Home Vijesti Međunarodna arhitektonska radionica o rekonstrukciji šireg područja rafinerije na Mlaki

Međunarodna arhitektonska radionica o rekonstrukciji šireg područja rafinerije na Mlaki

335
0

Međunarodna arhitektonska radionica o rekonstrukciji šireg područja rafinerije na Mlaki, prva u četverogodišnjem ciklusu međunarodnih stručnih urbanističko arhitektonskih radionica pod nazivom ‘Rijeka – Krpanje grada/Patching the City,’ na kojoj sudjeluju studenti i arhitekti sa renomiranih evropskih Sveučilišta, održat će se od 7. do 11. listopada 2008. u prostorima Filodrammatice na Korzu. Na inicijativu studenata ljubljanskog fakulteta na čelu s Riječaninom Deanom Klemencom Društvo arhitekata Rijeka odlučilo je u suradnji s Gradom Rijekom i rafinerijom INA pokrenuti inicijativu za održavanje međunarodne arhitektonske radionice koja bi se bavila problemima urbanizacije dijela podgrađenih gradskih fragmenata.U projekt su se već u najranijoj fazi, osim članova DAR-a uključili i arhitekti sa renomiranih evropskih Sveučilišta (arhitektonski fakulteti u Ljubljani, Zurichu, Beču, Parizu, Zagrebu, Splitu) koji zajedno sa svojim studentima trebaju u sklopu četverodnevne radionice ponuditi idejno rješenje koje će sudionicima i gostima biti prezentirano zadnji dan radionice u subotu 11. listopada.

Radionicu su u ime Organizacijskog odbora predstavili Igor Rožić, predsjednik DAR-a, i gradonačelnik Vojko Obersnel. Rožić je naglasio da se radi o četverogodišnjem ciklusu međunarodnih stručnih urbanističko-arhitektonskih radionica pod nazivom ‘Rijeka – Krpanje grada/Patching the City’  koje će uz prostor šireg područja rafinerije na Mlaci, na najširoj stručnoj osnovi iznova prodiskutirati prostor Delte, šire područje bivše tvornice papira na Školjiću i, napuštena lučka skladišta.
 
Prostor rafinerije na Mlaci je odabran jer je to područje najvećeg urbanističkog potencijala grada Rijeke, kazao je Rožić. Mlaka je u ovom trenutku intrigantna jer na njoj postoji industrija koja će u dogledno vrijeme nestati, a studenti će moći biti sudionici njena nestajanja na toj lokaciji. Studentski je angažman dobar jer je nesputan, pa se očekuju zanimljiva rješenja, dok je međunarodni aspekt važan kako za DAR, tako i za Grad Rijeku budući da je suradnja na dosad provedenim natječajima za Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Autobusni kolodvor i Gradsku knjižnicu, kao i sudjelovanje u međunarodnom arhitektonskom projektu EUROPAN 7 i 10, izgradnja novih bazena, potvrdila Rijeku kao najpropulzivniju sredinu u smislu arhitekture, pa će i ove radionice samo potvrditi percepciju Rijeke kao mjesta gdje se beskompromisno istražuje nova arhitektura, potvrdio je Rožić.
 
Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da bi ovaj projekt trebao dati odgovore, ili bar otvoriti mogućnost davanja novih odgovora na brojna pitanja vezana uz budućnost nekih od lokacija na prostoru grada. Živimo u dinamičnom vremenu u kojem prostori koje zauzima industrija doživljavaju transformaciju. Premda modeli koji će biti ponuđeni od strane studenata i njihovih mentora, koji su redom ugledni stručnjaci, nisu obvezujući, ove će radionice možda ukazati i na potrebu preispitivanja postojećih rješenja u Prostornom planu i Generalnom urbanističkom planu, ili pak Županijskom prostornom plan, s kojim su usklađeni. Možda se neki stavovi redefiniraju, jer zbog dinamike razvoja, nešto što je prije samo sedam godina bilo neostvarivo, danas je realnost.
 
Osim dobivanja sustavnih i sveobuhvatnih stručnih urbanističko-arhitektonskih rješenja koja bi se mogla implementirati putem izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Rijeke i Generalnog urbanističkog plana, cilj radionice je ujedno i animiranje šire javnosti za uređenje dijela gradskih područja i za akcente koji nedvojbeno čine ukupni gradski identitet, kazao je Obersnel.
 
Kao sudionici radionice i mentori radnih grupa odabrani su sljedeći arhitekti: Jurij Kobe i Tadej Glažar (arhitektonski fakultet Ljubljana), Saša Bradić i Ines Nizić (TU Beč), Hrvoje Njirić (arhitektonski fakultet Split) Saša Randić i Idis Turato (arhitektonski fakultet Zagreb) Jim Njoo (arhitektonski fakultet La Vilette – Pariz) i Max Bosshard i Christoph Luchsinger (Zuerich/Winterthur)
 
Svaki mentor odabrao je grupu od (oko) 5 studenata s kojima će sudjelovati u radu planiranog seminara. Rad u sklopu “Rijeka-Patchworka” bit će u večernjim satima nadograđen prigodnim prezentacijama u sklopu kojih će mentori radnih grupa predstaviti svoj rad vezan za slične projekte; rasprave koje će uslijediti će moderirati članovi upravnog odbora DAR-a. Konačna i dorađena urbanističko-arhitektonska rješenja svih 7 grupa autora bit će široj javnosti prezentirana 19. prosinca 2008. u Gradskoj vijećnici nakon cjelosemestralne dorade na matičnim Sveučilištima.
 
Među predviđenim predavanjima svakako treba izdvojiti gostovanje portuglaskog ahitekta Manuela Grace Diasa koji će prezentirati svoj rad na rekonstrukciji lisabonske rafinerije nafte koja je ranih 90-ih iz industrijskog pogona pretvorena u prostor na kojem je 1998. održan EXPO. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here