Home Najnovije Lista za Rijeku predstavlja plan za reindustrijalizaciju grada

Lista za Rijeku predstavlja plan za reindustrijalizaciju grada

2684
12

U godini lokalnih izbora pred biračima su se po prvi puta pojavile naznake konkretnog programa s razrađenim konceptom mjera koje bi trebale odgovoriti na pitanje kako reindustrijalizirati Rijeku. U prvom broju glasila ‘Slobodna Rijeka’, građanima je ponuđena ideja reindustrijalizacije grada preko Kvarnerskih investicijskih fondova koji bi bili financirani od lokalne zajednice, ministarstava, EU fondova te privatnim kapitalom. Riječ je o konceptu koji se uspješno provodi u nekoliko EU regija poput nizozemske regije Flevoland ili Baskije.

– U Listi za Rijeku smo odlučili napraviti odmak od uobičajenog popisa želja koje stranke uoči izbora serviraju biračima i otvoriti javnu raspravu o konkretnim programima koji će našim građanima i privredi omogućiti da sutra žive bolje, poručuje kandidat stranke za riječkog gradonačelnika Danko Švorinić.


Danko Švorinić

U toj regionalnoj stranci ocjenjuju kako je dugogodišnjom destruktivnom ekonomskom politikom, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, slomljena kičma riječke industrije koja je uvijek bila zamašnjak razvoja Rijeke i PGŽ.
– Sabijanjem Rijeke u njezine gradske okvire, bez prstena koji joj prirodno gravitira, Rijeci je otkinuta ekonomska baza koja u konačnici više koči razvoj PGŽ nego što ga pospješuje. Doktrina po kojoj su jedinice lokalne samouprave do sada radile, imajući za glavni cilj razvijanje komunalne infrastrukture, a ne vodeći brigu o tome gdje će njihovi vlastiti građani raditi i na koji način će živjeti i plaćati komunalne usluge, mora se što prije prekinuti.


Master plan reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

Prema zamislima stručnjaka, Master plan reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera počivao bi na tri stupa: Regionalizaciji i preustroju PGŽ u 9 jedinica lokalne samouprave, Reindustrijalizaciji uz Kvarnerske investicijske fondove te nultoj stopi tolerancije prema političkoj korupciji.

Stručnjaci o Planu reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera

Slobodan Milošević, Član predsjedništva Liste za Rijeku i ekonomski konzultant: Smatram ovaj plan realnim uz promjenu vlasti u Rijeci i na Kvarneru te uz paralelnu promjenu geografije lokalne samouprave, njeno okrupljavanje u realne okvire kao i jačanje fiskalnih kapaciteta buduće regije.

Boris Bradarić, Vanjski stručni suradnik u izradi modela Razvoja Master Plana: Plan nije Biblija nego otvorena knjiga koja “izaziva” sve pojedince i grupe koji imaju što reći da se uključe u dijalog. Moramo mobilizirati sve stručno i kvalitetno bez obzira na stranačku pripadnost i staviti u službu razvoja.

Goran Turkalj, Dekan Tehničkog fakulteta i član Savjeta Liste za Rijeku: Razvojne projekte koji će smanjiti uvoz i zamjeniti ga domaćem proizvodom trebalo bi raditi u suradnji sa riječkim fakultetima što bi omogućilo da na njima sudjeluju profesori i studenti

Strateški cilj 5-godisnjeg inicijalnog planskog razvoja kojeg predlažu stručnjaci Liste za Rijeku je izbalansiranje pokrivenosti uvoza izvozom u županiji na 100%. Razvojni projekti koji će smanjiti uvoz i zamijeniti ga domaćem proizvodom radili bi se u suradnji s riječkim fakultetima na kojima bi sudjelovali profesori i studenti, a u nedostatku intelektualnih kapaciteta uzimali bi se vanjski suradnici.

Kvarner industrial fund

Najintrigantniji dio programa svakako je ideja Kvarner industrial fund koji bi kao rizični fond ulagao u industrijske i tehnološke projekte, a dioničari/osnivači bili bi jedinica lokalne samouprave i država. Fond bi bio otvoren i za privatne investicijske fondove koji se bave rizičnim ulaganjima te bi se svake godine punio na revolving principu iz proračuna jedinica lokalne samouprave (20-30%) te sredstvima pojedinih kompatibilnih ministarstava. Ulaganja bi bila koncentrirana na postojeće industrijske i tehnološke firme radi njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu i ekspanzije/rasta, domaće početne industrijske i tehnološke firme koje još ne mogu biti tržišno rentabilne ali analiza tržišta i realan poduzetnički plan će im to omogućavati te na zajedničko ulaganje sa stranim partnerima u proizvodne projekte


Strateški cilj – izbalansiranje pokrivenosti uvoza izvozom u PGŽ na 100%

KiF bi se orijentirao na specijalne strojeve i alate za koje nije potrebna masovna serijska proizvodnja, a koji se koriste u svim hrvatskom komunalnim, gradevinskim ,prerađivačkim, transportnim i ostalim hrvatskim firmama. (software i HighTech oprema, kemijska industrija, elektro-tehnička industrija, drvna industrija, industijska oprema, građevinska oprema, plastika i plastični proizvodi, ugostiteljska oprema, medicinska oprema, industrija temeljena na uvozu hrane i sirovina preko riječke luke)

Plan predviđa i osnivanje Centralne marketinške agencije za promociju i prodaju riječkih industrijskih brendova. U Listi za Rijeku smatraju kako bi se promjenom percepcije u vođenju lokalne politike te prelaskom na proaktivnu ekonomsku politiku po kojoj će se sistematski djelovati na uzroke problema stvoriti zdrave temelje za novi gospodarski uspon. Početak javne prezentacije Master plana reindustrijalizacije Rijeke i Kvarnera očekuje se već ovog mjeseca.(rd)

Previous articleU špilji Vela peć na Učki stradao 54-godišnji speleolog
Next articleIz svetišta na Trsatu ukraden zlatni nakit

12 COMMENTS

 1. koji su to industrijski pogoni, industrijski projekti, općenito industrija koja bi u Rijeci, ili čak u Hrvatskoj imala svrhe, da o prihodima niti ne pitam ? Baš bih volio čuti promišljanja posjetioca ovog sitea da li stvarno smatraju da industralizacija Hrvatske ima budućnost ? I ako ima, koja to onda industrija može biti profitabilna i donositi novac ?

 2. “Najintrigantniji dio programa svakako je ideja Kvarner industrial fund koji bi kao rizični fond ulagao u industrijske i tehnološke projekte, a dioničari/osnivači bili bi jedinica lokalne samouprave i država. Fond bi bio otvoren i za privatne investicijske fondove koji se bave rizičnim ulaganjima te bi se svake godine punio na revolving principu iz proračuna jedinica lokalne samouprave (20-30%) te sredstvima pojedinih kompatibilnih ministarstava.”

  Ove rečenice nekako me podsjećaju na onu izjavu “Ideje naše, novac vaš!” – Još jedan način izvlačenja love iz gradskog proračuna. I sam autor naziva ga rizičnim.

 3. kako to netko planira ulagati novac lokalne samouprave i države u rizične fondove ???? Malo djetinjasto promišljanje o ulaganju i zakonskim regulativama. Nadam se da ovakve djetinjarije nisu osnova programa. Podsjeća me na planove od prije 5-6 godina kad je neki pametan bloger, očito ograničenih ekonomskih i pravnih znanja, predlagao ulaganje državnog novca u hedge fondove….

 4. ustvari ne razumijem zašto čelnici stranke i ekonomski stručnjaci ne organiziraju navedeni plan i ne provedu ga u realnost, bez obzira što nisu na vlasti ???? pa realizacija ovog programa, ako je tako dobar može im biti dobra odskočna daska da pokažu prave namjere i realnu želju za napredovanjem regije i grada….nije potrebno biti na vlasti da bi formirao stvari navedene u ovim natuknicama….

 5. ne radi se o otkrivanju tople vode nego o modelima koji već funkcioniraju u nekim razvijenim eu regijama. strpljenja malo, bit ce detalji prezentirani uskoro. što se tiče realizacije ovakvog programa iz opozicije, nadam se da se šališ.

 6. kakve veze ima obi sa pitanjima koja bi postavio bilo tko sa imalo znanja o ekonomiji i pravnoj državi te ulaganjima prema slovu zakona ? Predstavljati se talijanskim imenom grada u kojem živimo ne znači razumjeti o čemu se tu u stvari piše.

 7. i da zacepim zloguka usta dežurnih hejtera, ne pljujem po programu već imam pitanja, djeluje logično pitati stvari da bi shvatio detalje, f1, hvala za info, strpljivo ću pričekati informacije…..

 8. moraš priznati da je početni efekt već ispunjen. po prvi put u povijesti raspravljat ce se o programu. jedni ce smatrati da ce rijeka nakon njegove realizacije biti bolja, a drugi ne. o željama tipa autobusni kolodvor, mmsu, gradska knjižnica, izgradnja rampe za spejs šatl može raspravljati svaka baba s placa. bitan je proračun i ekonomska snaga grada. o tome ovisi nadgradnja koja dolazi tek u drugom koraku.

 9. slažem se, no nije dovoljno napisati neki papir i mahati njime pred nosevima puka, to se do sada pokazalo kao potpuno promašena ideja, papir trpi sve, no gdje su ti financijeri, gdje su ti ljudi, firme, koji planiraju uložiti u razvoj Grada ? I tko će ih dovesti ? Da li je kontakt osoba, da ne kažem lobist, DŠ, AB, PC, MK, tko je u stanju predstavljati interese grada pred stranim ulagačima i razumije li itko da to nije isto kao otvaranje firme za 10 kuna ? Tko je od pisaca plana ikada radio u ekonomiji, ali praktično i ima poznanstva, zna lobirati, poznaje prilike u svijetu, te ima dovoljno novaca da i samostalno pokrene neki projekt, pa makar i neuspješno, no osobno nisam do sada zamijetio niti jednog pojedinca, ili grupu, koji su u stanju pomaknuti se dalje od fakultetskog piskaranja materijala koje može napisati svaki prosječni ekonomist. Ozbiljno govorim, tko je to spreman pokazati stvarno znanje i kontakte i podignuti ljestvicu ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here