Home Vijesti Operacija proračun: HNS out, Laburisti in

Operacija proračun: HNS out, Laburisti in

4461
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je Proračun za 2016. težak 890.835.000 kuna u kojem su po prvi puta uključeni vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika te rashodi i izdaci koji se iz njih financiraju.
Pojašnjavajući Proračun za 2016.g. gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako je proračun rađen sukladno Smjernicama ekonomske i fiskalne politike Vlade RH koje predviđaju rast BDP za 1%, rast osobne potrošnje za 0,3 % i rast investicija u fiksni kapital 1,8%. Proračun za 2016.g. iznosi 890,830,000,00 i veći je u odnosu na 2015.
– Na žalost, to nije rezultat nekog značajnijeg povećanja prihoda, nego činjenice da su sukladno uputama Ministarstva financija učinjene metodološke promjene u strukturi proračuna kojima su prvi put u proračunu uključeni vlastiti i namjenski prihodi i rashodi svih 80 korisnika proračuna Grada Rijeke, zbog čega će biti teško uspoređivati neke stavke prošlogodišnjeg proračuna sa proračunom za 2016.g, kazao je gradonačelnik te dodao kako ukupni prihodi izvanproračunskih korisnika iznose oko 96 milijuna kuna.
– Kada bi odbili te prihode, proračun bi iznosio 799,2 mil. kuna i bio bi veći za 51,7 mil. kuna u odnosu na proračun za 2015.g.

Vijećnik Danko Švorinić je u ime kluba Liste za Rijeku i Akcije mladih kazao kako neće podržati prijedlog proračuna jer odudara od njihovog viđenja načina vođenja grada.
– Ovakav proračun nije u funkciji razvoja, već u funkciji potrošnje i oslanja se na pasivno čekanje prihoda. Nema strategije ulaganja koji bi u budućnosti generirali nove prihode. Riječ je o promašenoj politici koja proračun smatra kasicom prasicom, istaknuo je Švorinić koji uspješnost ili neuspješnost aktualne gradske vlasti procjenjuje na temelju kriterija poput kretanja broja stanovništva, lokalnog BDP-a i prosječnih plaća, ‘a svi ti rezultati su porazni u mandatu aktualnog gradonačelnika’.
U ime kluba članova Vijeća HDZ-HSP-AS govorila je vijećnica Vesna Buterin kazavši kako ni oni neće podržati proračun.
– Rijeka je jedan od gradova s najvećom stopom prireza. Građani su protekle četiri godine dovedeni na rub egzistencije stoga bi im smanjenje prireza puno značilo. Prihodi od nefinancijske imovine iz godine se ne planiraju realno, ne realiziraju se i kreću se na razini 40% od planiranog. Odjel za poduzetništvo ima najmanji proračun, a mi smatramo kako je nužno poticati malo i srednje poduzetništvo, što Grad ne radi. Određeni Odjeli gradske uprave, poput Kulture prenose dugovanja za proteklu godinu, a nedovoljno se pažnje pridaje populacijskoj politici, i zato smo i predložili povećanje za novorođenu djecu i pomoć za nabavu opreme dojenčadi, kazala je.
U raspravu o proračunu uključili su se i Nikola Ivaniš, Teo Božanić, Marijan Perica, Petra Karanikić i Tea Čaljkušić Mance, koja je ponovila svoj prijašnji prijedlog kako bi brod Galeb trebalo potopiti, a Predrag Miletić (RI), kako bi ga trebalo predati Ministarstvu kulture.

Muke po prirezu

Sandro Vizler je u raspravi istaknuo kako HNS neće podržati proračun zbog odluke o nesmanjivanju prireza sa 15% na 12%. Ana Komparić Devčić (SDP), je vijećniku Vizleru odgovorila kako bi bilo korektno da je HNS podnio amandman na proračun kojim bi pokazao gdje bi našli 10 milijuna kuna koje bi trebalo nadoknaditi smanjivanjem prireza i kome bi istovremeno smanjivali sredstva u proračunu. U raspravu o prirezu se uključio i Danko Švorinić istaknuvši kako je gradonačelnik prevario i Gradsko vijeće i građane budući da nije ispoštovan zaključak iz 2014. godine prema kojem se gradonačelnik zadužio da prirez vrati na 12 posto. Švorinić smatra da se ne može opravdati nužnost zadržavanja prireza na istom postotoku pored projekcija proračuna za 2016. godinu koji predviđa rast poreznih prihoda od 15 milijuna kuna.
– Kada prihodi padaju, dižete poreze, a kada prihodi narastu ne spuštate i tako do maksimuma cijedite građane, rekao je Švorinić, a Obersnel mu replicirao da je ukupni porezni udar prema lokalnoj samoupravi prošle godine iznosio 50 milijuna kuna, a s prirezom je zakrpano tek deset. Švorinić mu je na to odgovorio da je groteskno da on roni suze nad prošlogodišnjom odlukom njegove stranačke Vlade spomenuvši i vijećnicu Anu Komparić Devčić koja je za takav zakon prošle godine dignula ruku u Saboru.

Obersnel prihvatio amandmane Laburista i HDZ-a

Što se amandmana tiče, gradonačelnik je prihvatio one Hrvatskih Laburista – Stranke rada i kluba članova Vijeća HDZ-HSP-AS koji se tiču povećanja naknade za novorođenu djecu, pa je u prijedlog proračuna ušla odluka o povećanju naknada sa 1000 na 1.500 kuna plus 1000 kuna za one koji ispunjavaju kriterije prema socijalnom programu. Povećat će se i stavka koja se odnosi na pomoć za nabavku opreme novorođenčadi za ukupno 100.000 kuna, a ne 300000 kuna kako je predloženo. Amandman koji se odnosi na izdvajanje novaca za izradu predstudije izvodivosti za uspinjaču Kozala nije prihvatio jer smatra kako je predloženih 100.000 kuna za tu svrhu trenutno nepotrebno izdvojiti, ali ideju će razmotriti kako bi se utvrdilo je li to tehnički i prostorno moguće. Proračun je usvojen sa 21 glasom za i 12 protiv. Kao što su najavili, dva vijećnika HNS-a su bila protiv proračuna ali su se vladajući osigurali bivšim i aktualnim Laburistima koji ga podržali. Preostali opozicijski vijećnici Liste za Rijeku, PGS-a, AKcije mladih, HSP AS i HDZ-a izjasnili su se protiv prijedloga proračuna.(rd/rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here