Home Mozaik Hrvatska drama riječkog HNK Ivana pl. Zajca na turneji po Srbiji

Hrvatska drama riječkog HNK Ivana pl. Zajca na turneji po Srbiji

1078
0

Ansambl Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca gostuje s prošlosezonskom predstavom „Ukroćena goropadnica“ William Shakespeare u režiji Vite Taufera u Republici Srbiji. Prva izvedba na rasporedu je u ponedjeljak, 27.listopada 2008. u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu a izvest će se u sklopu programa „Vršačka pozorišna jesen“. Dan kasnije, ansambl Hrvatske drame predstavit će se u Beogradu i to u Jugoslavenskom dramskom pozorištu. Turneja će se završiti izvedbom „Ukroćene goropadnice“ u Novom Sada, u srijedu 29. listopada 2008. i to u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad.

Shakespeareova „Ukroćena goropadnica“ je komad koji istražuje zapletenost muško-ženskih odnosa kroz preuveličani i do apsurda iskarikirani pravi ljubavni rat, a zatim i neočekivanu romancu. Redatelj Vite Taufera Ukroćenoj je goropadnici pristupio iz vizure današnjega vremena. „Ona otvara pitanje žene u društvu i njene emancipacije, te njezine pobune. Ove teme aktualne su najmanje pet stoljeća i o tome se stalno raspravlja. Pobuna žene u dramatici ima konstantno mjesto, od antike nadalje.“

Ulogu goropadne Katarine „ divlje mačke“ igra mlada izvrsna glumica, nova zvijezda riječkog glumišta Tanja Smoje, a gorpadnicu kroti Alen Liverić. Uloga proračunate sestre Binace glumi Anastazija Balaž Lečić.
U predstavi sudjeluju i Žarko Radić, Zdenko Botić, Adnan Palangić, Damir Orlić, Denis Brižić, Alex Đaković, Jasmin Mekić, Predrag Sikimić, Nenad Vukelić, Andreja Blagojević, Nikola Ivošević, Dražen Mikulić i Roberto Pereira Barbosa Junior.

Dramaturgiju potpisuje Magdalena Lupi, scenografiju Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić, glazbu Tamara Obrovac a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondecar.Suradnik za scenski pokret je bio Žak Valenta.

Previous articleIstravino napušta Zagrebačku burzu
Next articleDječak odbio pomoć vozača koji ga je udario

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here