Home Najnovije FOTO: Dan nezavisnosti SDR u znaku 290. i 350. obljetnice grada Rijeke

FOTO: Dan nezavisnosti SDR u znaku 290. i 350. obljetnice grada Rijeke

133
31

Svečano obilježavanje 5. rođendana udruge Slobodna Država Rijeka u sklopu kojeg je organiziran okrugli stol povodom dvije velike obljetnice našeg grada, 350 godina riječkog grba i 290 godina slobodne luke, sinoć je privukao velik broj građana koji su ispunili salu za izložbe u Circolu. Kako je istaknuo predsjednik udruge SDR Danko Švorinić, udruga je u zadnjih 5 godina prerasla u organizaciju za promociju i povratak riječkog identiteta kroz aktivnosti u kulturi, izdavačkoj djelatnosti, zaštiti i brizi o spomenicima vezanim za riječki identitet, organizacijom sportskih aktivnosti, izdavačkom djelatnošću, suradnji i izgradnju novih veza između iseljenih Riječana i grada Rijeke te važnu ulogu SDR-a kao jedina organizacija koja se bavi očuvanjem riječkih posebnosti kao što su corpus separatum, tradicija autonomije i Slobodne Države Rijeka. Švorinić je istaknuo i kako od ove godine izmjenama statuta, od ove godine u područje djelatnosti udruge ulazi i intekulturalnost, a predstavnici udruge sljedeće godine sudjeluju na Međunarodnom simpoziju o interkulturalnosti koji organizira Sveučilište u Grazu. U pripremi je i serija okruglih stolova o multikulturalnosti i interkulturalnosti koji će se održavati u Opatiji.

Okrugli stol kojeg je moderirao Slobodan Milošević započeo je pitanjem definicije fijumanologije te razloga zbog kojih su pitanja riječke povijesti uvijek intrigantna. Ernie Gigante Dešković, sudionik okruglog stola i jedan od urednika fijumanologije, koju zajednički izdaju Hrvatsko književno društvo i Slobodna Država Rijeka, osvrnuo se na činjenicu da se velika količina povijesne građe o riječkoj povijesti i dalje nalazi izvan Rijeke, a posebno zanimljiva nova saznanja i izvore najavio iz američkih povijesnih arhiva. Švorinić je probleme Rijeke s vlastitom poviješću objasnio riječkim specifičnim povijesnim iskustvom zbog kojeg dijelovi riječke povijesti nisu postali dijelovima nacionalne povijesti zemalja u kojima se Rijeka nalazila ili se nalazi. Upravo bi se fijumanologija trebala baviti rasvjetljavanjem i popularizacijom takvih razdoblja zaključeno je u prvom dijelu okruglog stola.

U drugom dijelu tribine govorilo se o 290-toj obljetnici proglašenja Rijeke slobodnom lukom o čemu je zanimljivo uvodno izlaganje imao Doc. dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta u Rijeci u kojem je objasnio kontekst u kojem je donesena sama odluka istaknuvši posebno njezin veliki gospodarski značaj. Godine 1719, prije točno 290. godina Karlo VI je Rijeku proglasio slobodnom lukom i tako joj omogućio nezapamćenu gospodarsku ekspanziju od malog provincijskog gradića do jedne od glavnih evropskih luka na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Bartulović je izrazio svoje žaljenje što se ovako važne obljetnice nije sjetila niti jedna službena gradska institucija te predložio da ovakvi skupovi budu tradicionalni svake godine uz objavu publikacije za sažecima predavanja. Na kraju izlaganja, osvrnuo se i na još jednu važnu obljetnicu budući da je ove godine 90-ta godišnjica osnivanja grada Sušaka.

O 50-toj obljetnici smrti Riccarda Zanelle govorio je Zlatko Moranjak istaknuvši ga kao još jedan primjer iznimno značajne povijene ličnosti koju su službene nacionalne historiografije prešutjele ili zaboravile.

najstariji prikaz rij.grba iz 1659.g.
Najstariji prikaz riječkog grba iz 1659. godine

U trećem dijelu okruglog stola Predrag Miletić se osvrnuo na 350-tu obljetnicu dobivanja riječkog grba. Godine 1659, odnosno prije 350 godina gradu Rijeci je dodijeljen grb koji naš grad koristi i dan-danas. Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana austrijski car i hrvatski kralj Leopold I izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami Riječani. Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter. Miletić se u izlaganju dotaknuo i odnosa aktualne gradske uprave prema riječkoj spomeničkoj baštini, posebno u odugovlačenju i izbjegavanju povratka skulpture riječkog orla na gradsku uru
– Za neke očito povijest počinje tek 1945. godine, a sve prije toga smatra se buržujskim, fašističkim, iredentističkim, nenarodnim, nevažnim i sl. nakaradnim tumačenjima povijesti. Kako shvatiti da Grad ove godine nije obilježio dvije izuzetno važne obljetnice iz svoje povijesti, 350 godina od dodijele Grba gradu Rijeci od strane cara Leopolda 1659.g. i 290 godina od proglašenja Rijeke i Trsta slobodnim carskim lukama od strane cara Karla VI. 1719.g. Upravo ovaj zadnji povijesni događaj je iznimno važan za Rijeku u gospodarskom smislu, jer od tog momenta grad postaje snažno pomorsko središte na Jadranu i Mediteranu. Susjedni Trst je ovu važnu obljetnicu u ožujku ove godine obilježio na primjeren način. Sličnih povijesnih obljetnica značajnih za naš grad bilo je i prijašnjih godina, pa i ove godine, no one su zaboravljane ili zanemarivane. Naš grad čija starost seže duboko u antičko doba nije neka bezlična naseobina kakvom se želi prikazati, već mi Riječani možemo biti ponosni na svoju spomeničku baštinu, riječki grb, identitet grada, velikane riječke povijesti, gradsku tradiciju. Nažalost sve to nastoji se zanemariti, umanjiti važnost, pa i zaboraviti, istaknuo je Miletić.

Na kraju svečane skupštine podijeljena su tradicionalna priznanja koja udruga SDR dodjeljuje osobama zaslužnim za promociju riječkog identiteta. Ove godine priznanja su dobili Ernie Gigante Dešković i Ilaria Rocchi. (rd: foto: f.pines)

Previous articleAlkoholizirani vozači ugrožavali promet
Next articleFOTO: Izložba Dejana Kljuna u Galeriji O.K. K.U.N.S.-a

31 COMMENTS

 1. Ajde ajmo svi skupa: Fratelli, d’Italia, l’Italia se desta…

  Koja ste vi parodija! Žali bože…

 2. Opatijac, ima ti jedna poslovica: ”Bolje šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i odagnati svaku sumnju” 😉

 3. Opatijac,šta vas malo udarila bura u glavu vas Opatijce da pišeš ove monade na Rijecidanas? 😀 O Kakvoj Italiji ti pričaš?
  Možda bi mogli pjevati :
  “Rijeka mi je život,Rijeka mi je sve,
  a najveća želja,Rijeka država!” 🙂 😛

 4. NIJE OPATIJAC OPATIJAC, NEGO GASTARBAJTER IZ RURALNIH ISTOČNIJIH KRAJEVA. PRIJE MJESEC DANA KADA SI PISAO GLUPOSTI LIJEPO SAM TI REKAO DA MJEŠAŠ KRUŠKE I JABUKE I SAD OPET TO ČINIŠ. UHVATI SE JARANE KNJIGA, IMA PODOSTA LITERATURE VEZANE ZA RIJEČKU POVIJEST PA DA NEŠTO I TI NAUČIŠ O KRAJU U KOJI SI DOŠAO ŽIVJET A NE DA LUPAŠ SVAŠTA NA FORUMU I ISPADAŠ KRETEN. kAD SI VEĆ DOŠAO U NAŠ KRAJ ONDA GA I POŠTUJ.

 5. Dragi Ibanezu.
  1. Pošto si ti civiliziran Zapadnjak, čudi me odakle ovakvo vrijeđanje. To ti na Zapadu nije baš nešto u modi.
  2. Odakle sam, je irelevantno; takve su teze “o porijeklu” u načelu fašistoidne.
  3. Ako želim ispadati kreten, onda je to moja sramota, ne tvoja. Tvoje poruke govore o tebi, moje o meni (ši razumeš, oli ne??)
  4. Forumi postoje da se razmijenjuju mišljenja, odnostno stavovi, o koječemu; pošto ne podržavam autonomaše, a oni se sami kao takvi deklariraju, onda imam pravo na svoje mišljenje, a na to sam se gore referirao. Podržavam ekonomsku autonomiju (decentralizaciju) bilo koje hrvatske regije, ali ne ove “monade” koje nam poručuju poput, citiram “suradnji i izgradnju novih veza između iseljenih Riječana i grada Rijeke te važnu ulogu SDR-a kao jedina organizacija koja se bavi očuvanjem riječkih posebnosti kao što su corpus separatum, tradicija autonomije i Slobodne Države Rijeka” završen citat, a sve to (gle čuda) iz Comunità degli italiani di Fiume (ti kao prosvijećeni Zapadnjak ćeš vjerojatno razumijeti što to znači). Pitam se kako bi reagirala hrvatska javnost kad bi nam o “autonomijama hrvatskih regija” držali predavanje u SKD “Prosvjeti”….
  5. Kad smo kod literatura, samo mala primjedba: u tim tvojim učenim knjigama piše sigurno MIJEŠATI. Malo si provjeri.
  6. Pridi ki put va Opatiju na kafe ali đelato, samo pazi da te neki “gastarbajter iz ruralnih istočnih krajeva” ne posluži!

 6. Press konferencije/tribine/itd… u Circolu (Zajednici Talijana) organiziraju mnoge udruge i političke stranke već godinama.
  Znači li to po tebi da je svaka od njih potencijalna iredentistička organizacija ? 😛

 7. a meni je (u načelu) fašistoidno i degutantno povezivanje javnih prostora s nacionalnom pripadnošću njihovih korisnika. da si imao namjeru debatirati o autonomiji ili porukama sa skupa vjerojatno ti ne bi bile potrebne prethodne nacionalne (dis)kvalifikacije. takve stvari ne govore nista drugo osim da argumenata – nemaš. moš’ mislit inteligencije i argumenta u tezi – ”ja ne podržavam autonomaše ali podržavam ekonomsku autonomiju”. autonomaši ti se inače po definiciji zalažu za pileći paprikaš.

 8. E MOJ “OPATIJAC” POZNAM OPATIJU BOLJE OD TEBE I NA SRCU NI JE POSLIJE RIJEKE. RASPISAO SI SE JARANE ALI OPET NISI SHVATIO POANTU MOJE PORUKE. DALEKO SAM JA OD ŠOVINISTE I NACIONALISTE, ŠTO JE TEBI BLISKIJE. PROUČI MALO POVIJEST OPATIJE I RIJEKE I GLE ČUDA OPATIJIU OSNOVALI RIJEČANI (IGINIO SCARPA). NIKADA NIJE POSTOJAO ANIMOZITET IZMEĐU RIJEKE I OPATIJE, ALI ZA NEUPUĆENE KOJE JE NAŠ KRAJ PRIGRLIO I JOŠ PRITOM NEDOBRONAMJERNO NASTROJENE ANIMOZITET SVUGDJE POSTOJI. IZ TVOG TEKSTA VIDI SE DA NEMAŠ ŽELJE BOLJE PROUČIT POVIJEST RIJEKE I KVARNERA, OSTAJEŠ I DALJE NEUPUĆEN, MJEŠAŠ KRUŠKE I JABUKE I ISPADAŠ LITERALNI DRIPAC.

 9. RASPISAO SI SE JARANE … (To je neki riječki dijalekt, ili??)
  DALEKO SAM JA OD ŠOVINISTE I NACIONALISTE (šovinist/naiconalist u genitivu: šovinista/nacionalista)
  OPATIJIU OSNOVALI RIJEČANI (nedostaje glagol BITI u 3. licu mn.; prije Scarpine vile je u Opatiji postojala opatija po čemu se grad danas i zove, za to ti čak i ne trebaju knjige koje ti navodno čitaš, samo malo logike)
  MJEŠAŠ (kaže se MIJEŠAŠ od MIJEŠATI)
  Dragi seljoberu, imaš 5 pravopisnih pogrešaka u 5 rečenica.
  Pozdrav Ri i f1, ako ništa zato što su pismeni i radi kakvog-takvog bontona, što je na forumima rijetkost.
  ibanezu tebi savjetujem da uzmeš u ruke Balogov bonton (u 2 sveska) te Babića-Finku-Moguša, čisto da od sebe samog ne praviš debila. Eto, za tvoje dobro govorim. Ne repliciram na tvoje daljnje polupismene odgovore.
  Gotov za danas, idem gledati Zvjezdane staze. Laku noć svima želim……….

 10. JARANE “OPATIJSKI” S OBZIROM DA NEZNAŠ KAKO PRIJE VILLE ANGIOLINE NIJE POSTOJALO NASELJE U OPATIJI OSIM SAMOSTANA SV.JAKOVA KOJI SU OSNOVALI U XVI.ST. RIJEČKI DOMINIKANCI, TEK TOLIKO DA NEŠTO NAUČIŠ. MOJ PRAVOPIS JE U DUHU HRVATSKOG – MOG MATERINJEG JEZIKA , A TI SE SLOBODNO SLUŽI TUĐMANOVIM I BROZOVIĆEVIM NAKARADNIM RJEČNIKOM ŠTO JE ZA TEBE I OSTALE DRŽAVOTVORCE I NORMALNO.
  BILO BI LIJEPO POŠTOVATI KRAJ I LJUDE U KOJI SI DOŠAO, PRETPOSTAVLJAM GDJE I KRUH ZARAĐUJEŠ.
  S OBZIROM DA SI NA NIVOU TEBI OMILJENE SERIJE “ZVJEZDANE STAZE” NEMA SMISLA S TOBOM VIŠE POLEMIZIRATI
  KNJIGU U RUKE “BURAZERU”

 11. “Opatijac”, mi ti ovde va Rike povedamo po domaći i fiumanski i ne zanimaju nas ni babić ni finka, a bogami ni moguš 🙂

 12. opatijac, da si bio na okruglom stolu u Circolu ne bi imao prilike čuti ničeg spornog što bi te zasmetalo s obzirom na tvoj svjetonazor. Bartulović, Moranjak i Miletić nisu u svojim izlaganjima izrekli niti jednu antihrvatsku ili protalijansku riječ ili frazu. Dali su samo kritiku aktualnoj riječkoj vlasti zašto tako važni historijski datumi nisu na dostojan način obilježeni u gradu. Ja tu ne vidim ničeg spornog što bi ikoga trebalo iziritirati

 13. Opatijac je napisao da kako bi reagirala hrvatska javnost kad bi nam predavanje o autonomiji hrvatskih regija držali u srpskom kulturnom društvu Prosvjeti. Pa kako bi reagirala? I koja javnost? SRD Prosvjeta je ugledna kulturna institucija srba u HRvatskoj i nije poticala na mržnju i rat. A da je Hrvatska bila malo mudrija, a ne puna šovinista, bi 90te dala srbima kulturnu autonomiju. Zašto bi to bio problem. Zašto ne bi imali svoju ćirilicu u Hrvatskoj. To je samo bogatstvo Hrvatske.
  A tko i što je bila Hrvatska kad je i svojoj djeci ukinula Čopićevu Ježevu kućicu, samo zato jer je pisac bio srbin iz Bosne, vidi se iz samog tog čina, punog predrasuda i klaustofobije.

 14. Svečana sjednica SDR održana preksinoć bila je pravi sat povjesti koju bi svaki građanin Rijeke trebao čuti.
  Ovime se zahvaljujem organizatorima SDR-u posebno dr. Bartuloviću koji je nadahnutim prisjećanjem na povjest i nastanak bogate Luke i Grada Rijeke unio nove pojedinosti, koje ja osobno ali mislim da niti većina riječana, fijumana i sušačana nije znala.
  U izvješću je ispuštena i obljetnica 90 godina od proglašenja Sušaka Gradom koji je bio u kraljevini Jugoslavioji bio jedan od nabogatijih gradova u Europi. Svakako da treba podržati napore sa sada manje skupine mladih i obrazovanih riječana kojima je Rijeka očito ne samo inspiracija već i ljubavnica. Jedno veliko BRAVO ZA SDR. Gradskoj Upravi na čelu sa Obersnelom samo želim poručiti SRAM VAS BILO. Trst je obljenicu proglašenja slobodnom lukom slavio 7 dana.
  Primitivnom opatijcu bih sugerirao neka ide šišati i čistiti Opatijske parkove što su činili i za vrijeme Austro-ugarske. Njihov se mentalni sklop očito ni do danas nije promjenio.
  Bobi

 15. nisam bio na tribini ali mi ne ide u glavu kako se grad toga nije sjetio obilježiti, a u novom listu događaju posvetili dvije rečenice s dva dana zakašnjnenja!

 16. jedna zanimljivost vezana uz opatijce i okrugli stol – za razliku od riječkog (do)gradonačelnika, opatijski dogradonačelnik je bio sudionik i gost svečane skupštine. neka čitatelj sam donese zaključak 😉

 17. Koneks, slažem se s tobom. Jesam li ja išta rekao protiv Bartulovića, Moranjaka i Miletića? Nisam. Ništa protiv njih, dapače! Po pitanju gradske vlasti se vjerojatno također slažemo, s tim da ne mislim da je Lista za Ri spas ovoga grada. U tom je poanta cijele priče.

  Istra do splita
  “bi 90te dala srbima kulturnu autonomiju” – iliti kako je Hrvatska napala Srbiju, a ne branila svoje teritorije, a Vukovar, Zadar i Dubrovnik sami sebe bombardovali, valjda da bi bili na CNN-u i oni konačno! Zato NE ćirilici, dragi čovječe, zato, da Hrvati ne bi opet za 50 godina morali biti šovinisti i barbari, pa ugnjetavati srpsku “kulturu” u Hrvatskoj, kao što su to divljački radili 90-ih.

  Vepar
  “zar se slobodan milošević vratio među žive?” – je, inkarnira ga ibanez. Još se malo muči s -ije i -je, ali vidjet ćeš, za godinu dana će to biti perfektno! Držim palčeve!

  fiume
  Znan ja jako dobro kako se ovdika poveda, samo ča to ne razume saki ki semo pride, pa je ZATO najboje držat se tega Babića i Finke pa da je semi se jasno. Dobro, sad…..mi se vidi da neki ne razumeju ni standardni hrvacki a ni čakavski (ili cakavski), a ja za to, poboga nisan kriv.

 18. http://digilander.libero.it/comunedifiume/

  Citat:
  Nella sua ultramillenaria storia, l’Istria fu romana, appartenne per molti secoli alla Serenissima repubblica di Venezia, fece parte dei domini asburgici e fu inclusa nel regno d’Italia, ma non fu mai croata, ne tanto meno jugoslava. Questo, purtroppo, sembra che non siano in molti a saperlo.
  Gotov citat.

  Noi Croati siamo venuti a Fiume dopo il 1945. In Istria, altrettanto.
  Saluti dal vostro barbaro slavo d’Abbazia!

 19. opatijac, mogao si citirat i koji izvadak iz staroegipatske knjige mrtvih. imala bi više veze s temom, a i tebe bi prikazala kao nešto ozbiljniju osobu.

 20. Kakve veze ima ovaj tvoj citat s Udrugom Slobodna Država Rijeka?
  Libero Comune di Fiume fura priču o jednoglavom orlu i talijanskoj Rijeci,dok Udruga SDR fura priču o dvoglavom orlu i multikulturalnoj Rijeci.Što tebi tu nije jasno?

  PS: Iz onoga što si napisao na talijanski,mogao ustanoviti tri stvari : ili si išao u riječke talijanske škole,ili doma pričaš talijanski ili si radio/studirao u Italiji.U svakom slučaju prilično licemjerno i kompleksaški (ali me ne čudi jer sam vidio puno takvih “domoljuba” koji se šlepaju na račun talijanske manjine a onda seru po istoj čisto iz nekih vlastitih kompleksa)

 21. Uopće mi nije jasno zašto je nekima LISTA ZA RIJEKU sporna.Pa to je jedina regionalna kojoj je program boljitak, veći standard riječana, fijumana i sušačana ali i razvoj riječkog gospodarstva u cijelini.
  To je jedina regionalna stranka u Hrvatskoj koja je članica Europske asocijacije reginalnih stranaka koja u europslom parlamentu ima 7 (sedam) zastupnika i jedina stranka koja je na netom završenoj godišnjoj skupšti u Barceloni prezenirala Rijeku i Hrvatsku na način da su delegati širom europe iskazali izuzetni interes pošto o Rijeci nisu znali ama baš ništa.
  Oni bi siguran sam uz potporu normalnih i zainteresiranih građana mogli spriječiti daljnje propadanje Grada, koji je došao do dna dna.
  Ista smeta očito onima kojima progres gospodarstva, rad, red disciplina, pravda i pravičnost kojih kod nas nema, smetaju kako bi zadržali svoje ranije stečene pozicije.
  Nadalje kad govorimo o domovinskom ratu oni koji negativistički pišu o LISTI ZA RIJEKU moraju znati da u njehovim redovima koliko ja znam ima veliki broj dragovoljaca i učesnika domovinskog rata pa je vrlo neukusno nazivati ili uspoređivati ih sa iredentom
  Malo više uvažavanja ljudi koji nešto žele dati ovome Gradu ne bi škodilo.
  Bobi

 22. burazeru što sebe nazivaš opatijac, pa ti si ovdje natrabunjao svašta, kakve veze imaju s ovom temom tribine pravopis, SKD Prosvjeta, Domovinski rat, glumiš načitana čovjeka, tu i tamo na forumima nešto saznaš pa prodaješ se za intelektualca. Moram ti ponoviti da hrvatski književni jezik i pravopis poznam previše dobro da bi tikvan kao ti insiunirao moje tobožnje brkanje ijekavice i ekavice. Profesori su ti bili tuđman i dalibor brozović ( i ostali hdz-gadovi koji su nam uništili zemlju) pa nije ni čudo da si intelektualni čoban. Kao što si sam rekao, još uvijek si na nivou SF serije Start(d)rek gdje i spadaš. Nas koji volimo svoj grad pusti na miru i po mogućnosti vrati se u rodni kraj kao glavni đambas (gonič stoke)

 23. Opatijac, mnoge stvari si pomiješao i strpao u jedan lonac (ćirilicu, rat, granatiranje hrvatskih gradova od strane JNA, ..) a to tako ne ide. Nije uopće pitanje ćiriica da ili ne, jer su građani Hrvatske 1990 izabrali demokratsku vlast koja traži Hrvatsku u EU a ne na Balkanu, i europske vrijednosti a jedna od najvećih vrijednosti su manjinska prava. Stoga nije pitanje ćirilica da ili ne, nego ćirilica mora biti onima koji njome pišu i koji je hoće, jer tako se sama Hrvatska izjasnila, bez obzira na to što su neki krivo shvatili da samostalnošću Hrvatske neće biti ćirilice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here