMMENT

  1. Da bi se postalo faktor koji može tražiti regionalizaciju države, najprije treba objediniti sve regionalne stranke u jednu, a potom postati vodeći lider u PGŽ i Rijeci, a potom tako nastupiti prema vlasti u Zagrebu, jasno u suradnji sa svim regionalnim strankama u Hrvatskoj. IDS jest faktor u Istri i njihov interes za regionalizacijom države završava tako da se namire interesi Jakovčića, što će reći da je regionalizacija države i novca nemuguća misija s ovakvim IDS-om. A i prva stepenica na našem području je teško premostiva jer pojedinci , koji su faktor, koketiraju s SDP-om, koji je glavni kočitelj razvoja demokracije a time i regionalizacije države, pa i ovog našeg kraja. Moglo bi se slobodno napisati da ujedinjenja s ciljem su gotova nemoguća, s obzirom na metode i načine na koji se SDP održava na vlasti u PGŽ i Rijeci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here