Kolumne

PRESSING: Buvljak na Korzu

PRESSING: Buvljak na Korzu
Giancarlo Kravar: Buvljak na Korzu (foto: Josipa Novaković)

Giancarlo Kravar: Buvljak na Korzu

Ususret Uskrsu riječki je Korzo danas osvanuo okupiran štandovima. Osim štanda Unicefa, koji ima puno opravdanje da bude tamo, većini ostalih štandova, kao i štandovima uopće na „žili kucavici“ Rijeke nije mjesto.

Tako se tko god da ovih dana prošeće Korzom može osjećati kao da je u Šapcu na vašaru, a ne u Rijeci, koja je još na prijelazu prošlih stoljeća bila emporij Europe. Na Korzu se tako mogu kupiti kobasice i suhomesnati proizvodi iz Bog te pita otkud, atmosfera je prava balkanska, nimalo mediteranska.

A Stari grad? Rijeka, za razliku od Zagreba i Splita, te Osijeka, nije sačuvala staru gradsku jezgru. U njoj su danas arhitektonski nakaradne građevine, bezbroj dućana i kafića, a poslije 21 sat u Starom gradu nema života.

Građani Rijeke mirno godinama promatraju devastaciju našeg grada u izvedbi gradonačelnika mr. sc Vojka Obersnela. Nitko da se pobuni. Nitko da protestira, da se solidarizira. Ni s ruglom Korza danas, ni s uništavanjem Starog grada, nitko da osim izravno uključenih da ne podrži borbu građana protiv protuzakonitog povećanja cijene grijanja od strane Energa.

Krajnje je vrijeme da se u Rijeci probudi građansko društvo. Preduvjet za to su mediji. Novi bi list mogao odigrati tu pozitivnu ulogu, a ne da portal Rijeka Danas „solira“ u borbi za boljitak Rijeke, a potrebne su i nove političke elite.(Giancarlo Kravar)

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. lovorko

    March 26, 2015 at 14:40

    kolumnisto g.k. falija si cili balun i branku … rijeka nikad ne može ličiti šapcu… pa čak ni po štandovima … rijeka je uvijek bila emporium europe ( ojrope ) i to ovog dijela ojrope (od kastva do ričine) …. krajnje je vrijeme ,kao što divaniš, da se probudi građansko društvo .. ako bolje pogledaš sliku na kolumni b. bradarića gdje prikazuje nas hrvate kao ronioce u kantama za smeće shvatiti ćeš tko su nositelji napretka … to su ljudi ronioci to je “građansko društvo” za koje smo glasali … 91, 93, 97, 2000, 2003, 07, 11, 14 itd, itd… hai capito ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

KOMENTAR: Spaljeni ili liječeni

spOctober 19, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.