Home Vijesti HNS, Lista za Rijeku i AM zajedno u brandiranje Riječke regije

HNS, Lista za Rijeku i AM zajedno u brandiranje Riječke regije

5832
1
tiskovna konferencija slika-27 04 2015  (2)
Mario Alempijević, Marko Boras Mandić i Danko Švorinić

Tema identiteta Rijeke te Primorsko-goranske regije je izuzetno aktualna pošto je identitet ono što kronično nedostaje svima nama te je uloga politike je da tu temu vrati kao jednu od dominantnih – uvodno je objasnio Marko Boras Mandić na tiskovnoj konferenciji HNS-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih.
– Priča o identiteu naše regije stavljena je na jedno krivo mjesto čemu svjedoči niz primjera – od Hrvatskog grba gdje naše regije nema usprkos povijesnoj baštini koju posjedujemo kao što su Baščanska ploče te Vinodolski zakonik. Nadalje, slika Rijeke nije niti na jednoj novčanici, Hrvatska putovnica nema niti jedan motiv iz naše Županije, zašto Rijeka ne može imati svoje povijesne boje kao recimo Senj, a sličnih primjera je mnogo. Mnogi gradovi koji su bili naslonjeni na Rijeku u prošlosti danas su u drugoj županiji (Senj, Otočac, Pag) a u izbornom sustavu smo razlomljeni što znatno onemogućava komunikaciju, kaže Boras Mandić koji smatra da je pitanje identiteta iznimno bitno upravo zato što je to i gospodarsko pitanje.
– Jedno od najboljih primjera je pitanje Riječke banke koja ne nosi naziv Riječka banka. Naposljetku dogodilo se da se 200-300 visokokvalitetnih radnih mjesta premjesti negdje drugdje te je upravo zato ovo i gospodarsko pitanje. Upravo iz razloga da jednog dana nikome ne padne na pamet da riječki aerodrom bude marginalni te da njegova sudbina bude upitna. Zbog toga je izuzetno bitno da imamo ime i prezime. Izuzetno je bitno da držimo do svojega identiteta jer je to jedini način da nas drugi cijene i da se mi pozicioniramo tamo gdje trebamo.

– Velik broj osoba ne zna gdje je Kvarner jer je identitet regije, gledano sa turističkog aspekta, potpuno nepoznat – objasnio je Mario Alempijević.
– Ponukana tom činjenicom, Županijska turistička zajednica, započela je sa akcijom brendiranjem regije. Problem je što regija, usprkom dubokoj povijesti te velikom broju turističkih dolazaka, nije ujedinjena. Postoji nekoliko mikrolokacija koje su dobro prepoznatljive ali nemamo prepoznatljivost prema široj javnosti. Riječki aerodrom treba brendirati da doprinese boljitku regije s ciljem poboljšanja rada svih poslovnih subjekata no i da doprinese identifikaciji regije. Dok nas budu ‘jeli’ iz drugih gradova, Zagreba, Splita ili Istre ostat ćemo u prostoru koji je nedorečen i u kojemu nam nedostaje identitet. Svi zajedno mislimo da treba poradit na identitetu regije te na tome da konačno svi zajedno ‘stisnemo’ i guramo u istom smjeru.
Lista za Rijeku podržava i uključuje se u projekt brandiranja prometne infrastrukture, najavio je Danko Švorinić. – Identitet je oduvijek bio visoko na ljestvici naših stranačkih prioriteta iz razloga što vjerujemo da je važan kako za bolje pozicioniranje regije u kojoj se nalazimo, a tako i za bolju identifikaciju građana sa zajednicom što je jedan od faktora uspješnosti društva. Posebno je to važno danas kada nacionalni identitet slabi, a jačaju globalni i lokalni identiteti kao svojevrsno uporište pojedinca, zaključuje Švorinić uz konstataciju kako je PGŽ složena regija sastavljena od nekoliko jakih regionalnih i subregionalih identiteta
– Zato posao njezinog brandiranja nije lagan što ne znači da se ne može obaviti na bolji način od dosadašnjeg, smatra Švorinić navodeći primjer regionalne turističke zajednice koja razvija brand Kvarnera za razliku od pojmova primorsko-goranski koji su našoj regiji zakonski uvjetovani. Identitet neke regije je ono po čemu se izdvaja od ostalih ali i dodana vrijednost koju unosimo u širu zajednicu. Može li stoga uporište našeg regionalnog identiteta biti u činjenici da u županiji imamo more i planine – zapitao se.
– Nadam se da je ova inicijativa početak otvaranja javne rasprave o boljem brandiranju Riječke regije, a mislim da su prijedlozi naziva aerodroma put u dobrom smjeru jer svjedoče o otvorenom i kozmopolitskom karakteru regije ljudi koji vole kraj u kojem žive.

Prijedlozi koji će putem ankete biti ponuđeni građanima za naziv riječkog aerodroma su: Andrija Ljudevit Adamič, Fiorello la Guardia, Fran Krsto Frankopan i Roberto Bartini, najavljeno je.

1 COMMENT

  1. Ova inicijativa o brendiranju naše regije i njenom kozmopolitskom ozračju je hvale vrijedna inicijativa.Kao doprinos ovoj ideji ja bih povodom 100.godišnjici rođenja velikog fizičara i humaniste Ivana Supeka,predložio da sveučilišni kampus na Trsatu dobije njegovo ime.Uz nadu da će taj prijedlog naići na pozitivnu reakciju unaprijed se zahvaljujem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here