Home Vijesti Maske su 1918. postale obavezne u SAD-u za vrijeme španjolske gripe, što...

Maske su 1918. postale obavezne u SAD-u za vrijeme španjolske gripe, što se promijenilo? (ANKETA)

568
0

Kada je nova pandemija koronavirusa pogodila Aziju, ljudi širom regije brzo su se navili nositi maske, a na nekim mjestima poput Tajvana i Filipina učinili su ih obaveznim u određenim scenarijima.

Ali na zapadu, usvajanje maski ide puno sporije, pa je tako npr. glavni zdravstveni službenik u Engleskoj Chris Whitty otišao toliko daleko da tvrdi da nošenje maski nije potrebno. Ipak, nošenje maski nije oduvijek bila azijska specifičnost. Barem ne tijekom pandemije gripe 1918. godine, koja je trajala od siječnja 1918. do prosinca 1920. godine, zarazivši trećinu svjetskog stanovništva, odnosno oko 500 milijuna ljudi, što je dovelo do oko 50 milijuna smrtnih slučajeva.

Sjedinjene Države tada su predvodile svijet u nošenju maski.

U listopadu 1918., kad je San Francisco primio drugi val pandemije, bolnice su počele izvještavati o porastu broja zaraženih pacijenata. Dana 24. listopada 1918. gradsko izabrano zakonodavno tijelo, Odbor supervizora San Francisca, uvidjevši da je potrebno poduzeti drastične akcije s preko 4000 zabilježenih slučajeva, jednoglasno je donijelo Pravilnik o maski protiv gripe. Nošenje maski za lice u javnosti postalo je obavezno na tlu SAD-a po prvi put.

Nakon što je San Francisco učinio maske obveznim u javnosti, započela je kampanja podizanja svijesti.
Gradonačelnik grada je zajedno s članovima Odbora za zdravstvo odobrio je promidžbu Crvenog križa koja je javnosti poručivala: “Nosite masku i spasite život! Maska je 99% dokazana zaštita protiv gripe.” O nošenju maski napisane su pjesme, uključujući jednu koja je sadržavala tekst: “Pridržavajte se zakona i nosite gazu. Čuvajte čeljusti od septičkih šapa.”
Svi koji se nađu na otvorenom bez maske mogli su biti novčano kažnjeni ili čak zatvoreni.
Kampanja je djelovala i drugi kalifornijski gradovi slijedili su ju, uključujući Santa Cruz i Los Angeles, a slijedile su i druge države širom SAD-a.
I nije to bila samo Amerika. S druge strane Atlantika poduzimani su slični koraci – Odbor Akademije de Médicine iz Pariza početkom studenog 1918. preporučio je nošenje maski za lice u francuskom glavnom gradu. Isto je učinio i dr. Niven, zdravstveni službenik za Manchester, u sjevernoj Engleskoj.

Kako je upotreba maski postala sve šira u Europi i Sjevernoj Americi, pitanje opskrbe postala je akutna.
Postojao je samo malobrojni broj specijalnih proizvođača maski, poput tvrtke Prophylacto Manufacturing Company iz Chicaga, i oni nisu mogli zadovoljiti porast potražnje.
Domaća proizvodnja bila je odgovor. U nekim dijelovima Amerike, crkve, zajednice i podružnice Crvenog križa okupljali su se, nabavljajući onoliko gaze koliko su mogli naći, i izrađivali maske.

Novine i razne vlade u SAD-u povezale su maske s ratom na europskim bojištima 1918. – “Gas maske u rovovima; maske protiv gripe kod kuće” pisao je časopisu Washington Times 26. rujna 1918., izvještavajući da će 45.000 maski biti osigurano američkim vojnicima kako bi se oduprli “španjolskoj gripi”.
Kada je Prvi svjetski rat završio 11. studenog, proizvođači maski za plin koji su ispunili vladine ugovore prešli su na maske protiv gripe.

Cijelo stoljeće kasnije, azijske su zemlje upamtile lekcije koje su SAD naučile o prednostima nošenja maski u usporavanju širenja infekcije.
Možda je to zato što se u kasnijim godinama Azija borila s trenutnim epidemijama kolere, tifusa i drugih prenosivih bolesti, sve do SARS-a 2003. i ptičje gripe u novije vrijeme. Ti su napadi pomogli u održavanju kulture nošenja maski, navodi CNN.
Amerika i Europa nisu imali slične epidemije s takvom učestalošću.
Dakle, čini se da je pojam maski kao preventivne mjere preskočio nekoliko generacija. Koronavirus će to možda promijeniti.

Trebaju li maske biti obavezne za vrijeme COVID-19 pandemije?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here