Home Biznis Luka d.d. u 2019. godini napravila 30,8 milijuna kuna gubitka, Duško Grabovac...

Luka d.d. u 2019. godini napravila 30,8 milijuna kuna gubitka, Duško Grabovac promoviran

7006
0

Nastavljaju se katastrofalni rezultati tvrtke Luka Rijeka d.d. koja je 2019. završila u minusu od 30,8 milijuna kuna. Nastavak je to agonije koja prati poduzeće Luka Rijeka d.d. još od dolaska poljske grupacije OTL 2017. godine od kada je došlo do znatnog smanjenja prekrcanog tereta. Međutim, iako Poljaci više ne drže vlasnički paket, prva tri mjeseca 2020. godine pokazuju još gore rezultate. A radi se o poslovanju na koje još nema utjecaj korona kriza, koja je tek pred nama.

Prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću o poslovanju, tvrtka Luka Rijeka d.d. u razdoblju 1.1-31.3.2020. godine ostvarila je promet od 355.655 tona. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine došlo je do pada prometa od preko 140.000 tona, jer je tada prekrcano 491.124 tona tereta. Najveći pad zabilježen je u prekrcaju rasutog tereta, gdje terminal Bakar ima vodeću ulogu. Kako je riječ o nevidiranom konsolidiranom izvješću, razloge za smanjenje prometa tek treba čuti od strane Uprave.

Na sjednici nadzornog odbora 27. travnja donesena je odluka o pokriću gubitaka ‘dobitima iz budućeg razdoblja’. S obzirom da izgleda za tako nešto nema u daljoj budućnosti, vjerojatno će se preživljavanje tvrtke pokušati održati rasprodajom preostale imovine.

Na nadzornom odboru je donesena odluka o formalnom unapređenju zamjenika predsjednika uprave Duška Grabovca u predsjednika uprave. Grabovac je na mjestu v.d. predsjednika uprave tvrtke Luka d.d. od 1.5.2019. godine.

S druge pak strane, kako prenosi portal Brodovi u Rijeci, tvrtka Jadranska vrata d.d. kojom većinski upravlja filipinski koncesionar ICTSI, uz vlasnički udio Luke Rijeka d.d. od 49% ostvaruje rast iz razdoblja u razdoblje.
Tako su od 1.1.-31.3.2020. godine ostvarili promet od 68.025 TEU jedinica što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine više za gotovo 8.000 TEU, točnije tada je prekrcano 60.881 TEU jedinica.

Previous articleBožinović: Zagreb i Zagrebačka županija funkcioniraju kao jedinstvena cjelina, to nije cilj i za ostatak zemlje
Next articleMladi inovator donirao pametnu klupu košarkaškom igralištu na Zametu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here