Home Vijesti Lista za Rijeku: Milanović i Karamarko protiv decentralizacije jer se boje podjele...

Lista za Rijeku: Milanović i Karamarko protiv decentralizacije jer se boje podjele vlasti

1928
1
Sandi Basić, Henriet Bilandžić i Zvonimir Gržeta
Sandi Basić, Henriet Bilandžić i Zvonimir Gržeta
Sandi Basić, Henriet Bilandžić i Zvonimir Gržeta

Najnovije izjave premijera Milanovića prema kojima SDP definitivno odustaje od reforme županijskog ustroja bile su povod za današnju tiskovnu konferenciju Liste za Rijeku na kojoj su govorili članovi stranačkog predsjedništva Zvonimir Gržeta, Sandi Basić i Henriet Bilandžić.
– Prije 25 godina pozvan sam kao regionalac na svečani HDZ-ov skup u Riječkom kazalištu, da bi tamo uprli prstom na nas i uzviknuli kako smo kukavičje jaje u hrvatskom narodu, da bi nakon 5 godina prisustvovao na skupu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i regionalizmu u gradskoj vijećnici gdje je nas regionalce Zdravko Tomac, tadašnji ideolog SDP-a, optužio da svojim regionalnim zahtjevima onemogućavamo SDP-u da malim koracima ostvari regionalizam, prisjetio se Zvonimir Gržeta i istaknuo kako je Milanovićeva sramotna rečenica prema kojoj ‘ne vidi ništa dobro u podijeli na pet povijesnih regija jer je upravo to bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti’, napokon izjednačila HDZ i SDP u odnosu prema regionalizmu i decentralizaciji.
– Milanović ali i Karamarko, baš kao i Tuđman nekada, žele u svojim rukama svu vlast, oni je ne žele dijeliti ni sa kim, a osobito ne sa nižim nivom neke samostalne decentralizirane vlasti, taj otpor decentralizaciji i regionalizaciji je gonjen strahom od podjele vlasti i potpunim nepovjerenjem u demokraciju, zaključio je.
Lista za Rijeku se od svog osnutka zauzima za radikalnu decentralizaciju i okrupnjavanje jedinica regionalne i lokalne samouprave istaknula je članica predsjedništva Henrieta Bilandžić, a Sandi Basić ustvrdio kako se pokazalo da ‘Plan 21’ kojim se obećavala decentralizacija nikada i nije bio pravi program nego skup floskula.
– Grad Rijeka je 1993. godine toliko raskomadan i odrezan od zaleđa da danas više sliči na ‘pojas Gaze’ nego na normalnu jedinicu lokalne samouprave. Ovako usitnjene i slabašne županije ali i jedinice lokalne i regionalne samouprave su financijski i kadrovski nesposobne za bilo kakve razvojne iskorake i puno više troše nego li što utječu na kvalitetu života na svom teritoriju, zaključio je.
Na pitanje novinara sudjeluje li Lista za Rijeku u dogovorima oko predizbornih koalicija u 8. izbornoj jedinici, čelnici Liste za Rijeku su odgovorili kako su u tijeku razgovori sa IDS-om, strankom Naprijed Hrvatska i PGS-om

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here