Home Biznis Poznati američki geopolitičar: Sad je pravi trenutak za izgradnju LNG terminala u...

Poznati američki geopolitičar: Sad je pravi trenutak za izgradnju LNG terminala u Omišlju!

2375
1

lnglngIzgradnja LNG terminala je investicija niskog rizika koja nije komplicirana, a Hrvatskoj može brzo donijeti veliku ekonomsku dobit, istaknuo je u srijedu Ian Brzezinski, suradnik Atlantskog vijeća, na tribini “Spajanje Europe od sjevera do juga: uloga Hrvatske u inicijativi Tri mora” koja je održana u Kući Europe u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Riječ je o jednostavnoj tehnologiji i projektu koji nije skup i koji Hrvatska sama može provesti, smatra Brzezinski, ističući kako je Europska unija izrazila spremnost uplatiti gotovo pola iznosa vrijednosti te investicije.

Atlantsko vijeće, čiji je Brzezinski viši suradnik, think tank je sa sjedištem u Washingtonu čiji je cilj promicanje konstruktivnog vodstva i angažman u međunarodnim pitanjima, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Vijeće je na summitu u Istanbulu u prosincu 2014. u suradnji sa Srednjoeuropskim energetskim partnerima (CEEP) izradilo izvještaj koji je pozvao na ubrzanje izgradnje europskog koridora sjever-jug u područjima energetike, prometa i komunikacija. Koridor bi se prostirao između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, a izgradnja LNG terminala poklapa se s iznesenim ciljevima.

Preporuke izvještaja upućene su donositeljima politika na državnim i regionalnim razinama Europske unije i SAD-a, a njegovi zaključci su inspirirali sastanak čelnika država središnje Europe koji su na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku u rujnu 2015., te na summitu u Dubrovniku u kolovozu 2016., dogovorili pokretanje inicijative Tri mora, stoji u priopćenju konferencije.

“SAD želi Europu koja je snažna, ujedinjena, uspješna i samodostatna, jer takva Europa može biti bolji partner SAD-u u sve globaliziranijem svijetu s kojem se suočavamo”, istaknuo je na konferenciji Ian Brzezinski, sin Zbigniewa Brzezinskog, slavnog američkog stručnjaka za geopolitiku i savjetnika za državnu sigurnost američkih predsjednika Lyndona Johnsona i Jimmyja Cartera.

“Zbog toga je u američkom interesu da podrži projekte koji će pomoći ujedinjenju i boljoj suradnji europskih država”, rekao je američki stručnjak.

Naglasio je kako taj projekt nije važan samo za zemlje juga i sjevera, nego i za cijelu Europsku uniju, a da hrvatska vlada treba promijeniti lokalne uvjete kako bi energetski koridor sjever-jug prešao iz “vizije u stvarnost”.

“Ta bi odluka naglasila potencijal hrvatske uloge kao lidera regije”, zaključio je Brzezinski, dodavši kako se nada da će se to što prije učiniti.

Stručnjak za geopolitiku energetike David Koranyi iz Atlantskog vijeća istaknuo je kako je sada pravi trenutak za izgradnju LNG terminala koji bi za Hrvatsku bio koristan zbog dobrog europskog okruženja i blizine zainteresiranih uvoznika plina.

Previous articleEURO CUP: Primorje Erste bank-Ferencvaros 9:13!
Next articleS ukradenom karticom pokušala podići novac s bankomata

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here