Home Vijesti ARS napušta Tvoju Rijeku?

ARS napušta Tvoju Rijeku?

944
5

Ispražnjena gradska blagajna i korupcijski skandali počeli su ozbiljno nagrizati SDP-ovu koaliciju Tvoja Rijeka. Najnoviji udar stiže iz ARS-a na čijoj je press konferenciji najavljeno da bi uskoro mogli napustiti koaliciju, a u svakom slučaju neće podržati novo zaduženje Rijeka sporta u iznosu od 42 milijuna kuna o čemu će se raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

SDP-ova koalicija je nakon izbora stekla samo 2 vijećnika viška u odnosu na opoziciju, ali je to naknadno podebljala s dvije vijećnice HSU-a koje su to naplatile članstvom u nekoliko nadzornih odbora. U kombinaciju je uvučen i PGS kojem je osigurano mjesto dopredsjednika Gradskog vijeća u zamjenu za nešto mekši odnos prema vladajućoj koaliciji. Na taj način su se u SDP-u osigurali od ucjena manjih stranaka ili pojedinih vijećnika.


Napukline u vladajućoj koaliciji

Nije tajna da su se u vladajućoj koaliciji najviše pribojavali upravo konvertita Ernesta Cukrova i ideološki nekompatibilnog Željka Glavana. Bez njih dvojice vladajuća opcija ima dva glasa viška, ali bi se stvar mogla zakomplicirati ukoliko sada dodatne zahtjeve postave HNS i HSU koji smatraju kako je SDP svom satelitu IDS-u u koaliciji osigurao privilegiran položaj unatoč činjenici da se radi o stranci koja je u Rijeci prisutna tek simbolički.

IDS-u je unatoč tome prije izbora kao ‘stečeno pravo’ zagarantirano mjesto predsjednice Gradskog vijeća, a osigurano im je i više vijećnika u gradskom parlamentu u odnosu na stranke koje koaliciji donose višestruko više glasača. Odnosom vrha gradske organizacije SDP-a prema IDS-u nezadovoljstvo su ovih dana izrazili i neki SDP-ovci koji su po Obersnelovoj naredbi izbačeni s lista za riječke mjesne odbore kako bi se napravilo mjesta IDS-ovcima, sukladno dogovoru Obersnela i Pešić-Bukovac.

Što bi SDP-u i Obersnelu značio gubitak većine u Gradskom vijeću najbolje je vidljivo u slučaju odnosa zagrebačke skupštine prema Milanu Bandiću, koji je bez većine u gradskom parlamentu gotovo potpuno marginaliziran. Vladajućoj koaliciji na ruku idu skori parlamentarni izbori zbog kojih je teško očekivati da će u vrhu HNS-a ili HSU-a podržati oštriji stav svojih riječkih podružnica, ali je činjenica da su se odnosi u naizgled homogenoj koaliciji počeli ozbiljno narušavati. (rd)

5 COMMENTS

  1. rastanak se primakao oj drugovi jel vam zao…. sta sam bio reko.. svi cete u vrazju mater, a sta je guzica deblja, prizemljenje jace boli. jos nakon 20 god. jaoooo mileee..

  2. Socijalistička partija mora podmititi sve to da se održe na vlasti u Rijeci. Lopovi dole.

  3. ARS JE BEZNAČAJNA POLITIČKA SNAGA U RIJECI SASTAVLJENA OD STARIH POLITIČKIH KONVERTITA UPITNA MORALA. SEBE NAZIVAJU REGIONALCIMA A U 8 GODINA POSTOJANJA NISU PROGOVORILI O REGIONALIZMU, DECENTRALIZACIJI I SL. GLAVNI ZADATAK IM JE BIO UHLJEBLJIVANJE VODEĆIH LJUDI STRANKE U GRAD I ŽUPANIJU. BIL SU VJERNI ČLAN VLADAJUĆE KOALICIJE-KOBASICE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here