Home Najnovije HNS i ARS o vodi kao riječkom identitetu

HNS i ARS o vodi kao riječkom identitetu

5853
0
Juraj Bukša i Aljoša Bratuša
Juraj Bukša i Aljoša Bratuša
Juraj Bukša i Aljoša Bratuša

Identitet grada iznimno je važna tema o kojoj se u Rijeci gotovo i ne govori. Vrijeme je da počnemo. Grad kojemu nije stalo do svojeg identiteta, kojemu nije stalo do svoje prepoznatljivosti, do svojeg branda uvijek je osuđen na stagnaciju i letargiju, ističu na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsavnici ARS-a i HNS-a Aljoša Bratuša i Juraj Bukša koji su pokrenuli novu inicijativu.

– Identitet mora živjeti u svakom pojedincu u gradu, mora se očitavati u svakom kvartu. Mora biti sadržan u imenu, u grbu, mora predstavljati način života. Rijeka je grad koji teče. Rijeka je način života. Imena kvartova u ovom gradu vezana su uz VODU… Potok, Mlaka, Školjić, Delta, Žabica…sve je vezano uz vodu istaknuto je na pressici.

HNS i ARS stoga predlažu postavljanje 51 riječke špine s pitkom vodom u širem centru grada. Svaka špina imala bi svoju priču o vodi, o potoku, o kvartu ili o ulici gdje je postavljena. Natpis pitka voda na više jezika pokazat će turistima, a i nama samima, naše najveće bogatstvo na koje moramo biti ponosni.
– Kada se šećem sa svojom djecom po Korzu, uvijek su žedni i žele da im kupim bocu vode. Kupiti bocu vode u Rijeci? A imamo najbolju vodu na svijetu. To je nešto što nema smisla, ističe Bukša i predlaže da se u priču o riječkim špinama uključi srednja Škola za primijenjenu umjetnost, Akademija primijenjenih umjetnosti te cijeli niz likovnih i umjetničkih udruga koje bi mogle osmisliti oslikavanje riječkih špina te bi na taj način doprinijeli u jačanju identiteta svoga grada. I to bez ikakvih naknada.
– Dizajn svih tih proizvoda mogu osmisliti upravo Riječani.
Pozivamo sve građane Rijeke, riječke političke stranke, intelektualce, udruge, riječku turističku zajednicu i turističke djelatnike da podrže ovu inicijativu, istaknuto je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here