Home Najnovije Gradsko vijeće o sukobu interesa u kulturnim vijećima

Gradsko vijeće o sukobu interesa u kulturnim vijećima

1777
1

Pred Gradskim vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći će se prijedlog Izmjena gradske Odluke o kulturnim vijeća koji je pokrenula inicijativa Dar Mar. Prijedlog je sukladno Poslovniku, kao što je i najavio na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, danas podnio gradski vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) uz potrebne potpise 6 vijećnika Predraga Blečića, Dinka Beakovića, Hrvoja Burića, Branka Rađe, Ive Bogdanića i Josipa Rupčića.

Kako se ističe u obrazloženju ovog prijedloga – ‘Članak 4. stavak 2. postojeće Odluke o osnivanju kulturnih vijeća Grada Rijeke u procesu donošenja odluka pri Javnim potrebama u kulturi Grada Rijeke na formalnoj razini omogućuje da članovi kulturnih vijeća sudjeluju u odlučivanju o programima u kojima imaju interes ili su čak i sami predlagači. Za razliku od Zakona koji u procesu odlučivanja onemogućuje sudjelovanje osobama koje imaju udio u vlasništvu ili sudjeluju u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja kulturnog vijeća, Odluka o osnivanju kulturnih vijeća Grada Rijeke to onemogućava samo u trenutku imenovanja’.

U Listi za Rijeku smatraju kako ne postoji opravdani razlog zašto bi se po tome pitanju regulativa Grada Rijeke razlikovala od regulative koju propisuje Zakon o kulturnim vijećima te u tom smislu predlažu usklađivanje Odluke sa Zakonom.

ZAKON O KULTURNIM VIJEĆIMA: ”Član Vijeća ne može biti osoba koja ima udio u vlasništvu ili sudjeluje u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja kulturnog vijeća.”
POSTOJEĆA ODLUKA O KULTURNIM VIJEĆA GRADA RIJEKE: ”Za člana Vijeća ne može biti imenovana osoba koja ima udio u vlasništvu ili sudjeluje uvođenju ili upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja Vijeća.”

Podrška ovoj inicijativi Dar Mara i dalje se može dati na linku. Između ostalih, do sada su je već podržali istaknuti kulturnjaci Ivana Peranić, Nadežda Elezović, Vitomira Lončar, Branko Cerovac, Tea Mayhew, Bojan Lakoš, Damir Čargonja, Astrid Kuljanić, Daša Drndić, Borivoj Bukva. (rd)

Previous articleIstra – Rijeka 0:0
Next articleSkočić: Odigrali smo muški

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here