Vijesti

Lista za Rijeku: Kvarnerskim investicijskim fondovima do reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

Lista za Rijeku: Kvarnerskim investicijskim fondovima do reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

industry_mini-extra_largeLista za Rijeku predstavila je danas javnosti drugi dio gospodarskog programa pod nazivom Reindustrijalizacija uz Kvarnerske Investicijske Fondove. Kako je istaknuo kandidat stranke za riječkog gradonačelnika Danko Švorinić, program nudi zaokret u odnosu na dosadašnju politiku koja je strateške ciljeve vidjela u izgradnji komunalne infrastrukture, cesta, dvorana, bazena, Garaža.
– Naši strateški ciljevi su rast zaposlenosti i rast primanja kroz aktivnu i proaktivnu ekonomsku politiku te proračun u službi razvoja Privrede, istaknuo je Švorinić koji ulaganje u komunalnu infrastrukturu vidi kao nadgradnju koja proizlazi iz stupnja razvoja privrede.

Nova vizija i filozofija razvoja temelji se na iskustvima naših inžinjera koji rade u razvijenim industrijskim zemljama. U razvoju ovog Master Plana Industrije korištena su iskustva nizozemske razvojne agencije ”OMFL” koja se brine o razvoju provincije Flevoland te Innobasque razvojne agencije koja se brine o razvoju modernih tehnologija i inovacija u Baskiji.

Član predsjedništva Liste za Rijeku Slobodan Milošević otkrio je kako Lista za Rijeku umjesto daljeg zaduživanja namjerava restrukturiranjem svih odjela uprave, agencija, komunalnih društava i javnih poduzeća osloboditi novac za Kvarnerske Investicijske Fondove.
– Riječ je o Kvarner Industrijskom (KIF), Kvarner Poljoprivrednom (KPF) i Kvarner Turističkom Fondu (KTF) koji bi kroz stimulaciju izvoznika trebali osigurati naš petogodišnji regionalni cilj, odnosno stopostotnu pokrivenost regionalnog uvoza izvozom

Slobodan Milošević, Danko Švorinić i Boris Bradarić

Slobodan Milošević, Danko Švorinić i Boris Bradarić

Vođe time riječke industrijske emigracije, koja je izradila predstavljene razvojne modele, Boris Bradarić objasnio je na što se odnose aktivni i proaktivni modeli razvoja kojima Lista za Rijeku namjerava reindustrijalizirati Rijeku i Kvarner.

– Aktivni modeli razvoja podrazumijevaju praćenje uspješnih domaćih tvrtki u realizaciji njihove poslovne strategije/vizije. U ovom modelu razvoja KIF aktivno sudjeluje u daljnjem razvoju tvrtke u cilju generiranja većih primanja i veće zaposlenosti. Drugi model aktivnog razvoja odnosi se na praćenja stranih tvrtki u realizaciji greenfield investicija. Za svaka 3 euro Greenfield investicija KIF će uložiti 1 euro, objasnio je Bradarić.

– Proaktivni modeli razvoja odnose se na razvoj domaćih industrijskih brandova, tehnologija i proizvoda. U ovim modelima regionalna razvojna agencija proaktivno stvara razvojnu strukturu od različitih tvrtki u cilju stvaranja potrebnog proizvoda ili tehnologija koje su određene u strategiji razvoja (primjer zelenih tehnologija). Drugi model proaktivnog razvoja uključivao bi planski razvoj industrija koje su geo-privredno kompatibilne. U ovim modelima regionalna razvojna agencija proaktivno stvara razvojnu strukturu od različitih tvrtki u cilju razvoja potrebnih industrija od primarne proizvodnje hrane preko prerađivačke industrije do moderne trgovačke mreze. Sa ovakvim pristupom moguće je ekonomsko aktiviranje Gorskog Kotara i Otoka u periodu od 3 godine, zaključuje Bradarić.

Kako su istaknuli u Listi za Rijeku, osnovni preduvjet za uspjeh ovakvog programa je strogo odjeljivan je politike od struke.
– Zadatak politike je izboriti se za svoju viziju u predstavničkom tijelu u kojem su izabrani njezini predstavnici, a dio koji se odnosi na razvojne agencije mora preuzeti struka što do sada nije bio slučaj, zaključio je Švorinić koji je s tim u vezi najavio i predstavljenje trećeg dijela programa pod nazivom ‘Nulta stopa tolerancije prema političkoj korupciji’.(rd)

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. F.ČABRIJAN

    February 12, 2013 at 18:54

    Lista se je uhvatila jedina ozbiljnog posla. Traže izlaze iz ove krize, za razliku od “vodećeg” SDP-a koji samo traži putove da ostane na vlasti, i da sve ostane onakvo kako je danas, no, “kola kojih su kočijaši nizbrdo jure sve brže”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.