Home Vijesti Domaći homofobi na aparatima, portal Total Croatia odabrao Rijeku kao naj gay-friendly...

Domaći homofobi na aparatima, portal Total Croatia odabrao Rijeku kao naj gay-friendly destinaciju u Hrvatskoj

3227
0

Portal Total Croatia je objavio opširni članak o stanju LGBT prava u Hrvatskoj i o tome koje su destinacije tolerantnije prema LGBT populaciji.

Osim glavnog grada Zagreba, Rijeku često nazivaju najotvorenijim gradom – čak bismo ju mogli nazvati svojevrsnom gay i lezbijskom Mekom. Jedan od ključnih hrvatskih lučkih gradova, uvijek je imao reputaciju živahnog i raznolikog mjesta. Znakovito je da je gradski slogan za projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 bio „Luka različitosti“. Istra i Kvarner tradicionalno su poznati kao najtolerantnija regija u Hrvatskoj.

Otok Rab smatra se jednim od prvih otvoreno gay-friendly odredišta u Hrvatskoj. Još od 1980-ih tiho, ali ponosno drži tu ‘titulu’. Međutim, tek 2011. Rab je službeno postao prvo mjesto u Hrvatskoj koje se otvoreno promoviralo kao gay-friendly turistička destinacija.

Kao što je već spomenuto, Split je sve otvoreniji za različite vrste posjetitelja. Kao najveća turistička meka u Hrvatskoj, Dubrovnik je među najprihvatljivijim destinacijama. 2020. godine na Zrću, popularnom odredištu za zabave na otoku Pagu, trebao se održati prvi festival gay glazbe. Nažalost, pandemija COVID-19 spriječila je da se to dogodi.”

Koliko je Rijeka prepoznata izvan granica Hrvatske kao gay-friendly destinacija, dovoljno govori da poznati pjevač Mika snimio videospot za svoju pjesmu Sanremo u Rijeci. Pjesma govori o problemu homofobije i emancipaciji LGBT populacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here