Home Kolumne Cijena? Prava sitnica! Na redakciju službenog gradskog portala troši se više od...

Cijena? Prava sitnica! Na redakciju službenog gradskog portala troši se više od 700.000 kuna godišnje!

281
0

Ono što bode u oči u cijeloj priči oko enormnih sredstava potrošenih za dvije godine funkcioniranja gradskog portala Moja Rijeka jesu troškovi uređivanja portala. Uređivanje portala povjereno je Astoriji d.o.o., riječkoj tvrtki u vlasništvu Tončija Redića, koja se bavi informatičkom edukacijom i izdavaštvom (izdaju časopis Livingstone). Iako Grad Rijeka već ima zaposlene novinare i fotografe koji rade na portalu Rijeka.hr, odlučeno je da se kompletno uredništvo povjeri vanjskoj firmi. Na samo uredništvo portala potrošeni su nerealno veliki novčani iznosi i do tri puta veći u odnosu na planirane i najavljene uoči pokretanja projekta.

Denis Redić i Vojko Obersnel na otvaranju računalnog centra

2009. tvrtka Burza d.o.o. je u sklopu izrade portala, koja je koštala gotovo 50.000 eura, naplatila Gradu Rijeci i izradu plana edukacije, te edukaciju djelatnika Grada Rijeke i vanjskih suradnika.

2010. Astoria d.o.o. je edukaciju vanjskih suradnika za rad na portalu naplatila 27 300 kn.

2011. Astoria je Gradu naplatila ‘Edukaciju vanjskih suradnika na portalu – osnove web-novinarstva’ (max 30 školskih sati)’. Cijena s PDV-om na bazi 5 polaznika je bila 4875 kn. Iste godine Astoria je Gradu naplatila ‘Edukaciju vanjskih suradnika na portalu – aplikacija vizualnih audio i video materijala’ (max 30 školskih sati). Cijena s PDV-om na bazi 5 polaznika je bila također 4875 kuna.

Postavlja se pitanje zašto Grad nije angažirao educirane novinare i urednike kojima ne bi morao plaćati edukaciju, nego svake godine troši proračunske novce za ‘edukaciju’? Nije jasno ni zašto je 2009. Burzi d.o.o. plaćena edukacija djelatnika Grada Rijeke kada Grad Rijeka u svojoj Službi za informatičku djelatnost ima skoro 50 zaspolenika od kojih bi čovjek očekivao da su educirani i da su u stanju educirati ostale djelatnike Grada Rijeke ako postoji potreba.

Za troškove redakcije portala u 2010. Astoriji je isplaćeno 223.860,00 kuna za uredničke i novinarske poslove, strateško planiranje razvoja portala, produkciju multimedijalnog materijala, upravljanje korisničkim sadržajem, suradnju na projektima Grada te edukaciju vanjskih suradnika. Iduće godine, 2011., troškovi redakcije se penju na 500.000 kuna, a isto je predviđeno i za 2012. Tome treba pribrojiti i 400.000 kuna koliko će Astorija u te dvije godine uprihodovati za ‘upravljanje digitalnim sadržajem’.

Od početka je glavni urednik portala Zoran Žmirić, riječki glazbenik i književnik. Žmirić je do svibnja 2012. bio na poziciji glavnog urednika kao vanjski suradnik Astorije, a u svibnju 2012. raspisan je javni natječaj za radno mjesto referenta 1 glavnog urednika portala Moja Rijeka na neodređeno vrijeme na kojem je za glavnog urednika izabran – Zoran Žmirić. Na naše pitanje zašto je Žmirić do svibnja 2012. radio kao Astorijin vanjski suradnik, a od svibnja 2012. je postao zaposlenik Grada Rijeke, iz Grada nam je poručeno: “Zbog planova Grada za jačanjem komunikacije s građanima putem interneta osnovana je nova služba unutar Ureda Grada. Portal Moja Rijeka važan je segment online komunikacije Grada s građanima stoga je zaključeno kako u tim službe treba ući i glavni urednik portala. Slijedom te odluke objavljen je natječaj za prijem u radni odnos urednika portala.”

Na naše pitanje hoće li se sada plaća novozaposlenog glavnog urednika odbiti od iznosa koji je Grad dužan Astoriji na ime glavnog urednika vanjskog suradnika, iz Grada odgovaraju potvrdno. Međutim, takva mogućnost nije predviđena ugovorom o suradnji između Grada Rijeke i Astorije potpisanom samo 4 mjeseca prije nego li su u Gradu Rijeci odlučili otvoriti novo radno mjesto.

Ispada da su u Gradu u travnju zaključili kako će ‘planovi za jačanjem komunikacije s građanima’ ojačati uz više zaposlenika na platnom spisku Grada. Pravo je pitanje tko je osmislio koncept prema kojem se dvije godine radilo upravo suprotno, odnosno u te svrhe angažiralo vanjsku firmu.

Zanimljivo je i da je Grad među stručnim uvjetima kandidata za radno mjesto referenta 1 urednika portala Moja Rijeka tražio srednju stručnu spremu tehničke struke (upravo onakvu kakvu ima novoizabrani glavni urednik) iako bi se očekivalo da se za radno mjesto glavnog urednika nekog medija traži visoka stručna sprema i fakultet (ili eventualno srednja škola) društvenog usmjerenja. Štoviše, portal Moja Rijeka ima zaposlenog i tehničkog urednika, a u opisu posla glavnog urednika, kako je navedeno u natječaju, ne stoje poslovi za koje treba imati tehničku struku, već se isključivo traži uredničko i novinarsko znanje. Jasno je da Žmirić kao osoba s bogatim iskustvom rada u medijima (pisao je, između ostaloga, za Monitor.hr, Republiku, Novi list te bio urednik na portalima Popcorn.hr,Vip Fun&Games i Gamer.hr) ima sve reference za obavljanje posla glavnog urednika Moja Rijeka i to nitko ne spori, ali je jasno da je još jedan javni natječaj pretvoren u farsu s unaprijed poznatim ishodom iako se za posao u Gradu istovremeno natjecalo više kandidata.

I u vezi ovih podataka čekamo dodatna očitovanja iz Grada Rijeke. Od Grada Rijeke prije tjedan dana zatražili smo podatke o broju zaposlenih u gradskoj Službi za medije i online komuniciranje kao i točan broj ljudi angažiranih na gradskim portalima Rijeka.hr i Moja Rijeka. No, već sada je jasno je da se na Korzu 16 polako formira najskuplja redakcija u Gradu, barem kada je riječ o potrošenom proračunskom novcu po korisniku informacije. (Sanja Perinić)

Previous article”Kraljevica” još bez stečaja
Next articleNOVA RUPA BEZ DNA: Na gradski portal potrošili preko dva milijuna kuna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here