Home Vijesti Piršić: Bizarno je da mjerenja obavlja međunarodna organizacija, a ne oni koji...

Piršić: Bizarno je da mjerenja obavlja međunarodna organizacija, a ne oni koji su za to mjerodavni

766
0

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić, reagirajući na danas iznesene ocjene ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimira Mićovića, po kojima su podaci dobiveni ovim mjerenjem netočni te podliježu mogućnosti prijave za kazneno djelo uznemiravanja javnosti, kazao je da je neobično da na to reagiraju oni koji su odgovorni i plaćeni da obavljaju poslove kontrole zraka. Bizarno je da ta mjerenja obavlja međunarodna organizacija, a ne oni koji su za to mjerodavni, kazao je Piršić.


Rezultati mjerenja udruge Alpe Adria Green

Na okruglom je stolu u organizaciji Primorsko goranskog saveza, politički tajnik stranke Nikola Ivaniš kazao da je problem sa sustavom odlaganja otpada u županiji eskalirao ove godine nakon što se počela primjenjivati metoda za koju su mnogi stručnjaci tvrdili da nije dobro rješenje. PGS najviše muči da većina odgovornih i dalje ignorira poticaje i inicijative koji dopiru iz javnosti vezane uz ove probleme, kazao je.

O problematici gospodarenja otpadom u zemlji govorio je profesor sa zagrebačkog Strojarskog i brodograđevnog fakulteta Slaven Dobrović. Istaknuo je nužnost postizanja mnogo većeg udjela recikliranog i upotrebljenog otpada nego što je to sada u Hrvatskoj. Ako se sad ne čini ništa na tom polju, po ulasku u EU ćemo biti prisiljeni izgraditi pogone za odvajanje i obradu otpada te reciklažu, rekao je. Kao svijetli primjer kvalitetnog gospodarenja otpadom izdvojio je otok Krk, gdje se sad u primarnoj selekciji odvaja 38 posto otpada.

Nadovezao se krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kazavši da je projekt suvremenog gospodarenja otpadom na otoku pokrenut 2000. godine, a 2005. se počelo s kampanjom kako bi građani u svojim kućanstvima počeli odvajati otpad po skupinama. Sagrađen je novi centar, a odvajanjem otpada se znatno smanjila količina otpada koji se deponira te se zarađuje prodajući odvojeni otpad na tržištu sekundarnih sirovina i to oko 1,7 milijun kuna godišnje, rekao je Vasilić.(dnevnik.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here