Home Mozaik Planet Hendrix – Tribute koncert u Stereo Dvorani

Planet Hendrix – Tribute koncert u Stereo Dvorani

1170
0

Točno na trideset i osmu godišnjicu smrti Jimi Hendrixa, u Stereo Dvorani ćemo slaviti njegovu glazbu i djelo uz koncert “PLANET HENDRIX”! Jimi Hendrix je bio i ostao jedan od onih pravih, originalnih rock ikona. Bio je jedan od najinovativnijih i najutjecajnijih rock gitarista kasnih šezdesetih, a mnogi kažu i najvažniji električni gitarista ikada.
Bio je ljevak koji je uzeo Fenderovog Stratocastera za dešnjake i okrenuo ga naopako. Hendrix je bio pravi pionir sviranja instrumenta kao električnog izvora zvuka i «izumitelj» noisea. I svirači prije Hendrixa su eksperimentirali s feedbackom i distorzijom, ali upravo njemu je uspijevalo «natjerati» te i druge efekte da zvuče kontrolirano i tečno unutar njegovog osobnog blues izraza.

Njegova izrazita nekonvencionalnost i karizmatičnost se najviše vidi prilikom sagledavanja njegovog cjelokupnog opusa. Koliko god je stvarao klasike hard-rock noisea «Purple Haze», «Foxy Lady» i «Crosstown Traffic», s druge strane je kreirao i nježne balade kao što su «The Wind Cries Mary», «Little Wing» i «Angel», ne zaboravljejući blues himne «Voodoo Chile» i «Red House».

Bila je 1969-ta kada je Hendrix na vrhuncu svoje karijere kao glavna zvijezda nastupio na «Woodstock Festivalu». Iste godine, na koncertu u Frankfurtu (Njemačka), nevjerovatno rijetku priliku da podijeli stage s Jimijem je dobio hrvatski gitarista Vedran Božić koji je tada sa svojim bendom «Wheels of Fire» bio jedan od izvođača na Hendrixovom koncertu. Nakon što su nekoliko dana bili u kontaktu zbog dogovora vezanih za svirku, na spontanom jam sessionu nakon službenih koncerata, zajedno su odsvirali «Foxy Lady», «Red House», «Fire» i «Purple Haze» što je ovjekovječeno s nekoliko fotografija.

Nedugo zatim, Jimi Hendrix je umro u rujnu 1970-te u Londonu.

Podsjetnik na legendarne Hendrixove pjesme biti će ovaj koncert grupe Rock Masters u kojoj gitaru svira i pjeva upravo Vedran Božić koji je nekoliko puta proglašen najboljim hrvatskim gitaristom svih vremena, član legendarne grupe Time, Parnog Valjka i Telefon Blues Banda, a koji je s Hendrixom nastupio u Frankfurtu.

U bendu su još i Slavko Pintarić – Pišta, nekoliko puta proglašen najboljim hrvatskim bubnjarem, član Telefon Blues Banda, Srebrnih krila i osnivač grupe Nirvana koja je početkom sedamdesetih bila prvi hrvatski progresivni rock bend osnovan u Opatiji, te Tomas Krkač, neosporni autoritet hrvatskim basistima i član Telefon Blues Banda.

Grupa će nastupiti na originalnim instrumentima i pojačalima iz onog doba što će svakako dodatno osigurati iskonsku autentičnost zvuka na koncertu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here