Vijesti

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera o LNG terminalu: Protiv ignoriranja interesa Kvarnerske regije! (ANKETA)

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera o LNG terminalu: Protiv ignoriranja interesa Kvarnerske regije! (ANKETA)

Vedran Kružić i Danko Švorinić

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji o projektu LNG terminala u Omišlju govorili su predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić i programski koordinator Unije Kvarnera i gradski opatijski vijećnik Vedran Kružić.
Švorinić je ocijenio kako je neprihvatljivo da se o tako važnom infrastrukturnom projektu odluka donosi bez suradnje i suglasnosti s lokalnom zajednicom.
– Radi se o trošenju našeg prostora, a da pri tome u svemu regija ne ostvaruje nikakav interes odnosno nije adekvatno obeštećena. Osim toga, u pripremi investicije je izostalo povezivanje samog projekta s mogućim potrošačima na Kvarneru. Poput plinske termoelektrane na Urinju, hladnjačama ili klima uređajima za turistički sektor u čemu bi naša regija mogla pronaći svoj interes, istaknuo je predsjednik Liste za Rijeku i pozvao Vladu da još jednom sjedne i u trokutu nacionalna razina vlasti – PGŽ – općina Omišalj, pokuša pronaći rješenje u interesu svih.

Švorinić: Nastavi li nas Hrvatska ignorirati, umjesto Krčkog mosta blokirati ćemo Banska vrata!

– Prostora ima jer predstavnici zajednice ni u jednom trenutku nisu rekli da su protiv LNG terminala nego protiv ovakvog projekta nametnutog na ovaj način, istaknuo je i zaključio.
– Ali ako se nastavi ignorirati Kvarnerska regija, i stavljati u neravnopravni položaj sa ostatkom države poput primjerice slučaja naplate mostova i autocesta, mi u Listi za Rijeku nismo za blokadu Krčkog mosta nego Banskih vrata ili nešto sjevernije od toga, kako neki naši sugrađani ne bi ostali s krive strane, poručio je.

Investicija u kopneni terminal angažirala bi domaću operativu i podigla nacionalni BDP za 0,5%

Vedran Kružić ističe kako se u početnom projektu kopnenog terminala, za koji su ishodovane sve moguće dozvole, radilo o ulaganju od 500 milijuna eura od čega bi na poslovima od najmanje 200 milijuna eura bila angažirana domaća operativa te bi projekt imao brojne multiplikativne efekte ali i korist za lokalnu sredinu preko prihoda od komunalne naknade.

Kružić: Amerikanci požuruju projekt, a ne žele biti investitori u LNG terminal niti bilo gdje drugdje u Hrvatskoj

– Prema tadašnjim izračunima, samo taj projekt bi povećao domaći BDP za oko 0,5%, istaknuo je Kružić uz podatak da je EU za projekt kopnenog terminala već potrošila oko 5 milijuna eura.
– Ovakav projekt kakav nam se sada nameće nema nikakvu ekonomsku, ekološku i energetsku korist za našu regiju, a uvjeren sam da nam prodaju maglu pričom o mogućoj drugoj fazi u kojoj bi se gradio kopneni terminal. Zapravo se radi o jednom eksperimentu budući da su se do sada takvi projekti realizirali ili u tamnim vodama Baltika ili na plićinama oko Roviga pa mi ne znamo kako će ovakav terminal utjecati na Kvarnerski zaljev, istaknuo je Kružić i zaključio da se sada žuri s plutajućim terminalom isključivo zbog američkog interesa za plasmanom svog plina.
– Istovremeno Amerikanci ne žele biti investitori u ovom projektu niti su do sada u Hrvatskoj ostvarili niti jednu značajniju invesiticiju, kaže Kružić koji je sve naše sugrađane pozvao na prosvjed koji je najavljen 3.ožujka.

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju LNG terminala u Omišlju?

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.