Home Vijesti ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’: U Bujama o ADHD-u...

‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’: U Bujama o ADHD-u i Kvantnoj perspektivi ovisnosti

512
0
Zvonimir Peranić i Morana Jokić

U Pučkom otvorenom učilištu u Bujama su se u organizaciji udruge Rijeka danas jučer održala nova dva predavanja u sklopu projekta ‘Brini se danas da bi bolje živio sutra’.

Provedba ovog projekta ima za cilj osvijestiti važnost promocije zdravlja i prevencije bolesti u RH kao i povećati znanje o zdravom načinu življenja kroz pravilnu prehranu i sprječavanje ovisnosti. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi se u suradnji s posredničkim tijelima Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Morana Jokić je održala predavanje pod nazivom ADHD i neurorazličitost – novi pogledi.
ADHD je neurorazvojni poremećaj koji pogađa oko 10 posto djece školske dobi. Za neke ljude problemi i simptomi su toliko sveprisutni i postojani da ometaju svaki aspekt njihova života. Simptomi se nastavljaju u odrasloj dobi u više od tri četvrtine slučajeva. ADHD karakteriziraju razvojno neprikladne razine nepažnje, impulzivnosti i hiperaktivnosti. U ranoj odrasloj dobi ADHD može biti povezan s depresijom, poremećajima raspoloženja ili ponašanja i zlouporabom supstanci. Odrasli s ADHD-om često se suočavaju s poteškoćama na poslu te u svojim osobnim i obiteljskim životima povezanim sa simptomima ADHD-a. Mnogi imaju nedosljedne rezultate na poslu ili u karijeri, poteškoća sa svakodnevnim obavezama, problema u vezi ili kronični osjećaj frustracije i krivnje. Rano prepoznavanje i tretman izuzetno su važni.

Zvonimir Peranić je održao predavanje pod nazivom Kvantna perspektiva ovisnosti.

Suvremeno poučavanje pretpostavlja stalno učenje i poučavanje temeljeno na ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje. Jedna od ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje jest i učiti kako učiti, odnosno poučiti učenike kako će samostalno u budućnosti učiti sadržaje koji još danas nisu otkriveni, koji danas ne postoje.

Učenici bi trebali usvojiti ishode učenja koji će ih učiniti kompetentnima za samostalno snalaženje u problemskim situacijama, te koji će biti sposobni samostalno pozicionirati sebe unutar društvene zajednice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here