Home Vijesti Lista za Rijeku: Kvarnerskim investicijskim fondovima do reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

Lista za Rijeku: Kvarnerskim investicijskim fondovima do reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

70
1

industry_mini-extra_largeLista za Rijeku predstavila je danas javnosti drugi dio gospodarskog programa pod nazivom Reindustrijalizacija uz Kvarnerske Investicijske Fondove. Kako je istaknuo kandidat stranke za riječkog gradonačelnika Danko Švorinić, program nudi zaokret u odnosu na dosadašnju politiku koja je strateške ciljeve vidjela u izgradnji komunalne infrastrukture, cesta, dvorana, bazena, Garaža.
– Naši strateški ciljevi su rast zaposlenosti i rast primanja kroz aktivnu i proaktivnu ekonomsku politiku te proračun u službi razvoja Privrede, istaknuo je Švorinić koji ulaganje u komunalnu infrastrukturu vidi kao nadgradnju koja proizlazi iz stupnja razvoja privrede.

Nova vizija i filozofija razvoja temelji se na iskustvima naših inžinjera koji rade u razvijenim industrijskim zemljama. U razvoju ovog Master Plana Industrije korištena su iskustva nizozemske razvojne agencije ”OMFL” koja se brine o razvoju provincije Flevoland te Innobasque razvojne agencije koja se brine o razvoju modernih tehnologija i inovacija u Baskiji.

Član predsjedništva Liste za Rijeku Slobodan Milošević otkrio je kako Lista za Rijeku umjesto daljeg zaduživanja namjerava restrukturiranjem svih odjela uprave, agencija, komunalnih društava i javnih poduzeća osloboditi novac za Kvarnerske Investicijske Fondove.
– Riječ je o Kvarner Industrijskom (KIF), Kvarner Poljoprivrednom (KPF) i Kvarner Turističkom Fondu (KTF) koji bi kroz stimulaciju izvoznika trebali osigurati naš petogodišnji regionalni cilj, odnosno stopostotnu pokrivenost regionalnog uvoza izvozom

Slobodan Milošević, Danko Švorinić i Boris Bradarić
Slobodan Milošević, Danko Švorinić i Boris Bradarić
Vođe time riječke industrijske emigracije, koja je izradila predstavljene razvojne modele, Boris Bradarić objasnio je na što se odnose aktivni i proaktivni modeli razvoja kojima Lista za Rijeku namjerava reindustrijalizirati Rijeku i Kvarner.

– Aktivni modeli razvoja podrazumijevaju praćenje uspješnih domaćih tvrtki u realizaciji njihove poslovne strategije/vizije. U ovom modelu razvoja KIF aktivno sudjeluje u daljnjem razvoju tvrtke u cilju generiranja većih primanja i veće zaposlenosti. Drugi model aktivnog razvoja odnosi se na praćenja stranih tvrtki u realizaciji greenfield investicija. Za svaka 3 euro Greenfield investicija KIF će uložiti 1 euro, objasnio je Bradarić.

– Proaktivni modeli razvoja odnose se na razvoj domaćih industrijskih brandova, tehnologija i proizvoda. U ovim modelima regionalna razvojna agencija proaktivno stvara razvojnu strukturu od različitih tvrtki u cilju stvaranja potrebnog proizvoda ili tehnologija koje su određene u strategiji razvoja (primjer zelenih tehnologija). Drugi model proaktivnog razvoja uključivao bi planski razvoj industrija koje su geo-privredno kompatibilne. U ovim modelima regionalna razvojna agencija proaktivno stvara razvojnu strukturu od različitih tvrtki u cilju razvoja potrebnih industrija od primarne proizvodnje hrane preko prerađivačke industrije do moderne trgovačke mreze. Sa ovakvim pristupom moguće je ekonomsko aktiviranje Gorskog Kotara i Otoka u periodu od 3 godine, zaključuje Bradarić.

Kako su istaknuli u Listi za Rijeku, osnovni preduvjet za uspjeh ovakvog programa je strogo odjeljivan je politike od struke.
– Zadatak politike je izboriti se za svoju viziju u predstavničkom tijelu u kojem su izabrani njezini predstavnici, a dio koji se odnosi na razvojne agencije mora preuzeti struka što do sada nije bio slučaj, zaključio je Švorinić koji je s tim u vezi najavio i predstavljenje trećeg dijela programa pod nazivom ‘Nulta stopa tolerancije prema političkoj korupciji’.(rd)

Previous articleZimski uvjeti na cestama, dio prometnica zatvoren zbog snježnih nanosa
Next article21-godišnji Riječanin sa stupova skinuo 11 kilometara žice

1 COMMENT

  1. Lista se je uhvatila jedina ozbiljnog posla. Traže izlaze iz ove krize, za razliku od “vodećeg” SDP-a koji samo traži putove da ostane na vlasti, i da sve ostane onakvo kako je danas, no, “kola kojih su kočijaši nizbrdo jure sve brže”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here