Home Vijesti Europska prijestolnica kulture organizirala koncert Baje Malog Knindže na godišnjicu pada Vukovara

Europska prijestolnica kulture organizirala koncert Baje Malog Knindže na godišnjicu pada Vukovara

175
0

Prema pisanju portala Radio Slobodna Europa, nastup Baje Malog Knindže u Novom Sadu izazvao je polemike u javnosti – treba li dopustiti održavanje tog koncerta u javnoj ustanovi, u godini kada Novi Sad nosi titulu Europske prijestolnice kulture

S reklamnog panoa u Novom Sadu, najvećem gradu Vojvodine na sjeveru Srbije, pjevač izrazito nacionalističkih pjesama Mirko Pajčin – poznat pod pseudonimom Baja Mali Knindža – poziva na svoj koncert.

“Volim ovaj grad, volim Novi Sad”, poruka je kojom je najavljen nastup zakazan za 18. novembar u velikoj dvorani Sportsko-poslovnog centra “Vojvodina” (Spens).

Javno poduzeće Spens, u kojem je pjevač iznajmio javni prostor, je vlasništvo grada Novog Sada – u kojem je na vlasti koalicija oko Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Nastup Baje Malog Knindže na Spensu izazvao je polemiku u javnosti – treba li dopustiti da se taj koncert održi u javnoj ustanovi, u godini kada Novi Sad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Grad Novi Sad i komunalno poduzeće Spens do objave teksta nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Europa o koncertu Baje Malog Knindže.

Baja Mali Knindža u nekim od svojih najpopularnijih turbo-folk pjesama veliča osuđenike za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

‘Komercijalni sadržaj’
Za Slobodana Cvetkovića, dužnosnika Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je u vladajućoj koaliciji u Novom Sadu, koncert Baje Malog Knindže je “komercijalni sadržaj”.

“Za nas je prihvatljivo sve što nije fašizam ili širenje mržnje prema građanima Vojvodine. Ako Baja Mali Knindža napravi sadržaj koji zanima određeni broj ljudi, mi nemamo ništa protiv toga. No, ako će to izazvati problem ili etničku nestabilnost, apsolutno nismo za to”, rekao je Cvetković za Radio Slobodna Europa (RSE).

Istaknuo je kako je tijekom ratova 90-ih u Novi Sad stigao veliki broj građana izbjeglih iz BiH i Hrvatske, koji “pjesme Baje Malog Knindže doživljavaju na drugačiji način, jer su bili u situacijama kada je netko njima bliski ubijeni, napustili svoje domove”.

“Da li to treba da bude naša sredina u Novom Sadu i Vojvodini? Vjerovatno ne. Ali da li je realnost da ti ljudi žele da izraze bunt i nezadovoljstvo što su morali da napuste svoja ognjišta? Očigledno da”, rekao je dužnosnik SPS-a.

‘Kulturni obrazac kao devedesete’
Za Aleksandra Martona, glasnogovornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je također dio vlasti u Novom Sadu, Mirko Pajčin predstavlja jedan od “simbola propadanja društva”.

Na upit RSE-a je li njegova stranka pokrenula pitanje održavanja koncerta, Marton je odgovorio:

“LSV ima ograničeno učešće u vlasti u Novom Sadu. To se odnosi samo na jedan segment, odnosno na jednog člana Gradskog vijeća. Nažalost, na to trenutno teško možemo da utičemo”, rekao je on.

Dodao je da je država Srbija trebala reagirati u ovom slučaju.

“Činjenica je da je riječ o pjevaču, ako se to uopće može nazvati pjevačem, koji desetljećima – od početka devedesetih – širi vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju, veliča osuđene ratne zločince i širi nacionalističku mitomaniju”, kazao je. Marton.

Dodaje da su takvi koncerti dopušteni jer se “vlast ne želi zamjeriti desnom biračkom tijelu i reagirati na te pojave”.

Aleksandra Đurić Bosnić, kulturolog iz Novog Sada, rekla je za RSE da je odluka da se Spence iznajmi pjevaču nacionalističkih pjesama “dio kulturnog i političkog stila aktualnog režima i svih koji s njim surađuju”.

Od devedesetih godina imamo isti politički ukus, isti ukus nacionalističkog modeliranja stvarnosti građana, iste opsesivne mantre o srpskom jedinstvu i srpskom svijetu”, dodala je.

Tko je Baja Mali Knindža?
Mirko Pajčin, pod pseudonimom Baja Mali Knindža, popularnost je stekao tijekom devedesetih.

U pjesmama posvećenim “obrani Srbije” veličao je srpske snage koje su sudjelovale u ratu na području bivše Jugoslavije i njihove zapovjednike.

„Pala je i Srebrenica, pašće i Žepa/Republiko Srpska, ali bit ćeš lijepa“, stihovi su pjesme objavljene 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, gdje je ubijeno preko 8.000 muškaraca Bošnjaka i dječaci su ubijeni.

Vlasti u Srbiji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, nazivajući ga “teškim” i “užasnim” zločinom.

Pjevač je, između ostalog, objavljivao i pjesme “Srpskim radikalima”. Na naslovnici trake bio je čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, osuđen u Haagu na deset godina zatvora zbog poticanja na progon i deportaciju Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Nakon devedesetih, kada su njegove pjesme imale izrazito nacionalističku retoriku, Pajčin je počeo pjevati o nostalgiji za “domovinom”, aludirajući na prostore izvan Srbije, o ljubavi i alkoholu.

U posljednjim pjesmama ponavlja narativ koji ga je učinio popularnim devedesetih.

Tako je u pjesmi “Kosovo je Srbija” otpjevao stihove “Cijeli svijet te brani, ti si samo takozvana/Znam šta te ubija, Kosovo je Srbija”.

Službena politika Srbije je da ne priznaje neovisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Pajčin ima gotovo 160 pratitelja na YouTubeu, a na Instagramu više od 100 tisuća pratitelja. Njegove pjesme imaju milijunske preglede, a redovit je gost u diskotekama u Srbiji i na proslavama, poput rođendana i vjenčanja.

Koncert u Novom Sadu na godišnjicu pada Vukovara
Koncert u Novom Sadu zakazan je na dan kada se u susjednoj Hrvatskoj obilježava godišnjica pada Vukovara. Nastup su hrvatski mediji nazvali “skandalom”.

Hrvatska obrana Vukovara slomljena je 18. prosinca 1991. godine, a Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne formacije držale su grad pod opsadom tri mjeseca. ,

Nakon pada grada, samo iz vukovarske bolnice su odvedene najmanje 264 osobe – ranjenici, hrvatski policajci i vojnici i civili – i ubijene na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko od grada.

U pjesmi sa stihovima “Ne damo ti Tuđmane ni metra”, u kojoj se 1992. godine obraća bivšem hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, Baja Mali Knindža kaže: “Setićeš se nekad Vukovara, grada Knina i starog Mostara/ Boleće te i Kupreška vrata tamo više i nema Hrvata”.

Prateća grupa na koncertu Baje Malog Knindže u Novom Sadu bit će “Minđušari”.

Taj bend, nastao na prostoru nekadašnje nepriznate Republike Srpske Krajine, devedesetih godina je pjevao: “Sve će poći naopačke, za drugove zagrebačke/E, moj druže zagrebački eto nas kod vas u pljački/Mi ćemo vas opljačkati, a vi ćete svi plakati”.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić, govoreći o koncertu Baje Malog Knindže u Novom Sadu, ukazuje da bi promoviranje govora mržnje trebalo biti kažnjivo

“Međutim, mi imamo društvo gdje se govor mržnje godinama ne sankcionira, naša javnost je uronjena u govor mržnje iz provladinih tabloida i na društvenim mrežama”, dodaje.

Glasnogovornik LSV smatra da koncert “katastrofalno utiče” na imidž grada, posebno u godini u kojoj Novi Sad ima titulu Evropske prijestolnice kulture.

“Svakako, ne mislim da tu lokalna vlast može bilo šta sama, bez asistencije i jasnog stava države da taj ekstremno desni, nacionalistički narativ ovog pjevača nije dobrodošao na javnoj sceni“, dodao je.

‘Pogrešno i opasno’
Kao odgovor na najavu koncerta, na pojedinim bilbordima dodani su plakati “Vojvodina Vojvođanima” neformalne organizacije “Mlada Vojvodina”.

Ova organizacija u javnosti zastupa stav da “Vojvodina treba da bude republika”, a u Novom Sadu su bile zapažene njihove akcije uništavanja grafita koji veličaju Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Na društvenim mrežama bilo je onih koji su nastup Baje Malog Knindže kritizirali, a Duška iz Novog Sada za RSE ističe da “ko god plati Spensu da nastupa, to pravo i dobije”.

“Ne vidim zašto bi to bio problem za Baju Malog Knindžu. Tu su svirali mnogi koji pripadaju istom miljeu, samo su malo ‘ušminkaniji’. Uostalom na koncert će ići oni koji plate kartu”, dodala je.

Novosađanka Milena je rekla da nema ništa protiv koncerta Mirka Pajčina “dok god je taj koncert u njegovoj organizaciji i o njegovim troškovima”.

“Da je on kojim slučajem, u organizaciji Grada, gradskih institucija ili fondacija poput Evropske prestonice kulture, to bih smatrala pogrešnim i vrlo opasnim”, smatra ona.

S druge strane, Nebojša iz Novog Sada ističe da je Spens javno vlasništvo svih građana Novog Sada.

“Niko ne traži Šopena svake nedelje, ali nije loše imati bar neke standarde – tipa da ne gostuju pjevači koji pjevaju pohvalno o ratnim zločinima”, rekao je Nebojša.

Pjesma Baje Malog Knindže u školi u Novom Sadu

Krajem lipnja 2022. upravo je pjesma Baje Malog Knindže izazvala incident u novosadskoj osnovnoj školi.

Nakon što se u javnosti pojavio video na kojem desetogodišnjaci iz Osnovne škole “Vasa Stajić” plešu na stihove pjesme “Ne volim te Alija”, Ministarstvo prosvjete najavilo je nadzor te obrazovne ustanove. te da bi se izvršio inspekcijski nadzor.utvrditi odgovornost djelatnika.

Pjesma veliča ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom tijekom rata u BiH.

Ministar obrazovanja Branko Ružić tada je ocijenio da incident “ni na koji način ne odražava stanje i atmosferu u školama u Srbiji” te da je riječ o izoliranom slučaju.

“U biti, radi se o jezivom populističkom nacionalizmu koji truje mase, pogotovo mlade, nažalost” – tako prisutnost repertoara Baje Malog Knindže u javnom diskursu opisuje kulturologinja Aleksandra Đurić Bosnić.

Vulin i Dodik veselili su se Baji Malom Knindži
Baja Mali Knindža, kao pjevač koji u svojim pjesmama otvoreno veliča ratne zločine, ne pojavljuje se na javnim servisima u Srbiji.

No, čest je gost i drugih privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom.

Bivši ministar policije Aleksandar Vulin više je puta u javnosti pjevao pjesme Baje Malog Knindže.

Vulin je u kolovozu 2021. na manifestaciji “Kočićev zbor” kod Banje Luke u Bosni i Hercegovini otpjevao pjesmu “Pjevaj Srbijo” s tadašnjim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kćer srpskog nacionaliste studira u Americi kao hrvatska državljanka?

Ljiljana Pajčin, kćer popularnog pjevača Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, oglasila se povodom tvrdnji čelnika LSV-a Nenada Čanka da s hrvatskom putovnicom studira u Americi.

Čanak je u Jutarnjem programu ustvrdio da Baja Mali Knindža i njegova kćer imaju hrvatske putovnice, a odmah se oglasila Ljiljana Pajčin koja je izjavila da je političar izrekao “niz izmišljotina” protiv nje i cijele njezine obitelji.

Ljiljana je naglasila da se inače ne oglašava oko pisanja o svojoj obitelji, ali da ju je povrijedio i način na koji je ovaj političar govorio u emisiji.

  • Moj otac i naša obitelj se ne oglašavamo i ne osvrćemo se na prozivke raznih političara i nebitnih faca. Ali ovim putem želim demantirati gospodina Čanka koji je u Jutarnjem programu izjavio da studiram u Americi s hrvatskom putovnicom – rekla je Ljiljana.
Previous articleKolinda objasnila svoj modni odabir za Katar: ‘Takvo je pravilo u diplomaciji…’
Next articleBritanski navijači pali u depresiju nakon zabrane alkohola u Katru: ‘Sramite se, sve ste uništili!‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here