Home Biznis Montažna kuća na Krku osvojila prvu nagradu na natječaju Mini Home

Montažna kuća na Krku osvojila prvu nagradu na natječaju Mini Home

10847
0

Na regionalnom natječaju za malu montažnu kuću u prirodi, koji je na proljeće raspisao portal Gradnja.rs, prvo mjesto pripalo je projektu mladih riječkih arhitekata Mateje Bonifačić, Ivane Slavnić i Mare Urode. U velikoj konkurenciji od čak 130 radova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, njihovo je rješenje nagrađeno kao vješta i uspješna kombinacija tradicionalne mediteranske kuće i modularnih i montažnih tehnika gradnje. U nastavku saznajte više o njihovom projektu!

Predviđeni objekt nalazi se na otoku Krku, 60 km od grada Rijeke. Karakteristike života na otoku prenesene su u jednostavan koncept montažne kuće u kojem glavnu ulogu igraju sunce, more, nebo i lokalni krajolik.

U dizajnu zgrade korištena je kombinacija tradicionalnih i novih materijala. Temelji zidova gabiona dočaravaju krčke “gromače”, koji su stoljećima neizbježni otočni građevinski element.

Konstrukcija od laminiranog drveta moderna je primjena tradicionalnog materijala – drva i doprinosi okolišnoj komponenti projekta. Za unutarnje završne obrade korišteni su i lokalni materijali – sloj furnira masline i ovčje vune za modularne jastuke.

Vanjske dimenzije zgrade su 10 x 4 m. Zgrada se sastoji od 4 modula ukupnih dimenzija 4 x 2,5 m. Svaki modul isporučuje se kamionom do mjesta i tamo instalira i dovršava. Ukupna neto površina zgrade je 32 m2, dok je površina vanjske terase 10 m2.

Iz koncepta čitamo 2 cjelovita modula u kojima su smješteni glavni funkcionalni prostori i noćni dio te 2 prazna modula koji čine središnji životni prostor namijenjen provođenju većine vremena budućih korisnika objekta.

Ovaj fleksibilni središnji dio omogućuje korisnicima da organiziraju prilagođeni prostor prilagođen njihovim trenutnim potrebama, na takav način da npr. izuzećem modularnih elemenata namještaja, radni prostor za nekoliko sekundi pretvara se u kućno kino, prostor za zabavu, druženje, blagovanje ili terasu.

Podno grijanje planirano je u prostorijama, dok se priprema sanitarne tople vode vrši putem solarnih kolektora i odgovarajućeg spremnika. U kuhinji je i štednjak na drva. Pored standardne opreme za kuhinju i kupaonicu te kućanskih aparata, svi ostali elementi izrađeni su po mjeri, zamišljeni kao sastavni dio kuće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here