Home Najnovije Ako im oduzmete internet i TV mladi padaju u ovisničku krizu

Ako im oduzmete internet i TV mladi padaju u ovisničku krizu

662
0

Velika većina tinejdžera će, ako im se ukine pristup multimediji bilo koje vrste, trpjeti simptome slične onima koje trpe ovisnici o drogama, kad im se droge oduzmu. Reakcije su varirale od nelagode do zbunjenosti i izolacije. Upitani o tome kako se osjećaju, tinejdžeri su pričali o vrlo jakim porivima dok su neki rekli i da imaju intenzivni svrbež. U nekim slučajevima, eksperiment je otišao toliko daleko da su neki i povratili kad bi im se oduzeli laptopi, mobiteli ili pristup TV-u.

Studija je provedena među učenicima i studentima od 17 do 23 godina starosti, u deset zemalja. Znanstvenici su im zabranili upotrebu mobitela, društvenih mreža, interneta ili TV-a na 24 sata. Ipak, smjeli su se koristiti fiksim telefonima, smjeli su čitati knjige, a zamoljeni su i da pišu dnevnik, piše Telegraph.

79 posto ispitanih je proživljavalo neugodne reakcije: 22 posto ih je reklo da su zbunjeni, da se osjećaju izolirano i kao gubitnici. Jedna petina ispitanika je reklo i da osjećaju simptome odvikavanja od droge. Samo 21 posto od ispitanika reklo je da osjećaju pozitivne učinke apstinencije od tehnologije.

– Ja sam ovisnik. Ne trebam alkohol, kokain ili bilo kakvu drugu drogu. Mediji su moja droga. Bez njih sam izgubljen – napisao je jedan od ispitanika. Još jedan je rekao kako nije znao što bi učinio sam sa sobom. Silaženje u kuhinju kako bi buljio u kuhinjske elemente postala mu je rutina, donosi Dnevno.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here