Home Vijesti SDP koalicija i prebjezi iz Laburista stanarima uskratili jeftinije grijanje

SDP koalicija i prebjezi iz Laburista stanarima uskratili jeftinije grijanje

4771
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Drugu sjednicu zaredom raspravljajući o cijeni toplinske energije u Rijeci, Gradsko vijeće Grada Rijeke nije prihvatilo prijedlog dijela oporbenih vijećnika da Energo do početka nove sezone grijanja 2015./2016. godine ne primjenjuje novu cijenu od 0,50 kn/kWh, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja u iznosu od 0,37 kn/kWh. Presudila su tri prebjegla vijećnika Laburista oko čije se političke trgovine danas podigla temperatura u Gradskoj vijećnici.

U ime vijećnika oporbe prijedlog zaključka pojasnio je vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku), ističući kako vijećnici smanjenje cijena traže budući da su se u javnosti nakon sjednice održane u veljači pojavile nove informacije o poslovanju Energa, a osim smanjenja cijena, zatražili su od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji obavlja i funkciju predsjednika Skupštine Energa, da se u roku od dva mjeseca sazove izvanrednu skupštinu Energa na kojoj će se preispitati elementi poskupljenja i mogućnost i jeftinije cijene grijanja uz postizanje racionalnijeg poslovanja društva.

Za takav prijedlog oporbe glasovalo je 15 vijećnika iz HDZ-a, PGS-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Hrvatskih laburista i HNS-a kao jedine stranke vladajuće koalicije koja je podržala stanare. Protiv je bilo 17 vijećnika iz SDP-a, IDS-a, ARS-a te vijećnik Danijel Paliska, dok su suzdržane bile vijećnice Nataša Milčić i Ljubica Dujmić-Kosovac.

Očitujući se na prijedlog dijela oporbenih vijećnika, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako prijedlog smanjenja cijene nije zakonski utemeljen, a smanjenje cijena Energo ne samo da bi počinio prekršaj, budući da bi primijenio cijene drugačije od onih koje je donijela Hrvatska regulatorna agencija (HERA), već bi doveo u pitanje daljnje poslovanje Energa, a na štetu njegovih korisnika, ne samo u segmentu toplinarstva, već i distribucije plina te javne rasvjete. Ujedno je doveo u pitanje smisao prijedloga uvođenja moratorija na cijene toplinske energije od svibnja do početka sezone grijanja, kada ionako u tom razdoblju neće biti isporuke toplinske energije. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se zalaže za rješenje problema s kojima se susreću nezadovoljni korisnici toplinske energije, ali je poručio kako se problemi rješavaju razgovorom, poštujući zakonske okvire. Očitujući se na prijedlog o sazivanju izvanredne sjednice Energa, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će se u travnju održati sjednica trgovačkog društva, na kojoj će se razmatrati tematika vezana za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinske energije.

Vijećnik Švorinić (Lista za Rijeku) upitao se zašto se prijedlog oporbenih vijećnika smatra nezakonitim, kad je na sjednici održanoj u veljači s gradonačelnikove strane predložen istovjetan zaključak samo s različitim rokovima, na što je gradonačelnik Obersnel istaknuo kako se nipošto ne može govoriti o istovjetnim zaključcima. Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka kako će se cijena od 0,37 kn/kWh primjenjivati do kraja zimske sezone grijanja ili usvajanja novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, s time da će razlika u cijeni korisnicima biti obračunata nakon donošenja Pravilnika, u mjesecima do kraja godine.

foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Vijećnici HDZ-a su ocijenili kako su Grad Rijeka i Energo trenutnom politikom cijena toplinske energije pokazuju socijalnu neosjetljivost, na što je gradonačelnik Obersnel kazao kako smatra da se pružena mogućnost korisnicima toplinske energije da sami izaberu hoće li i dalje koristiti toplinsku energiju ne može smatrati socijalnom neosjetljivošću. Ujedno je pozvao građane da ispunjavanjem upitnika odluče o jednom od ponuđenih dugoročnih rješenja opskrbe toplinskom energijom. Rok za ispunjavanje upitnika ističe za dva dana, a do sad je odgovore poslalo 20-ak posto od oko 10 tisuća domaćinstava koje u Rijeci koriste toplinsku energiju.

Hrvoje Burić (HDZ) ocijenio je da je problem u sustavu, odnosno u načinu poslovanja Energa. Kao primjer je naveo kupovinu tvrtke Amga Adria.

– U dvije i pol godine nakon kupnje, a tada je direktor Energa već bio Sanjin Kirigin, ta je tvrtka ostvarila gubitak od preko 20 milijuna kuna. Energo je Amga Adriju platio 12,5 milijuna kuna za tvrtku koja je ostvarivala godišnji prihod od oko 600.000 kuna i gubitak od gotovo tri milijuna kuna. Tvrtka je ugašena 2011. godine i gubitak je prebačen na Energo. Zanima me tko je izvršio procjenu vrijednosti Amga Adrije i odredio da ona vrijedi 12,5 milijuna kuna. Sada se na građane prenosi teret lošeg vođenja gradskih poduzeća.

Obersnel mu je odgovorio da je dosta laži, manipulacija i neutemeljenih optužbi te bi opet sve isto napravio.

Švorinić je ocijenio kako je slučaj Energo pokazao koliko su se riječki gradonačelnik, vodstvo Energa i aktualna vlast udaljili od građana i koliko se nisko može pasti kada je riječ o političkom preživljavanju.

– Nikada toliko laži, nikada toliko socijalne neosjetljivosti, zaključio je i počeo nabrajati slučajeve u kojima je gradonačelnik po njegovom mišljenju obmanuo javnost.
– Dosta je bilo laži i obmanjivanja naših sugrađana. Tko vam više vjeruje nakon svega ovoga? Kada sve to nije palo na plodno tlo pristupili ste besramnoj političkoj trgovini i od danas Gradsko vijeće više ne odgovara rezultatima izbora, ustvrdio je Švorinić. Na te riječi reagirala je predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac (IDS) koja je ocijenila da se vijećnik ne drži teme te mu dala opomenu. No, Švorinić je nastavio s raspravom o političkoj trgovini uspijevši izreći da su maske pale i da je dobro da građani vide koji su vijećnici najjeftiniji. Nakon toga mu je predsjednica Gradskog vijeća isključila mikrofon i uslijedilo je međusobno prepucavanje pri čemu je Pešić Bukovac optuživala Švorinića za politikanstvo, a on nju za političko nasilje i kupovinu vijećnika. Govornice se nakon toga dočepala Ana Komparić Devčić koja je umjesto ispravka netočnog navoda pokušala opravdati oduzimanje riječi oporbenom vijećniku. Uslijedilo je burno negodovanje oporbe pa je sjednica morala biti prekinuta na desetak minuta.

Nikola Ivaniš (PGS) naglasio je kako je tragično da HERA sada dijeli lekcije o manjkavostima starog pravilnika, a sama ga je donijela.

– Želimo da građani plaćaju jeftiniju toplinsku energiju. Osupnuti smo potezom uskraćivanja vijećnicima prava na riječ jer su svi vijećnici i te kako govorili o temi dnevnog reda. U svim parlamentima bi se trebala omogućiti rasprava, ali ovdje to nije slučaj i mi u ovome više nećemo sudjelovati. Zbog onih tisuću građana koji su prosvjedovali na Korzu i zbog njihovih problema ne smijemo gurati glavu u pijesak. rekao je Ivaniš.

Bojan Kurelić (Akcija mladih) uvjeren je da je cijeli scenarij već napisan i da uskoro neće biti problema s toplinskom energijom u Rijeci jer će se toplinarstvo kao djelatnost ukinuti na zahtjev talijanskog suvlasnika.

Tea Čaljkušić-Mance (HDZ) rekla kako je čak i premijer Zoran Milanović presjekao situaciju sa švicarcima, ali da za rješenje problema s ekstremno visokim računima za grijanje u Rijeci snage naprosto nema.

Obersnel se branio potpuno sam budući da se nitko iz vladajuće većine nije uključivao u raspravu.

– Možemo mi protestirati ispred benzinskih pumpi i tražiti jeftinije gorivo, ali što ćemo s time napraviti. Podsjećam da se u ovome trenutku provodi anketa među korisnicima toplinske energije, a do smo dobili odgovore samo 20-ak posto korisnika. Pravi bi pristup bio motivirati ljude da se izjasne jer kako ćemo donijeti odluku na osnovi 25 posto odgovora. Što se tiče prozivki za kupovinu vijećnika, ja vrlo dobro znam tko se iz političkih stranaka sastaje s predstavnicima prosvjednika i s pojedinim novinarima, kazao je Obersnel.

Vijećnicima su se obratili i politički prebjezi iz Laburista Danijel Paliska i Ljubica Dujmović-Kosovac. I dok je Paliska za optužbu oporbe za politikanstvo zaradio ironičan aplauz oporbe, Dujmović-Kosovac se pita hoće li zbog medijskih prozivki biti izložena agresivnim reakcijama građana.
– Uvijek sam govorila istinu i ne prihvaćam da me se zbog toga proziva i poziva na linč, istaknula je Dujmović-Kosovac na što joj je replicirao Danko Švorinić optuživši ju da laže.
– Bili ste samnom na sastanku sa stanarima i pred dvadesetak svjedoka obećali podršku zahtjevu za bezuvjetni moratorij, A najtragičnije od svega je da je datum trajanja moratorija iz opozicijskog prijedloga vaš osobni prijedlog koji smo ugradili u tekst zaključka.

Uoči sjednice ispred Gradske uprave održan je prosvjed građana sa zahtjevom za smanjenje cijena toplinske energije, pojednostavljenje postupka isključivanja iz mreže, ukidanje paušala te preispitivanje poslovanja Energa.(rd/rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here