Home Kolumne Ljubljana po cijeni dvorane Zamet izgradila stadion za 16.000 i dvoranu za...

Ljubljana po cijeni dvorane Zamet izgradila stadion za 16.000 i dvoranu za 12.500 mjesta!

6128
16

Dvorana, velika poput zagrebačke Arene i moderni stadion sa 16.000 natkrivenih sjedala, a ove godine bit će dovršen cijeli sportski park s prostranim zelenim površinama i velikim trgovačkim centrom. Pod zemljom je još jedna dvorana s 1000 sjedala i garaža s 3800 parkirališnih mjesta. Do kraja godine će se otvoriti 90.000 četvornih metara trgovačkog centra koji će biti najveći u Sloveniji. Između dvorane i stadiona bit će više od 15 hektara parka s dječjim igralištima, stazom za rolanje, terenom za odbojku na pijesku, skate stazom, biciklističkom stazom, stijenom za penjanje… Oba sportska objekta grad Ljubljana dobio je za 38 milijuna eura ili čak i manje jer je od toga 9 i pol milijuna dala Europska unija. Doista vuči nevjerojatno kada se uspoređuje s cjenicima riječkih sportskih objekata. Šest puta manja dvorana Zamet kapaciteta 2.300 gledatelja s minimalnim dodatnim sadržajima koštala je Grad Rijeku 23 milijuna eura, a s cijenom kapitala porezni obveznici će je platiti nevjerojatnih 51 milijun eura. O cijeni bazena Kantrida koji može primiti tek 1.000 gledatelja i čija će se ukupna cijena približiti astronomskih pola milijarde kuna ne vrijedi niti trošiti riječi.

Kako Ljubljana može ono što Rijeka i ostatak Hrvatske ne mogu? Odgovor je u gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću koji je osmislio inovativni projekt koji je po mnogim financijskim rješenjima jedinstven i u europskim okvirima: ‘Odlučili smo da privatni partner dobiva mogućnost izgradnje trgovačkog centra na 90.000 kvadrata i podzemne garaže s 2500 parkirališnih mjesta. Nama za uzvrat mora isprojektirati, ishoditi građevinsku dozvolu i sagraditi stadion sa 16.000 sjedala i dvoranu s 12.500 sjedala te 1300 parkirališnih mjesta. Čim su dvorana i stadion sagrađeni, njihov stopostotni vlasnik postao je Grad Ljubljana. Također, u gradsko vlasništvo ulazi park i 1300 parkirnih mjesta u garaži. Njihov je trgovački centar i 2500 mjesta u garaži. U konačnici je privatni investitor, tvrtka Grep uložio 81 milijun eura, a grad 38 milijuna eura za stadion, dvoranu i 1300 parkirališnih mjesta.’, objasnio je Janković.

Ljubljanska dvorana je multifunkcionalna i za sada izvrsno posluje. Na mjestu gdje je izgrađena nekada je bila velika šljunčara, rupa u koju je bačeno mnogo smeća. Svih 15 hektara je očišćeno. Sjedišta su okomita pa se sa svakog sjedišta dobro vidi teren. Posložena su u tri razine. U sredini je VIP zona, u kojoj su obično stariji ljudi, a na najvišoj, trećoj razini su vatreni navijači. Treći dio može se zatvoriti zavjesom ako nije potrebno toliko mjesta. Dvorana ima 8 ulaza i može se isprazniti za 15 minuta. (rd)

Previous articleJackpotašice teško do tri boda
Next articleZatečeni u krađi radijatora

16 COMMENTS

 1. Po me podsjeća na vic kad su se Kutle i Todorić našli u Londonu pa pita Kutle Ivicu:
  “Lijepa ti je ta kravata,kolko si je platio?”
  “1500 funti !” , kaže Todorić
  “Baš nemaš pojma”,zbori Mutle,”…imaš istu takvu za 2 i pol milje funti odmah tu iza ugla !”
  Šta Slovenci znaju koliko možemo potrošiti,a koliko malo možemo za to napraviti.
  Bit je manje za više…a Obi je tu svjetska klasa

 2. nadam se da će Obi vidjeti..ili da je vidio ovaj članak….
  ali ne treba zaboraviti da gradonačelnik Ljubljane nije prijateljima i partnerima trpao lovu u pđe

 3. e, ne mogu prestat slinit nad stadionom Stožice i nadam se da ako ikada u Rijeci bude niknuo novi stadion da će uzor potražiti u Stožicama a ne u onom Splitskom pedoču. To je stadion po mjeri publike, a ne ambicioznih arhitekata. I 15 iljada siceva uvrh glave.

 4. Gnojko je štetočina,nema se tu što puno dodati.Njegov cijelokupan mandat kao gradonačelnika to dokazuje.Žalosno je samo sto se oni koji podrzavaju njega i njegovu partiju prave pametnijima i boljima od HDZ-ovih birača a u biti su ista balega.Ni u jednih ni u drugih pameti nema.Btw,bilo bi interesantno cuti koliko nas je Galeb, jos jedan u nizu spomenika gluposti “našeg” gradonačelnika ,stajao do sada

 5. Volio bi da nije tako, ali doista se teško mogu oteti dojmu da smo mi građani glupi a oni koji nas vode nesposobni i pokvareni. .

 6. sad ce Obi rec :
  e da ali imaju li slovenci prekratku dvoranu(atletsku)?
  … nemaju…
  imaju li premalu za međunarodna natjecanja(zamet)?
  … nemaju….

  evo i naše dvorane su specifičan primjer u svijetu….
  mi to sve imamo…

 7. NIje sve to tako jednostavno kako vi mislite. Radi se o drugačijem modelu financiranja i u drugim okolnostima. Bankovnim jamstvima i drukčijem poslovanju banaka nego u Sloveniji !
  Također radi se i o pitanju vlasništva zemljišta.
  Radi se i o rezultatima provedenog arhitektonskog natječaja koje treba poštivati po zakonu.
  Dobili smo na Zametu jedno novo riječko arhitektonsko čudo Studija 3 LHD jednu od najljepših dvorana u Hrvatskoj i možemo biti ponosni na dvoranu u kojoj sad mnoga dječica treniraju.
  A što je prije bilo tamo. Obična šikara.
  Obersnel je održao svoje obećanje da će izgraditi dvoranu i ispunio ga je i to čini se smeta nekima.
  Uvijek će biti nezadovoljnih.
  A cijena same dvorane je 14 miliona eura, a još 10 milona eura je knjižnica, prostorije MO Zamet, dućan, pošta i trg, gospodo.
  A na bankarsku poiltiku kamata ne utječe Obersnel.
  Razmislite o ovom gospodo !

 8. “A cijena same dvorane je 14 miliona eura, a još 10 milona eura je knjižnica, prostorije MO Zamet, dućan, pošta i trg, gospodo”

  ha ha ha ha haaaa

  Obi, jesi to ti? 🙂

  Dakle, Slovenci su za 38 millijuna eura dobili dvoranu veličine Arene, natkriveni stadion, dvoranu pod zemljom od 1000 mjesta, garažu, trgovački centar, zelene površine s parkom i dječjim igralištem, a Rijeka je za 51 milijun eura (!!) dobila dvoranu od 2300 mjesta s preniskim stropom i parketima koji su počeli otpadati nakon mjesec dana, trg, DM, knjižnicu i prostorije mjesnog odbora. 🙂 Treba znati tako se razbacivati s tuđim parama! Da Obi tako raspolaže s kućnim financijama ne bi sad imao stančinu u elitnom dijelu Rijeke i ljetovao na jahtama, ali kako kaže narod, lako je tuđim k….m gloginje mlatiti.

 9. bravo za vojka treba ga izabrati za gradonačelnika doživotno kao što je bio tito pa neka uživa kao i tito .sramota za ovaj grad

 10. rijekasutra
  …A na bankarsku poiltiku kamata ne utječe Obersnel…

  Kad vidim ovo, bojim se da smo mogli i gore proć. Kao da je ovo nešto sporedno, nebitno i kao takvo gradonačelnika ne bi trebalo ni zanimati! Što je, tu je, plaćati ćemo spomenike neopisivoj lakoći vladanja , što na gradskoj, što državnoj razini (prebukirane arene)! Da se izbljuješ! (U naše zlatne WC-e).

 11. Zašto naš grad nije sudjlovao na svjetskom rukometnom pvenstvu ? Dok su Pula, Varaždin, Osijek, čini mi se Poreč , split , Zagreb sudejlovali ..

  e moj Obi pravo si red shit !

 12. Ema pa ni sve to ukupno koštalo 38 miljuna evra, to je samo za arenu i štadion. Ostalo(trgovački centar, park, ostala igrališta)je koštalo više od 100 000 000 eura. Pozz iz Ljubljane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here