Home Kolumne Pauletta: Jedino novo je ono staro

Pauletta: Jedino novo je ono staro

1569
0
oreskovic
Piše: Ivan Pauletta

Ništa novo pod nebeskim svodom. Ah da, nova je jedino godina. No, i ta nova će se društveno, politički, ekonomski, kulturološki kao i u svemu ostalom brzo istrošiti. Nećemo moći, nećemo znati, razlikovati staro od novoga. A i ne treba nam ništa novo. Promjene su uvijek upitne, pa je bolje ostati u istoj kolotečini, što to znači nazadovanje, to nikoga nije briga. Primjera radi, navedimo samo TV emisije koje se repriziraju in continuum. Valjda građani to vole? Uredno plaćaju pretplatu i šute, poslušan je ovaj narod.
Repriziraju se i političke igre ili bi bilo bolje reći političke face. Nekoliko puta na dan možete na TV vidjeti Petrova, Karamarka, Milanovića, Kolindu, a u pozadini “stasa” Orešković. Da, u toj “opera buffa” ima puno lica ali malo sadržaja. Ponavljaju se i ponavljaju uvijek iste isprazne mudrosti. Prava TV sapunica s mnoštvom nastavaka. Banalna retorika koja nema sadržaja a time ni smisao. I debilima je već dosadila.
Od obećavajuće šume predizbornih programa ne vidi se i ne čuje ništa. Projektanti tih programa su uredno plaćeni što god da su učinili. Dakle, sve skupa je bila farsa, obična manipulacija, laž! Možda i nije tako obična, dobrano je plaćena. Plaćena novcem koji bi trebao ići u dječje vrtiće, u bolnice, u mirovine…a ne u vjetar. Nakaradni igrokaz samo sa svrhom raspodjele mekanih stolica iliti fotelja.
Posebno je pitanje kakav je taj kadar koji ne može ispuniti hodogram izlaska iz krize. Ne radi se o nekom novom programu razvoja već o jednostavnom smanjivanju prevelikog i neopravdanog duga. I usput rečeno kriza je sve prisutnija. Ono malo friziranih postotaka rasta na maloj osnovi je ništa! Od toga nema realnog poboljšanja, nema čak ni pokrića za kamate nagomilanih dugova.
Sve su se te “igre” svele na najobičniju prevaru, trebamo li reći na vrlo skupu prevaru. A ta skupoća se ne odnosi samo na trošak friziranih izbora, jer se još ni danas s ne zna točan broj birača u RH. Nevidljivi, ali zato ne manje težak je i trošak stagnacije ove, još, kao nove države. Države koja u četvrt stoljeća postojanja ne uspijeva zadovoljiti svoje redovite potrebe.
U toj igri događaju se iznenađenja na iznenađenje. Hrvatska dobiva novog predsjednika vlade u potpuno neznanom i neosvijetljenom liku, skoro strane osobe. Uporno tvrdim da u Hrvatskoj ima sposobnih i poštenih ljudi. Ne kažem da novoizabrani predsjednik vlade to nije, ali je to postavljanje čudno. Kao da to radi bez našeg sudjelovanja, neki nama nepoznat “deus ex machina”. Da, vrlo čudno, ako išta još u Hrvatskoj može biti čudno.
Sve me to navodi na pomisao, da je rat namjerno bio izazvan, kako bi se prikrila sramotna privatizacija i rasprodaja svega i svačega. Čudne podudarnosti, rasprodaja koja se vršila kada je veliki broj mladića ginuo na fronti, a narod bio koncentriran na rat umjesto na lopovštinu. Prodavale su se banke koje su ranije sanirane, neke i po dva puta. Na čelu uprava tih banaka su ostale osobe, koje nisu trebale sloviti kao poslovno uspješne ako su im banke bile u minusu. Jasno, pored banaka su u taj žrvanj upale i neke ostale lukrativne jedinice, ranije državne sada privatne. To je isti scenarij ratne lopovštine.
Neuobičajeno je da vladu sastavlja i vodi osoba, koja je, ne samo za javnost već i za veliki dio političara i medija potpuno nepoznata ličnost. Čudi i to što ta osoba preuzima radno mjesto koje ni izdaleka ne donosi prihode kao radno mjesto koje je ostavila (tako kažu). To me zbunjuje i zabrinjava. Zbunjuje, jer je teško naći razumno tumačenje za to. Zabrinjava me, jer taj čin navodi na postojanje u Hrvatskoj jake grupe, koja neovisno o volji birača može postaviti predsjednika vlade, vršiti rasprodaje i druge čine koji nisu u interesu građana. To može biti samo nastavak rasprodaje firmi i banaka koje su fiktivno prodane, a u stvari su u vlasništvu gospode, odnosno ranije svjesnih “drugova”. Dali je to dno dna propadanja ove ni lijepe ni naše? Ili je ovo stvaranje društva koje bez svoje volje i bez odupiranja prepušta biti bijelo roblje na svojoj grudi? Roblje u sustavu nehumanog kapitala i suvremenih kriminalnih izrabljivača.

Previous articlePRESSING: Hristos se rodi!
Next articleU prekidu kamionski promet prema Zagrebu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here