Home Vijesti Prometni stručnjak: Banožićevo terećenje poginulog vozača je potpuno neutemeljeno

Prometni stručnjak: Banožićevo terećenje poginulog vozača je potpuno neutemeljeno

152
0

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće. Sve što se događalo nakon tragičnog događaja, uključujući policijski očevid, osiguranje dokaza i pravosudni postupak, ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane. To se posebno odnosi na Banožićevo ispitivanje alkoholiziranosti te dvostruke pravosudne kriterije, što je očigledno kad se usporedi s uhićenjem Albanke nakon tragične nesreće kod Dubrovnika.

Reakcija policije i DORH-a

Policija i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) su, unatoč navodnoj alkoholiziranosti Banožića od 0,2 promila, podnijeli kaznenu prijavu koja je ukazivala na mogućnost pravednog ishoda. Mišljenje nekih stručnjaka, koji su pokušavali pomoći Banožiću, ocijenjeno je kao otegotna okolnost. Vozač kamiona, kojeg je Banožić izbjegavao pretjecati, dao je izjavu koja je podržala prijavu.

Moralni i pravni aspekti slučaja: Banožićevo terećenje ubijene osobe

Slučaj Banožić podsjeća na slučaj Horvatinčić i problematične pravosudne odluke sutkinje Šupe. Banožićeva ‘ispovijest’ izlazi izvan okvira dopuštene obrane, prebacujući krivnju na poginulog vozača kombija. Ovo je neetično i nehumano te dodatno traumatizira obitelj Šarić, koja bi mogla biti nepravedno stigmatizirana i materijalno oštećena.

Kontroverzne tvrdnje i stručna mišljenja

Banožićeve tvrdnje o tehničkim parametrima nesreće i alkoholiziranosti, navodno uzrokovane medicinskim postupkom, nisu logične. Tvrdnje nekih stručnjaka koji pokušavaju relativizirati situaciju, navodeći da nije bilo pretjecanja kamiona, su također upitne. Analiza prometno-tehničkih uvjeta ukazuje da bi, prema Banožićevoj verziji, kombi bio prevrnut prije sudara.

Rekonstrukcija nesreće

Realni scenarij tragičnog frontalnog sudara je sljedeći:

  1. Brzina i vidljivost: Banožić je vozio neprilagođenom brzinom od 100 do 110 km/h pri lošoj vidljivosti. Nije vozio iza kamiona i nije ga odlučio pretjecati.
  2. Panično kočenje: Zbog magle i brzine, nije pravodobno uočio kamion ispred sebe. Instinktivno je zakočio, što objašnjava tragove kočenja na desnoj kolničkoj traci. Međutim, stariji terenac nije mogao postići učinkovito kočenje zbog visokog težišta, skliskog kolnika i starosti vozila.
  3. Manevri izbjegavanja: Kada je sudar s kamionom postao neizbježan, Banožić je trznuo volan u lijevu stranu kako bi izbjegao kamion, čime je ušao u suprotni trak. Time je de facto izbjegavanjem naleta na kamion započeo pretjecanje.
  4. Frontalni sudar: U tom trenutku, kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera također je vozio neprilagođenom brzinom, ali je bio u svojoj traci. Zbog magle i loše vidljivosti, vozač kombija nije mogao izbjeći sudar s Banožićevim vozilom koje je iznenada uletjelo u njegov trak. Frontalni sudar s pomakom (offsetom) i zakretanje kombija udesno ukazuju na pokušaj izbjegavanja sudara od strane vozača kombija. (Željko Marušić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here