Home Mozaik Povodom dana MO Centar – Sušak, održano predavanje Ornitološkog laboratorija, društva...

Povodom dana MO Centar – Sušak, održano predavanje Ornitološkog laboratorija, društva za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica

79
0

U petak, 10.11., povodom dana mjesnog odbora, u OŠ Centar održano je divno predavanje Ornitološkog laboratorija, društva za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica ( Ornitološki laboratorij Društvo za zaštitu pomoć i proučavanje ptica ).
Točnije, održana su dva predavanja prilagođena uzrastu djece, jedno za osnovnoškolsku djecu od 1. do 4. razreda, a drugo za onu od 5. do 8. razreda.

Djeca, a i odrasli, saznali su mnoge zanimljive informacije o pticama, od toga što jedu, kako dišu, zašto migriraju, kako vide te još mnogo toga. Jeste li znali da neke vrste čiopa mogu letjeti i 5 godina bez prestanka te jesti i spavati u zraku? Ili da orao harpija ima najveće kandže i može uloviti majmuna?

Još puno toga zanimljivog moglo se saznati, a poseban naglasak bio je na temi kako pomoći pticama da prežive ova moderna vremena. Djeci je objašnjeno koju hranu je najbolje ponuditi kojoj ptici, kako samostalno izraditi hranilicu od tetrapaka, i možda ono najbitnije, kako treba izgledati dobra kućica za ptice. Kućica za pticu je kao cipela za čovjeka, svaka ptica ima drugačije preferencije i zato treba pažljivo pristupiti izradi kućice, no ono što je gotovo uvijek bitno za sve vrste je da kućica bude dovoljno duboka da maleni ptić ne može sam izaći iz nje dok nije spreman za let te da ona bude uvijek na suncu.

U cilju boljeg razumijevanja toga problema, sa djecom su se u dvorištu škole pogledale krošnje stabala i zaključeno je koje kućice je najbolje postaviti, tako da kroz neko vrijeme na stabla lipe biti će postavljene kućice za sjenice.
Ovo je bio stvarno jedan lijepi dan suživota mjesnog odbora, škole i gostiju, djeca su bila izrazito zainteresirana i aktivno su sudjelovala u raspravi, a nadamo se da je ovo samo početak jednog lijepog odnosa prema pticama u kvartu.(Na fotografijama: Manuel Jacmenović iz Ornitološkog laboratorija, predsjednica VMO Centar-Sušak, Azra Zubić-Zec te ravnateljica OŠ Centar Tina Bošković Sertić)

Previous articleVIDEO: Golman namjerno pustio loptu u svoj gol. Evo zašto se radi o genijalom potezu
Next articleSmijenjenom Banožiću prijeti višegodišnji zatvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here