Kolumne

Reagiranje: Interspar dovršen u rekordnom roku, što je s radovima gdje je investitor grad?

Reagiranje: Interspar dovršen u rekordnom roku, što je s radovima gdje je investitor grad?


Svjedoci smo otvaranja novog hiper marketa SPAR na Rujevici. Lokacija mu je odlična jer je građevina smještena 200 metara ispod nogometnog stadiona te uz rotor koji ga brzo povezuje sa istokom i zapadom. Međutim najveći podvig je ostvaren sa rokom gradnje ove lijepe građevine. Objekat površine 4000 metara kvadratnih, vrijednog 23 milijuna eura izgradio je naš građevinski gigant GP Krk sa kooperantima u roku od osam mjeseci. S gradnjom susjednog velikog cestovnog rotora ti radovi su trajali godinu dana. To znači da su naši građevinari i instalateri dobro organizirani, i radove znaju završiti po planskom roku gradnje. Međutim u ovom slučaju investitor je ozbiljan, strogo poslovan, te sa dobro pripremljenom dokumentacijom s kojom su ugovoreni radovi. Također i nadzorni inženjeri nisu dali izvođačima da ih obmanjuju naknadnim radovima, kao i kišnim danima. Ovo je jedan primjer kako se uz dobru organizaciju uz stručnu ekipu trebaju izvoditi investicioni radovi.
Uporedio bih samo neke radove gdje je investitor Grad Rijeka. U principu svi ti radovi u velikoj mjeri prelaze ugovorene rokove gradnje, kao i ugovorenu cijenu. Svojevremeno sam već u Novom Listu dao takve komentare prilikom gradnje parkirališta „Podpinjol“, te Koblerovog Trga.
Ali sada imamo svježi primjer gradnje parka Pomerio, gdje je investitor Grad Rijeka. Park veličine 5000 kvadratnih metara ugovoren je za 6,44 milijuna kuna. Radovi su počeli u lipnju 2017 godine i trebali su trajati šest mjeseci. Po običaju kada je Grad Rijeka investitor, rokovi se ne održavaju, a vjerojatno će porasti i konačna cijena? Znači samo ovaj posao koji stoji cca 25 puta manje od vrijednosti hiper marketa Spar, gradi se puno duže i sporije. U ovom primjeru trebamo potražiti odgovor. U pitanju je u prvom redu kompletna projektna dokumentacija, te kvaliteta građevinske tvrtke koja je ugovorila posao.
Evidentno je da investitor radova nije tako poslovan, kao što smo vidjeli u primjeru Spara. Vidjet će mo kako će izvođač radova opravdati zakašnjenje radova. Također i nadzorni inženjer kojeg je angažirao Grad Rijeka, treba dati svoje stručno mišljenje.
Zanimljivo je i vidjeti kako u Rijeci veći broj gađevinskih objekata grade firme iz Slovenije. Pored ovog parka koji gradi „Godina“ iz Kozine, posao na osnovnoj školi Čavle gradi tvrtka Makro 5 iz Kopra u vrijednosti radova od 14 milijuna kuna. Ali šećer dolazi na kraju. Gradnju Palače šećerane ugovorila je tvrtka VG5 iz Ljubljane u vrijednosti od 44,5 milijuna kuna sa planom završetka radova na kraju 2019 godine.
Izgleda da smo se vratili u doba prethodne države, kada su u Rijeci gradile slovenske firme Pionir Novo Mesto i Zidar Kočevje. To su bile firme sa dobrom organizacijom, a glavnina zaposlenika su bili iz Hrvatske i Bosne. Tada Slovenija nije imala dovoljno građevinskih ranika, pa se pitam od kuda ih sada ima? Zašto smo dozvolili da nam kod ovih ne posebno zahtjevnih radova stranci uzimaju posao i nose profit u Sloveniju? Naravno da tu ugrađuju uglavnom svoje materijale i opremu. I na taj naćin gubimo zaposlenost i profit? Međutim i ovdje nisu stvari čiste. Pregledom gradilišta park Pomerio i škola Čavle vidi se da skoro sve radove izvode domaći radnici. Kako te slovenske firme nemaju svoju radnu snagu uzimaju domaće kooperante, skidaju im cijenu i do 20%, te na taj naćin još više zarađuju. U ovim slučajevima naši pod izvođaći jedva preživljavaju. Investitor bi trebao provjeriti sa kojim je kooperantima glavni izvođač išao sa ponudom prema investitoru, a sa kojima stvarno radi. Tako nešto će nam se možda desiti i kod gradnje Palače šećerane, ali sada imamo vremena da to kontroliramo.
Međutim, Slovenci ipak nemaju dovoljno svoje radne snage , te se snalaze na razne načine. Ovdje uzimaju domaće kooperante, skidaju im svoju ugovorenu cijenu i do 20%, te na taj naćin još više zarade. A naši izvođači radova jedva preživljavaju. U uvjetima za dobivanje posla investitor je trebao staviti klauzulu u kojoj ponuditelj gradnje dokazuje da će veći dio radova obaviti sa svojim djelatnicima. Barem 50%, te navesti imena firmi kooperanata za pojedine vrste radova. Na taj način bi bio smanjen krug ponuditelja u natječaju.
Svjedoci smo da na gradilištima Park Pomerio i škola Čavle rade većina domaćih izvođača. To znači da smo se vratili u doba bivše države gdje su Slovenci vodili poslove, a naši radnici radili. Da je to tako pokazuju i registarske oznake automobila i građevinskih strojeva na gradilištu Park Pomerio koje su na svakodnevno na gradilištu.
Treba provjeriti sa kojim je kooperantima glavni izvođač išao sa ponudom prema investitoru, a sa kojima stvarno radi? Bojim se da će se isti slučaj desiti i sa objektom Palača Šećerane.
Krajnje je vrijeme da se naša Privredna komora aktivnije uključi u ove probleme, te pomogne našim firmama da budu konkurentnije na javnim natječajima. (Maks Kosjek)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Damir Kajin: Uljanik je uništio IDS!

spMay 13, 2019

Denis Kuljiš: Jesu li Hrvati glupi?

spMay 10, 2019

Izazov ‘imaginarnog’ grada. Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture

spMay 6, 2019

Komentar: Kolakušić bi bio dobar diktator

spMay 5, 2019

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.