Home Kolumne Kako je razbijana Općina Rijeka?

Kako je razbijana Općina Rijeka?

11516
1
'Kartografi' Šarinić i Tuđman

Koordinaciju stožera civilne zaštite kojom bi se omogućilo slobodno kretanje bez propusnica na području bivše općine Rijeka prihvatili su osim Rijeke, Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje i Čavle. Inicijativu nije prihvatila Kraljevica dok se Kostrena i Bakar nisu izjasnili, dakle općine u kojima je na vlasti HDZ. U međuvremenu je sporazum pozdravila Lista za Rijeku. Načelnicima koji su sporazum odbili poručili su da ih umjesto racionalnih vode politikantski motivi. Na potezu je sada Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nekadašnja općina Rijeka (tj. područje današnjeg Grada Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice te općina Klana, Čavle, Kostrena i Jelenje) egzistirala je formalno do 1992. godine. Nakon održanih parlamentarnih izbora usred ljeta 1992. godine tadašnje državno vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom kreće u teritorijalni preustroj Republike Hrvatske tj stvaranje Županija, općina i gradova. Usitnjavanje lokalne samouprave pravdalo se time da se ispravljaju tzv. teritorijalne nepravde prema mnogim naseljima od strane komunističke vlasti ali i procjenom da će manja općina ili grad bolje i efikasnije rješavati lokalne probleme nego veliki gradovi u čijem sastavu su do tada bili. No, prava svrha novog teritorijalnog ustroja države bili su predstojeći lokalni izbori koji su se morali održati početkom 1993. godine te što bolji izborni rezultat HDZ-a na tim izborima. Zadatak je bio skrojiti granice novih jedinica lokalne samouprave na način kako to odgovara lokalnim HDZ-ovim podružnicama.

Općina Rijeka kao „poseban problem“

Općina Rijeka je tu bila „poseban problem“ jer HDZ je na izborima 1990. i 1992. godine bio teško poražen. Krojenje tj. razbijanje općine Rijeka vodio je Hrvoje Šarinić rođeni Sušačanin/Riječanin i tada desna ruka Franje Tuđmana uz lokalne HDZ-ove suflere. Na posao se krenulo s krajnjim ciljem što više „smanjiti“ Rijeku. Ideje su išle čak i k tome da se ide na formiranje općine Sušak tj. razbijanje grada na pola, ali od toga se ipak odustalo smatrajući da bi to ipak bilo „preradikalno“. Krenulo se tako po principu Rijeci oduzeti što više zaleđa, pa je došlo do formiranja općina Kastav, Klana, Viškovo, Čavle, Jelenje, Bakar i Kraljevica. Razgraničenje Rijeke i novih jedinica lokalne samouprave pomno se „crtalo i planiralo“ da bude po volji lokalnog HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima. Tako je dotadašnjoj MZ Srdoči oduzeto cijelo naselje Rešetari (čiji su stanovnici mahom bili ljudi doseljeni iz grada). Novoformiranom Gradu Rijeci pridodani su MZ Svilno, MZ Pašac i MZ Sveti Kuzam, mjesne zajednice koje su većinom glasale za HDZ na prvim izborima 1990. godine. I tako je donesen novi zakon o lokalnoj samoupravi koji je Rijeci u potpunosti oduzeo zaleđe, među ostalim i Privrednu zonu Kukuljanovo, prostor na koji je počela selidba svih velikih riječkih poduzeća.
No, to nije bio kraj. Nakon nekoliko dana dolazi žurno do izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi gdje se Rijeci dodatno oduzima prostor Kostrene i osniva tzv Općina Kostrena pod izlikom želje stanovnika i radi „ispravljanja povijesne nepravde“. Osnivanje općine Kostrena bio je najveći udarac Rijeci jer je Grad na taj način ne samo izgubio dio svoje obale već i velike privredne subjekte tj. Rafineriju, Termoelektranu Rijeka i Brodogradilište Viktor Lenac. U povijesnom smislu Kostrena je od 1873. godine u sastavu Sušaka tj u kontinuitetu Rijeke što do tada nitko nije dovodio u pitanje. Bio je to „najljepši poklon“ Rijeci od strane tadašnjeg HDZ-a sa ciljem smanjenja i slabljenja privredne moći grada.

Razgraničenje na štetu grada Rijeke

Iscrtavanje granice između Rijeke i novoformiranih općina su posebna priča o svoj nakaradnosti novog teritorijalnog ustoja unutar dotadašnje Općine Rijeka. Najveći spor je bio između Grada Rijeke i nove općine Kostrena na prostoru Martinščice, odnosno remontnog brodogradilišta Viktor Lenac. Spor je trajo do 1998. godine, kada granicu određuje povjerenik vlade RH za Primorsko Goransku županiju pok. Jurica Pavelić, također HDZ kadar, koji je tu funkciju obavljao radi raspuštanja tadašnje županijske Skupštine. Za granicu je određena žičana ograda remontnog brodogradilišta te prostor cijelog „Viktor Lenca“ pripada Kostreni. Danas mnogi ne znaju da Rijeka prestaje kod Vele grote na Grčevu zahvaljujući ovom čovjeku.

Izgubili i grad i prsten ali barem šerifa ne nedostaje

Apsurda ima i na zapadnim granicama grada, na području Srdoča, Gornjeg Zameta i Pehlina gdje su doslovce jedinstvene kvartovske cjeline podijeljene jednim potezom pera. Tako ulice Tonžino, Trampov breg, Turkovo, Plasi, Baretićevo, Straža su ujedno i općinske granice usred gusto naseljenih kvartova.
Rijeka već 27 godina živi u svoja 44km2 i dosadašnje razdoblje je pokazalo kako je ovaj teritorijalni ustroj za grad bio i ostao katastrofa kako u gospodarskom tako i demografskom pogledu. U konačnici smo svi izgubili jer je lokalni BDP nekadašnje općine Rijeka krajem 80-tih godina bio među najvećim u tadašnjoj Jugoslaviji i značajno veći od zagrebačkog. Danas se nijedan dio Rijeke ili općina prstena ne može ni uspoređivati s glavnim gradom, puno su bliži hrvatskom prosjeku. U međuvremenu su neke općine prstena poput Viškova potpuno potrošile prostor divljom i nekontroliranom izgradnjom pa u 21. stoljeću mnogi dijelovi riječkog prstena još žive bez kanalizacije. Ali barem lokalnih šerifa ne nedostaje.
Lokalni HDZ kartografi teritorijalnog preustroja iz davne 1992. godine u potpunosti su uspjeli u svojim ciljevima.(rd)

1 COMMENT

  1. Ovma nesposobnim u Rijeci je uvijek neko drugi kriv.
    A to sto su ucjenili drzavu i Dijecku zaobilaznicu ugurali u A7 da se o tome ne moraju brinuti i da Drzava o tome brine to nitko ne vidi, i sto su uspjeli u Rijeci u 70 godina napraviti jednu cestu kroz grad,i zdravstvene objekte samo samodoprinosom gradjana. N svakom objektu koji nije jos od Austrougarske je tabla:Sagradjenom samodoprinosom gradjanja.A novcem od najveceg industrijskog grada u bivsoj drzavi financiralo se je nesto drugo. Ne neka bivsa Republika nego nesto .DRUGOA .Zasto tadasnji pioniri nisu bili protiv toga.Dad olinjali starci koji jednostavno se….u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here