Home Mozaik Na internetu se širi lažna vijest o smrti Baby Lasagne

Na internetu se širi lažna vijest o smrti Baby Lasagne

88
0
ezgif 5 a2558e81fb
Baby Lasagna

Posljednjih dana Facebookom se širi nova vrsta prevare utemeljena na lažnim vijestima o smrti poznatih osoba poput Baby Lasagne. Riječ je o sponzoriranim objavama, odnosno oglasima koji se prikazuju korisnicima Facebooka, a cilj im je unijeti strah među ljude i njima manipulirati.

Kako prepoznati lažne vijesti?

Ove lažne vijesti često sadrže gramatičke pogreške i loše fotošopirane slike, što ih čini prepoznatljivima. Unatoč tome, uvijek će se naći netko tko će u te “vijesti” povjerovati. Samo ovaj tjedan na Facebooku je osvanulo nekoliko takvih objava, uglavnom vezanih za poznate osobe iz Hrvatske, pri čemu se sugerira da su smrtno stradale.

Utjecaj lažnih vijesti na korisnike

Ovakve objave mogu djelovati bizarno i sablasno, često uznemirujući korisnike društvenih mreža. Mnogi se pitaju tko ima koristi od ovakvih objava, je li ih moguće suzbiti te kako Meta, kompanija u vlasništvu Facebooka, dozvoljava njihovo objavljivanje u obliku sponzoriranog sadržaja.

Politika društvenih mreža

Politika društvenih mreža, uključujući Facebook, dozvoljava gotovo sve vrste objava. Iako postoji dio politike sigurnosti koji suspendira neprihvatljive i uznemirujuće sadržaje, velik dio lažnih vijesti prolazi bez brisanja.

Rezultati istraživanja o lažnim vijestima

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja na stranici WiFi Talents pokazali su da se 64 posto ljudi koji koriste društvene mreže susrelo s lažnim vijestima na internetu, 53 posto smatra to ozbiljnim problemom, a gotovo 45 posto smatra da bi na agresivnije načine trebalo regulirati lažne vijesti na društvenim mrežama.

Primjer: Lažna vijest o Baby Lasagni

Jedna od recentnih lažnih vijesti uključivala je popularnog glazbenika Baby Lasagnu. U objavi je pisalo da je “nastup na televiziji uživo doveo do tragedije”, što je potpuno neistinito.

Kako se zaštititi od lažnih vijesti na Facebooku?

  1. Provjerite Izvor: Prije nego što povjerujete u vijest, provjerite izvor informacije. Pouzdani izvori rijetko objavljuju neprovjerene informacije.
  2. Pretražite Vijest: Upotrijebite tražilicu kako biste vidjeli je li vijest potvrđena i na drugim, pouzdanim medijima.
  3. Obratite Pažnju na Detalje: Lažne vijesti često sadrže gramatičke pogreške i loše uređene slike.
  4. Prijavite Lažne Vijesti: Ako naiđete na lažnu vijest, prijavite je Facebooku kako bi se smanjila šansa za širenje.
  5. Budite Skeptični: Uvijek budite skeptični prema senzacionalističkim naslovima i ne dijelite informacije koje nisu potvrđene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here