Home Food & Travel Festival skulptura u pijesku u Loparu: Umjetnički spektakl na Rajskoj plaži

Festival skulptura u pijesku u Loparu: Umjetnički spektakl na Rajskoj plaži

314
0
Festival skulptura u pijesku 4

Rajska plaža u Loparu, jedna od najljepših plaža na Jadranu, ove će godine ponovno biti domaćin renomiranih domaćih i svjetskih umjetnika koji će stvoriti izvanredne skulpture od pijeska. Od 2. do 5. srpnja, 13. izdanje Festivala skulptura u pijesku privući će posjetitelje iz cijelog svijeta, koji će moći besplatno uživati u ovom jedinstvenom događaju.

Međunarodni festival u Loparu sa temom ‘Gospodari plaže’

Festival skulptura u pijesku ima međunarodni karakter, a ove godine sudjeluje 11 talentiranih skulptora. Festival je podijeljen u dva natjecanja: izrada najljepše skulpture od pijeska i najbolja fotografija na temu pijeska. Umjetnici će tijekom pet dana kreirati pet originalnih skulptura koristeći isključivo pijesak i vodu. Nazivi skulptura su:

  • Argonauti: Heroji grčke mitologije u potrazi za zlatnim runom.
  • 1973: Simbolika prstenova iz najpoznatije trilogije.
  • Bilbo Dome: Podzemni objekt evocira Bilbovu kuću u Hobbitonu.
  • Pješčana priča: Inspiracija pričama iz trilogije.
  • Čarobnjak Gandalf: Omiljeni čarobnjak iz poznate priče.

Umjetnička magija na otvorenom

“Naša Rajska plaža početkom srpnja pretvorit će se u pravi atelje na otvorenom. Ovogodišnje izdanje festivala obilježit će tematika Gospodara plaže i vjerujem da ćemo ponovno ugostiti brojne posjetitelje koji nam se vraćaju iz godine u godinu, kako zbog ove već tradicionalne umjetničke manifestacije, tako i zbog svih ljepota koje nudi naš prekrasan otok,” izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Organizatori i sudionici

Festival skulptura u pijesku pokrenut je 2011. godine na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar. Organizacija uključuje suradnju s akademskim slikarom i profesorom Zlatkom Kauzlarićem Atačem te Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Umjetnička voditeljica Festivala je akademska kiparica Paula Banić.

Atrakcija za posjetitelje

Festival svake godine privlači brojne goste, mještane Lopara i turiste s otoka Raba, koji uživaju u promatranju i fotografiranju nastanka pješčanih skulptura. Posljednjeg dana Festivala proglašavaju se najljepše skulpture i nagrađuju najbolje fotografije. Skulpture od pijeska i vode su prolazne, podložne vremenskim uvjetima, a pijesak se nakon Festivala vraća u prvobitno stanje. Fotografije ostaju kao trajna uspomena na ovu umjetničku manifestaciju.

Ljeto puno događanja u Loparu

Festival skulptura u pijesku označava tek početak ljeta u Loparu, koje donosi mnoštvo događanja i manifestacija poput Ribarskih fešti, Paradise Kids Festivala, Loparske noći, Male Gospe i mnogih drugih. Za detaljniji opis Festivala skulptura u pijesku posjetite službenu stranicu Turističke zajednice Općine Lopar. Ako vas zanimaju slični događaji, možete pratititi naš Viber kanal.

Kontakt za Medije

Ivana Zrilić
Email: ivana.zrilic@404.agency
Telefon: +385(0)92 326 4178

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here