Home Biznis Evo Morales želi prugu od Atlantika do Pacifika i megaluke u Peruu

Evo Morales želi prugu od Atlantika do Pacifika i megaluke u Peruu

1234
0

moralesBolivijski predsjednik Evo Morales predložio je u nedjelju da se sagradi željeznička pruga koja će povezivati Atlantski i Tihi ocean kako bi se približili Brazil, Bolivija i Peru te “megaluke” u Peruu koje će olakšati prijevoz brazilske robe.

Evo Morales je u razgovoru za bolivijsku televiziju rekao da se mora “ubrzati gradnja željezničke pruge od Puertos Suareza (bolivijski grad na granici s Brazilom) do peruanskih luka”. “Neke među tim lukama moraju biti ‘megaluke'”, dodao je.

Bolivija, koja nema izlaz na Pacifik, želi sada u svom robnom prometu koristiti peruanske, a ne više čileanske luke, zbog prijepora La Paza i Santiaga u vezi sa zahtjevom Bolivije da joj se omogući izlaz na ocean.

Cestu dugu 4.700 km koja povezuje Brazil, Boliviju i Peru, s odvojcima prema Čileu, trebali su 5. travnja pustiti u promet predsjednici tih četiriju zemalja, ali je svečanost odgođena na neodređeno vrijeme zbog prenatrpanog rasporeda peruanskog predsjednika.

Zamisao o željezničkoj pruzi koja povezuje obale dvaju oceana iznio je prošlog tjedna bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia koji je govorio o “golemom ulaganju” vrijednom “2 do 3 milijarde dolara” u prugu između brazilske luke Santosa i luka na jugu Perua, preko čitave Bolivije. Usto, u Peruu se trebaju sagraditi i “megaluke” za izvoz brazilske robe, dodao je Morales.

“Već tri dana razgovaramo” s peruanskim predsjednikom Ollantom Humalom o “ubrzanju (rasprave) u peruanskom parlamentu o zakonu koji bi Boliviji omogućio korištenje luke Ilo i obalnog pojasa”, dodao je.

Po njegovim riječima, Brazil svake godine morskim putem izvozi u Kinu 209 milijuna tona robe i 463 milijuna tona na azijsko tržište, koja bi se mogla izvoziti komunikacijskim pravcima preko bolivijskog teritorija. (business.hr)

Previous articleBill Gates nudi 100 tisuća dolara za novi kondom
Next articleKomemoracija za Roberta Komena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here