Home Vijesti Lista za Rijeku: Samostalno obranili koalicijski rezultat iz 2009.

Lista za Rijeku: Samostalno obranili koalicijski rezultat iz 2009.

1255
4

svorinicRezultate izbora za grad Rijeku u Listi za Rijeku ocjenjujemo realnim u odnosu na činjenicu koji su uvjetovali da stranka na izbore za grad Rijeku izađe u najnesklonijim okolnostima u odnosu na sve dosadašnje izbore, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Danko Švorinić uz zahvalu biračima i objašnjenje kako se radi se o prvom samostalnom nastupu Liste za Rijeku od osnutka stranke u trenutku kada se na gradskoj političkoj sceni pojavila jaka nova opcija Laburista koja je u Rijeci dobila 14 posto od čega je oko 10 posto oduzeto opozicijskoj polovici riječkog biračkog tijela.
– Dodatna otegotna okolnost je bila rekordno slaba izlaznost, 8 posto niža nego u PGŽ i 15 posto niža nego na razini države što pogoduje strankama s razvijenijom stranačkom infrastrukturom, istaknuo je Švorinić uz konstataciju da se ne radi o slučajnosti nego taktici vladajuće opcije na što je upozoravao tijekom predizborne kampanje.

– Pokazalo se da je Lista za Rijeku i u tim okolnostima zadržala jednak broj vijećnika u odnosu na 2009. što nije pošlo za rukom nijednoj drugoj političkoj opciji koja se nalazila u sastavu Gradskog vijeća u mandatu 2009.-2013., istaknuo je Švorinić uz čestitku Laburistima kao jedinim stvarnim pobjednicima izbora u gradu Rijeci i konstataciju kako je Lista za Rijeku u odnosu na izbore prije 4 godine ostvarila realni napredak budući da je tada gotovo identičan rezultat ostvaren u koaliciji s Akcijom mladih.
– Nadali smo se barem jednom vijećniku više što bi nam omogučilo formiranje kluba u Gradskom vijeću ali unatoč tome ocjenjujemo kako će samostalni izlazak na izbore ojačati identitet naše lokalpatriotske gradske regionalne opcije koja postaje konstanta i nezaobilazan faktor Gradskog vijeća i političkog života u gradu općenito.

U Listi za Rijeku ocjenjuju kako drugi stranački predizborni cilj – promjene u sastavu izvršne i predstavničke vlasti – nije ostvaren ali je činjenica da će Riječani za nekoliko dana po prvi puta o gradonačelniku odlučivati u drugom krugu izbora, a vladajuća koalicija je ključni 18 mandat ostvarila s razlikom od manje od 200 glasova.
– Ovako tijesni rezultat je ostvaren unatoč medijskom proglašavanju izbora riješenim 14 dana prije nego su održani i ‘preciznim’ anketama koje su promašile rezultat za oko 10 posto, a što je izravno utjecalo na rekordno slab odaziv birača, ističu u riječkoj gradskoj stranci u kojoj su donijeli odluku kako u drugom krugu svojim biračima neće davati upute i preporuke osim one da izađu na izbore i glasaju po savjesti.

Novinarima se predstavio i novi gradski vijećnik Livio Defranza koji je istaknuo kako će Lista za Rijeku naredne četiri godine proširiti djelokrug svojih aktivnosti, a osobno će kao najmlađi vijećnik pokušati kvalitetnije zastupati mlade ljude koje je pozvao da mu se jave mlade ljude mu se jave.
– Kao izabrani predstavnik talijanske zajednice i predstavnik stranke koja posebnu pozornost pridaje zaštiti fijumanske komponente riječkog identiteta, namjeravam preuzeti aktivan stav što znači da ćemo se boriti za poboljšavanje statusa i uvjeta u kojima djeluje Zajednica Talijana, povećanje opsega dvojezičnosti, zaštitu fijumanskog identiteta i dijalekta. Pozivam i svoje Fijumane da nam budu potpora i pomoć jer samo zajedno možemo postići bolje rezultate za talijansku zajednicu u Rijeci, ističe Defranza.

Tajnik stranke Predrag Miletić koji će se s Defranzom izmjenjivati u vijećničkim klupama istaknuo je činjenicu prema kojoj je u Rijeci na lokalne izbore izašlo samo 32 posto birača, a od toga Obersnel dobio 48 posto, a Burić 18 posto glasova, što znači da je od ukupnog broja birača u gradu, za Obersnela bilo tek 15 posto, a za Burića 5 posto birača.
– U drugom krugu očekuje se još manji izlazak birača. Iako izbore ocjenjujemo regularnima i u skladu sa zakonom, postavljamo pitanje legitimiteta novog riječkog gradonačelnika bez razlike tko god bude bio izabran. Budući gradonačelnik Rijeke sa samo 10-15 posto dobijenih glasova ukupnog broja birača u Rijeci morat će se zapitati je li on uopće gradonačelnik Rijeke, odnosno gradonačelnik svih građana našeg grada, zaključuje Miletić.

Korakom nazad za stranku, u Listi za Rijeku ocjenjuju neulazak u PGŽ skupštinu za što je razlog neuspjeh u formiranju koalicije i ovisnost stranke o koalicijama na toj razini budući da organizaciono ne pokriva veći dio županije. Istovremeno, dobar rezultat ostvarile su nezavisne liste u Viškovu i Opatiji koje je Lista za Rijeku podržala i koje su ukupno dobile 3 vijećnika. U jedinoj JLS u kojoj je Lista za Rijeku izašla izvan Rijeke – Omišlju, koaliciona lista je ostala ispod izbornog praga za 1 glas.
– Lista za Rijeku će od jeseni razmotriti moguće modele boljeg organizacionog pokrivanja PGŽ, a nije isključen niti osnutak krovne organizacije koja bi povezala sve nezavisne liste s kojima Lista za Rijeku ima dobru suradnju, najavljeno je na presssici.(rd)

4 COMMENTS

 1. Tužno je kad se ljudi pravdaju kreativnom statistikom, isti koji zagovaraju čiste račune. Treba biti faca i priznati poraz, a ne netočno interpretirati podatke i manipulirati brojkama.
  Recimo, tekst kaže: “U jedinoj JLS u kojoj je Lista za Rijeku izašla izvan Rijeke – Omišlju, koaliciona lista je ostala ispod izbornog praga za 1 glas.”
  To implicira da je falio jedan glas da uđu u vijeće, iako taj jedan, 77. glas više, ne bi Listu uveo u Vijeće jer u Vijeće nije ušao ni ARS koji ima 83 glasa, i kojem je nedostajao jedan glas da uđe u Vijeće (nauštrb liste Krešimira Kraljića).
  D’Hondt je bio zajeban tip, a izborni prag ništa ne znači jer u malim sredinama, s malo vijećnika, i 10% može biti premalo za ulazak u vijeće (vidi Klanu).
  Ali, Lista ima svog omišaljskog vijećnika. Vjeran Piršić, posljednji na Listinoj listi za Županiju, treći je na SDP-HNS listi za Omišalj, i kao takav izgledni općinski vijećnik. Prema tome, sve ok.
  Mlada ste stranka, i jedini način da odrastete u alternativu vladajućima jest da budete iskreni. Ovako ispada da radite za PR, a ne za građane. Mislim, “najnesklonije okolnosti u odnosu na sve dosadašnje izbore” – ovo su vam tek drugi lokalni izbori, kvragu. Budite afirmativni, pa će i rezultati doć…

 2. PORAZ JE POBJEDA!
  Hvala Vam i Vašim veličinama na nastavku kontinuiteta Obijeve vlasti. Od grada neće ostati ništa, ali kako bi tek bilo s onima koji procjenjuju svoju podršku birača sa greškom od 500%.

 3. opcija koja je puno obećavala, ispao nažalost qrac. Unatrag par godina sam se često sukobljavao na ovim stranicama s mnogim “vojnicima liste” koji nisu dopuštali kritiku i time otjerali jedan lijepi broj simpatizera, što je vidljivo i po tome šta su rasprave na ovom forumu potpuno zamrle. Nekad je tu bilo zanimljivih diskusija, često i oštrih, ali argumentiranih i o važnim temama. Nadam se da se na greškama uči i da će regionalna opcija napokon počet igrat neku važniju ulogu u gradu i županiji.

 4. da bi se motiviralo birače na izlazak treba, vjerujem, zadovoljiti dva kriterija: nezadovoljstvo sadašnjim i želju za promjenom. E, a onda dolazi mali zajeb: a što je alternativa? Možda kvalitetan i razumljivo sroćen program bi pomogao….Ja ga nisam uočio. A rezultati pokazuju da je promakao i većini birača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here